łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki zmielonych migdałów - 200 g masła - 1 tabliczka czekolady deserowej - 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy(...)zwilżamy, przekładamy na nią upieczony biszkopt i jeszcze gorący zwijamy w roladę a następnie zabieramy się za robienie kremu. Jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając powoli przestudzoną masę jajeczną i czekoladę. Na koniec dodajemy do masy rodzynki, migdały oraz połowę orzechów i mieszamy łyżką. Roladę
Zainspirowana w kuchnijajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki mąki. 2. Margarynę ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję po jednym żółtku(...)foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). 4. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 szklanka orzechów włoskich 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę Do dekoracji: Pól tabliczki czekolady białej Pól tabliczki czekolady gorzkiej Płatki migdałów Sposób wykonania: B iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem(...)pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem. Dekoracja: Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów
Pyry na Gazszklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy zielony lukier do polania srebrne perełki do dekoracji Sposób wykonania: Czekoladę gorzką(...)wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat
Wanilia i Kardamonpapierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki. Krem czekoladowo serowy 270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao 350 g homogenizowanego serka 85 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź(...)pokojowej temperatury. Utrzyj masło z cukrem pudrem i kakao. Dodaj po łyżce serka i miksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladą cały czas miksując. Krem natychmiast zgęstnieje. Posmaruj pierwszy placek kremem, przykryj drugim. Rozsmaruj część kremu i przykryj ostatnim plackiem. Na powierzchni tortu rozsmaruj grubą warstwę kremu, boki posmaruj jedynie
codojedzeniaMasz ochotę na coś słodkiego? Zrób pyszne naleśniki bananowe z owocami i gorzką czekoladą! Składniki: 2 jajka średni banan owoce (w naszym przypadku borówki) gorzka czekolada do dekoracji Wykonanie: Zmiksuj 2 jajka z bananami, pamiętaj o zachowaniu tych proporcji. Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż na małym ogniu małe około 7 cm średnicy placuszki. Udekoruj owocami i gorzką(...)czekoladą. Można dodać jogurt naturalny. Smacznego
Bike By LifeMama gotuje" Blaty orzechowe: 8 białek 250g zmielonych orzechów włoskich 250g cukru pudru 4 okrągłe wafle o śr. 20cm Masa czekoladowa: serek mascarpone 330ml śmietanki 30% 2 tabl. gorzkiej czekolady 3 łyżki nutelli 1/3 szkl cukru pudru Wykończenie: 500ml śmietanki 30% 2 śmietanfixy 1/2 szkl cukru pudru op. landrynek niebieskich opłatek z obrazkiem z bajki Blaty orzechowe: Białka ubić(...)wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, nutellę i mascarpone. Utrzeć tylko do czasu aż składniki się połączą. Blaty orzechowe
Smakołyki Asirazem chcieliśmy zaproponować Wam, świąteczny deser czekoladowy o przyjemnym, korzennym smaku. Składniki 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% szczypta soli Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)wodnej, dodajemy śmietankę, przyprawę, dokładnie łączymy i lekko ostudzamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowy mus przekładamy do salaterek, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenżyć? Dość smęcenia i biadolenia, chwytajcie za formy do muffinów i dynie, bierzemy się do pieczenia fantastycznych, przepysznych i magicznych babeczek, które kradną dziecięce serca! Babeczki dyniowe z czekoladą 150 g masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2/3 szkl. purée z pieczonej dyni 2 łyżki cukru kokosowego 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 banan 2/3 szkl(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków migdałów 50 g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao), pokrojonych w kosteczkę garść rodzynek Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, bądź przygotować silikonowe foremki. Masło z przyprawami wrzucić do rondelka i rozpuścić na średnim ogniu, a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i potrzymać
Przepysznik - BLW i nie tylkodobrze się ze sobą połączą. Adwokat mieszamy z kawą. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1/3 adwokatu z kawą, a na nim nakładamy 1/3 kremu śmietankowego i posypujemy 30 g startej czekolady. Następnie kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy go i nakładamy krem z czekoladą i to samo robimy z trzecim biszkoptem. Boki ciasta smarujemy również kremem i posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy
Salonik smakówjaką szukałam. W smaku trochę podobna do czekoladowej kruszonki. Do tego ekspresowa w wykonaniu i na prawdę bardzo łatwa. Składniki: - 100g cukru - 2 łyżki zimnej wody - 75g gorzkiej czekolady (najlepiej taką min. 70%) Czekoladę drobno posiekać. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i zalać go wodą. Gotować na małym ogniu. Gdy zacznie lekko brązowić przy brzegach - potrząsnąć garnkiem(...)mieszać łyżką). Czekać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i szybko wymieszać rózgą. Pamiętać o brzegach. Ciągle mieszając powinna powstać nam ziemia czekoladowa (plus kamyczki większe i mniejsze). Ziemię przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie i cienko rozgarnąć. Pozostawić do wystudzenia. Gotową ziemię czekoladową trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce, max. 7dni
CookYourselfprzepis na migdałowo-czekoladowe ciasto. Składniki na ciasto czekoladowo-migdałowe : 5 jajek 120 g cukru 3 łyżki kakao 130 g mąki łyżka oleju 1/2 szklanki migdałów 150 g czekolady gorzkiej 70% Sposób przygotowania ciasta migdałowo-czekoladowego: Jajka wbijamy do miski dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy(...)drugiej misce. Do ubitych jajek dodajemy olej i wymieszane wcześnie suche składniki. Orzechy i 100 g czekolady siekamy na drobne kawałki - łyżkę migdałów odkładamy na później, a resztę dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 17 cm i pieczemy około 45 minut w 180`C do suchego patyczka. Na ostudzone ciasto wylewamy 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Słodkie Przyjemnościbyć fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może(...)być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie
Di gotujemąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem(...)papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce. Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć w papier śniadaniowy i lnianą ściereczkę
Moje domowe kucharzeniedressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL(...)solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna do truskawek, ananasa, lodów na bazie mleka i śmietany, kremów jajecznych jak creme brulee i budyń. Sól mielimy w moździerzu lub młynku razem z całą
Karo in the Kitchen