czekolada - 27946 przepisów (strona:665/1864)

Tort śmietanowo czeloladowy 199

Składniki na obłożenie tortu: Krem do tortów o smaku czekoladowym Celiko 1 szt krem do tortów o smaku śmietankowym Celiko 2 szt mleko 750 ml Dekoracja: serduszka z czekolady i listki z czekolady Wykonanie biszkoptu: Jaja o  temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch. Mąkę wsypuje do kubka sito(...)krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno , wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.Dekoruje serduszkami  i listkami z czekolady.     Teraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu. Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt

Różowa kuchnia
Ciasteczka alla pieguski. 179

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z czekoladą, w sam raz do kawki lub herbaty.Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do pochrupania :)  Składniki:   150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy   1/2 łyżeczki sody  320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel  Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym(...)jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy posiekaną czekoladę  i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła, kwiatki co wolicie.Krążki ciasta układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Proste babeczki czekoladowe z gruszką 153

chłodne i lekko depresyjne jesienno-zimowe dni nic tak nie poprawia nastroju jak mała dawka czekolady. Dlatego dziś przedstawiam przepis na proste babeczki czekoladowe z gruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna(...)Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder – 150 g Mąka – 180 g Proszek do pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny

ale Pysznie
Tort urodzinowy bez mąki pszennej i bez laktozy 154

pieczenia pół szklanki oleju  4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę(...)ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. Krem wstawiłam do lodówki. (odłożyłam część kremu do udekorowania tortu) Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta wyłożyłam schłodzony krem oraz dżem truskawkowy. Następnie drugą

nietadieta
Torcik budyniowy z Prince Polo 139

ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić(...)samo zrobić z ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć i obłożyć tort na wierzchu i po bokach kremem budyniowym. Włożyć do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować śmietankę. Czekoladę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fix. Dodać 2 łyżki śmietany do czekolady i wymieszać, dodać do reszty śmietany i całość wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu. Wstawić

Ania i Marcin gotują
Ciasto z kremem grysikowym 279

pieczenia Krem grysikowy: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę, masło, cukier i kakao przełożyć do garnka, zagotować i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przygotowanej wcześniej(...)powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do metalowej miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblać wierzch ciasta. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową 163

Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.  Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 40 dag cukru pudru(...)suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem

VioletoweKucharzenie
Sernik gotowany 313

wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy(...)pieczone ciasto) i ciasto obciążamy (ja użyłam trzech 1,5 litrowych kartonów z mlekiem). Ciasto zostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można

mojewypiekiinietylko
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 159

Wśród wegan panuje szał na czekoladę firmy Wedel nadziewaną masłem orzechowym. Spragnieni wegańskich słodyczy powinni jednak przed spożyciem przeczytać skład. Pozostawia on bowiem wiele do życzenia. Już na drugim miejscu znajdujemy tłuszcz palmowy, zaraz za nim lecytynę sojową, później olej palmowy i słonecznikowy. Czekolada oczywiście jest słodzona rafinowanym cukrem i glukozą, których ilość jest z pewnością zatrważająca. Nie warto! Można(...)przecież w warunkach domowych zrobić alternatywę takiej czekolady, która będzie przepyszna, a o niebo zdrowsza. W tym przepisie brak cukru, jeśli jednak zależy Wam na bardzo słodkim smaku możecie użyć syropu z agawy, ksylitolu lub cukru kokosowego. Nadzieniem moich czekoladek jest masło arachidowe własnej produkcji. Przyprażyłam surowe orzechy, następnie zblendowałam z odrobiną soli na gładką, maślaną masę. Masło z fistaszków

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 108

Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać. 3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. 4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę. 5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 minut). 6. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku (masa

W mojej kuchni
W-Z CIASTO DOMOWE 147

dżemu z czarnej porzeczki Składniki masy serowej: 1 paczka masła roślinnego (250 g) 3 łyżki kopiaste cukru pudru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho.  Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki(...)części. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową.  Na pierwszej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, żeby polewa stężała

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kruche ciasteczka! 163

kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 250 g masła(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 pełne łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko  Z w/w składników

SMYKWKUCHNI
Ciasto kukułka 11586

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 250ml wody 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy) 500g serka mascarpone(...)samo jak biszkopt ciemny, tylko proszę piec 25minut i nie przekrajać biszkoptu. Do nasączenia: 8. Wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (proszę nie gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać. Krem: 9. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać

Mała Cukierenka
Kakaowa nocna owsianka z nasionami chia i owocami czyli Niedzielne Sniadanie odc.96 127

temat.  W kolejce czeka już następna porcja smakołyków przetestowanych i zjedzonych przez moją rodzinę. Dzisiaj rano na śniadanie zjedliśmy przepyszną nocną owsiankę.  Z chia, kakao, czekoladą i owocami, u mnie mrożonymi leśnymi jagodami, malinami, jeżynami  i suszonymi płatkami truskawek.  Pomysł podpatrzyłam w "My new roots" Sarah Wilson, zmodyfikowałam wg własnych możliwości.  Kakaowa nocna owsianka(...)porcja dla 2 osób: 70 g płatków owsianych 300 ml mleka (lub zwykłego, u mnie bez laktozowego) 2 łyżki nasion chia 1 łyżka kakao 2 łyżki posiekanej grubo gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego owoce - banan, świeże owoce sezonowe lub mrożone w okresie zimowym Do jednaj miseczki wkładamy płatki a do drugiej nasiona chia. Zalewamy je mlekiem, przykrywamy i chowamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne muffinki czekoladowe 158

dorosłym, dodatkowo do dekoracji ich można poprosić najmłodszych. Mają wtedy zabawy o niemiara. Ja osobiście poprosiłam wnuczkę i wnuka. Byli zachwyceni zabawą. Pyszne muffinki czekoladowe 1 tabliczka mlecznej czekolady 20 dag margaryny 40 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jajka 200 ml mleka Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę roztopić nad kąpielą(...)pieczenia. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem. Do utartych jajek dodać po łyżce wymieszanych sypkich składników i mieszać delikatnie. Dodać roztopioną margarynę i czekoladę. Wymieszać wszystko ostrożnie. Przygotowaną masę przekładać do papilotek na muffinki. Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. aż muffinki się upieką. Dekorować wg uznania. Ja wzięłam

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania