migdałów ⅓ szklanki nasion dyni ½ szklanki kosmosy ryżowej 1 szklanka jagód goji ¼ szklanki wiórków kokosowych Polewa czekoladowa: ¾ szklanki kakao ¼ szklanki miodu ¾ łyżki oleju kokosowego taką polewę można zastąpić kupną, gorzką czekoladą – najlepiej 90%. Przygotowanie: Mieszamy ze sobą: migdały, nasiona, wiórki kokosowe. Kosmosę wypłukaną i odsączoną wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy, aż zacznie strzelać jak popcorn. Trzymamy chwilę na ogniu(...)minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Później blendujemy jagody goji i dodajemy do mieszanki. W garnku rozpuszczamy składniki na polewę – ciągle mieszając. Polewamy rozpuszczoną “czekoladą” nasz mix i odstawiamy do lodówki, albo zamrażarki na kilka godzin, tak aby wszystko stwardniało. W ten sposób powstanie nam “tabliczka” czekolady, którą łamiąc na drobniejsze kawałki formujemy na batoniki Smacznego! Artykuł Batony
PaleoLifeoctu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Krem kokosowy: - 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego(...)26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Wiórki mielimy w blenderze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę kremówkę. Z mleka kokosowego odlewamy płyn, a śmietankę dodajemy do ubijanej kremówki. Ubijając już na niższych obrotach dodajemy serki mascarpone
mojewypiekiinietylkoświeżych lub mrożonych) / bez pestek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 2-3 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśne są śliwki) SPÓD BROWNIE 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru (1 szklanka) 3 jajka 50 g zmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy szklaną lub metalową miskę ( nie może dotykać wody). Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokrojone masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Nie podgrzewamy za bardzo. Lekko studzimy. W drugiej misce krótko ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo, cały
cool and mintyłyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao(...)przemian wykładamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą. Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie
słodki bratekłyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany 30% 250 ml wody łyżka żelatyny Biszkopt: Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać(...)ciasto wyrównujemy wkładamy następny krążek ciasta dopychamy delikatnie. wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotować wodę, kakao, śmietanę i cukier. Łyżkę żelatyny rozpuścić i dodać do polewy. Wystudzić. Zimną czekoladę zetrzeć na tarce lub możemy zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Schłodzony tort wyłożyć z tortownicy. Posmarować pozostałym kajmakiem równomiernie. Rozlać na nim przygotowaną wcześniej polewę, która zaczyna tężeć
Garnkowe fanaberieniczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się? Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża(...)miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle pokryła je woda. Odstawić na 10 minut by zmiękły i napęczniały, następnie odsączyć z wody na sitku i zmiksować na gładką masę np. blenderem. Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka, dodać olej. Rozpuścić na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa masa. Dodać zmiksowane
maniapieczeniaszklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g), - łyżka kakao (ok. 10 g), - banan (ok. 115 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - tabliczka mlecznej czekolady (ok. 100 g), - puszka mleka kokosowego (ok. 400 g), - 2 szklanki malin (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)drobne okruszki. 4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami. 5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą. 6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy. 7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami. 8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h. Tarta jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 100 ml napoju roślinnego lub mleka 2,5 łyżeczki NutriBlastu SuperBoost (NutriBullet.pl) 2 kostki gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na jednolitą konsystencje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub smaż bez oleju(...)wylej porcję masy. Na wierzchu każdego placka ułóż pokruszoną czekoladę. Po minucie przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie mango i pozostała czekolada :) UWAGA! UWAGA! UWAGA! Specjalnie dla Was! Kod rabatowy o wartości -10% na każdy, dosłownie każdy Nutribullet dostępny na stronie SKLEPU !!!! Możecie z niego korzystać
Zdrowie na języku :PKakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady Galaretka: 2 galaretki agrestowe(...)pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy. 2. Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy. 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Na Ciasteczkowych PapierachRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczki soli, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 60g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę
Tradycyjna kuchnia Kasisię pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną i smakową... Pyszności! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt gwarantowany(...)zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 50g czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska) Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać
Di gotujeczereśni Krem: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru ładne czereśnie z szypułkami kilka kostek czekolady deserowej płatki migdałowe (ok. 100 g) Masa czereśniowa: Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść(...)wlej do kompotu. Mieszaj aż do zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia. Dekoracja tortu: Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki. Wykonanie tortu: Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty. Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż
Kuchnia bezglutenowawaniliowego 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Sos jagodowy: 200 g jagód 1 łyżka cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 120 g śmietanki 30% 25 g masła Pokruszone ciastka umieść na dnie szklaneczek. Serek zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Jagody umieść w garnuszku z wodą, cukrem i mąką(...)ziemniaczaną. Zagotuj. Wystudź. Śmietankę na polewę wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady, a następnie dodaj masło. Energicznie wymieszaj by polewa była gładka i jednolita. Wystudź. Na ciastkach ułóż warstwę sosu jagodowego, serek, ponownie sos jagodowy i serek. Całość polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaIdealny na upalne dni. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 12 godzin w lodówce 1 łyżka ksylitolu 250 g malin Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mleczka kokosowego Polewa: Mleczko wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wystudź. Schłodzone mleczko kokosowe ostrożnie otwórz
Kuchnia bezglutenowa