czekolada - 27946 przepisów (strona:675/1864)

ROGALIKI FRANCUSKIE Z BIAŁĄ I CIEMNĄ CZEKOLADĄ- STARY PRZEPIS Z BLOGA 174

Uwielbiam kawę a do niej lubię zjeść smakowite ciasteczko np.z ciasta francuskiego z czekoladą mleczną i białą.Dlatego na szybkiego upichciłam coś slodkiego bo do kawy po turecku tylko to najbardziej mi smakuje.Teraz sobie siedzę na kanapie po turecku i popijam czarną ,smolistą kawę zagryzając kawałkiem rogalika francuskiego.A za oknem mróz spowija trawnik,a śnieg sobie prószy i prószy zmieniając(...)koloraturę drzew,na kanapie buszują koty ,lekko pomiałkując ,w tle dochodzi muzyka jezzowa.Uff jak jest mi błogo...!     1 op.ciasta francuskiego po pół opakowania czekolady białej i mlecznej 1 żółtko do posmarowania rogalików   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie w rozmrażamy w temperaturze pokojowej.Rozwijamy ,kroimy w  kwadraty ,a z nich trójkąty.Na każdej połówce trójkąta układamy po kawałku czekolady tuż przy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tartaletki bez pieczenia z budyniem waniliowym i owocami 203

Robi je się naprawdę szybko, po godzinie są już schłodzone i można się nimi zajadać. Przepis na 4 babeczki. Składniki: 130 g ciasteczek owsianych lub herbatników, 60 g białej czekolady, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker ,   owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona bezpestkowe. Przygotowanie:  W rondelku rozpuszczamy(...)masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy ciasteczkami, dokładnie dogniatając. Chowamy do lodówki. W tym czasie gotujemy połowę mleka, w drugiej połowie rozpuszczamy budyń z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Nakładamy ostudzony budyń

Aga w kuchni
Panna Cotta dla Pana Taty 117

spróbowałam zrobić go sama i wyszedł super smaczny- robię go bardzo często i eksperymentuję z różnymi połączeniami smaków. Dzisiaj wersja dla mojego taty, który lubi kawę a nader wszystko czekoladę. Do przygotowania deseru wykorzystuję filiżanki do kawy, myślę, że ich pojemność to koło 200 ml, ale i tak nigdy nie zalewam ich do pełna. Lubię dość kaloryczną wersję tego deseru(...)prościej- cukier wanilinowy, oraz 2-3 łyżki białego cukru. Przy pomocy tarki do parmezanu lub przystawki, na której zwykle ściera się surowe ziemniaki na pulpę- ścieram drobniutko gorzką czekoladę, około 1/3 tabliczki i dodaję do śmietanki. Gdy już czekolada się rozpuści dodaję odpowiednią ilość substancji żelującej (gdy instrukcja użycia na opakowaniu mówi o dodaniu 2-3 łyżeczek

Pichceniomania
Muffiny z owocami, kawałkami czekolady i kokosową kruszonką 221

ulewy wyszliśmy suchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego poruszanie(...)oleju rzepakowego 2/3szklanki cukru brązowego 2 szklanki mąki (u mnie jedna szklanka mąki pszennej typ 500 i jedna szklanka mąki pszennej pełnozianistej) 1łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 tabliczki ulubionej czekolady pokrojonej w drobną kostkę garść malin garść jagód b) kruszonka 2-3 łyżki kokosowych wiór 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1-2 łyżki masła Wykonanie: a) muffiny 1. Jajko

Fiolka w kuchni
BAJECZNE TARTALETKI Z MALINAMI 124

dlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!!   Składniki na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki(...)czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki   WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy

słodki bratek
Makowiec Japoński II 130

kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu skórka pomarańczowa u mnie z  Lidl pół szklanki migdałów  Symbio gorzka czekolada i wiórki cytrynowe do dekoracji  Cukieteria Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy ,aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto(...)wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi z czekolady. Moje są ze sklepu  Cukieteria Są niebywale pyszne i piękne

Z Kuchni Do Kuchni
Obłędnie czekoladowe ciasto w wersji fit, wegańskie, bezglutenowe 150

mleka kokosowego, w przeciwieństwie do innych niezdrowych słodyczy daje uczucie sytości na długo i nie da się go zjeść całego (podobno:) Idealne połączenie mleka  kokosowego i gorzkiej czekolady, a to wszystko na cieniutkim migdałowym cieście, po prostu przepyszne :) koniecznie wypróbujcie :)  Składniki (na kwadratową blachę *połowa tradycyjnej): Na spód: szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej(...)łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody  2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane) Krem :  puszka mleczka kokosowego ok 140g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao owoce do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowe crumble z wiśniami 231

Czekolada z wiśniami, to jedno z najpyszniejszych słodko-kwaśnych połączeń, które dzisiaj zaserwowałam pod postacią crumble, czyli owoców pod kruszonką. Kruszonka słodka i mega chrupiąca- na samych płatkach owsianych (jeżeli wolicie mniej chrupać zamieńcie część płatków na mąkę pszenną) w czekoladowym wydaniu, pod którą kryją się kwaskowe, ciepłe i mięciutkie wiśnie... No i odrobina czereśni, aby delikatnie tę kwasowość poskromić(...)idealny! Korzystajcie, póki sezon na wiśnie w pełni :) 4 porcje: * wiśnie- 500 g * czereśnie- 200 g * masło- 100 g * płatki owsiane- 1 i 1/2 szklanki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * czekolada gorzka posiekana- 1/3 szklanki * śmietanka 18%/30%/36%- do polania Wiśnie oraz czereśnie wydrylować i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do miski wsypać płatki owsiane, cukier oraz posiekaną czekoladę, dodać miękkie

Kraina Miodem Płynąca
SERNIK CZEKOLADOWY 194

cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru  2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g  150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka  300 g swierzych malin do dekoracji migdały do posypania(...)nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, najlepiej w mikrofalówce.  Sernik wyciągamy z tortownicy, odrywamy folię aluminiową i polewamy rozpuszczoną czekoladą. i posypujemy malinami. Chłodzimy i ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym 134

Gofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: Sos do deserów wiśniowy Fanex 50 gram startej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę

Bajeczna Kuchnia
Szybkie ciasto czekoladowe. 250

wymaga miksera, tylko trzepaczki i łyżki .Jest wilgotne, cudownie czekoladowe i puszyste.Polecam. Składniki:tortownica 20 cm 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło(...)niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia się masy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy

Ladylaura.
BABECZKI Z NEKTARYNKAMI 119

pyszne co nieco do kawki     SKŁADNIKI 1/3 kostki masła, 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, 2 łyżki wiórek kokosowych, 100 ml jogurtu naturalnego, 2 nektarynki  WYKONANIE Masło rozpuszczamy, studzimy. Nektarynki kroimy w mniejsze kawałki. Czekoladę drobno kroimy. W 1 misce mieszamy suche składniki, w 2 mokre(...)Płynne składniki mieszamy widelcem, dodajemy do suchych. Dodajemy czekoladę i owoce. Ciasto nakładamy do papilotek, pieczemy 20 min w 180 stopniach

słodki bratek
Puszysty Sernik Kokosowy 140

konkretne Puszysty sernik kokosowy taki właśnie jest. Koniecznie wypróbujcie, jest szybki, prosty i pyszny.   Składniki na spód:   250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego   Ciastka kruszymy w malakserze na drobny pył. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo(...)całość. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, następnie w chłodnym miejscu, najlepiej przez całą noc.   Dodatkowo:   200 g gorzkiej czekolady   Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną z odrobiną mleka. Polewamy nią wystudzony sernik. The post Puszysty Sernik Kokosowy appeared first on Made

Made By Mom And Son
Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami 395

serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody MASA BRZOSKWINIOWA: 400 g brzoskwiń z puszki 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody POLEWA: 30 g czekolady 1 łyżka masła Białka i cukier umieścić w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ubijać(...)czym połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć z brzoskwiniami.Tężącą masą zalać truskawki, wygładzić powierzchnię i przykryć blatem kokosowym. Odstawić do całkowitego stężenia. Na końcu rozpuścić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną i polać po wierzchu ciasta. Czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wycisnęłam niteczki. Smacznego :) Wszystką żelatynę można rozpuścić razem, a później dodając

https:KKuchniaMniam
Białe brigadeiro z karobem, pyszny brazylijskie słodkości. 158

której robimy małe kuleczki i obtaczamy w kolorowych posypkach, tak jak to kiedyś pokazywałam tu   Białe brigadeiro 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego + 2łyżki masła  2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki masła + masło do natłuszczenia rąk kilka łyżek karobu    W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do garnka  ( nie za wielkiego ) wlewamy mleko skondensowane + 2 łyżki(...)masła i delikatnie cały czas mieszając podgrzewamy, gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i cały czas mieszając podgrzewamy aż całość się połączy i zgęstnieje.  Głęboki talerz smarujemy masłem, wylewamy naszą masę, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę.  Wyjmujemy masę z lodówki. Na osobnym talerzu wysypujemy karob, łyżeczką nabieramy masę na natłuszczone masłem ręce

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania