zimno z truskawkami, więc trzeba się śpieszyć ;) smakuje nieziemsko, zapraszam do próbowania SKŁADNIKI Spód: 150 g kruchych ciastek, 70 g masła, 3 łyżki wiórek kokosowych Masa czekoladowa: 1 gorzka czekolada, 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany 30%, 500 ml sera z wiaderka, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru, 150 ml śmietany(...)Spód: masło rozpuszczamy, ciastka kruszymy za pomocą blendera. Masło łączymy z ciastkami i wiórkami kokosowymi. Tak powstałą masą wykładamy formę o wymiarach 20x28 cm, wyłożoną folią aluminiową. Masa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie serek i wystudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy wylewamy na ciastka. Wkładamy
słodki bratekłyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa(...)placki. Krem czekoladowy : Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat
Kuchnia DanusiPOLEWA: 200 ml śmietany 30 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżeczka żelatyny płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE : W dużym garnku(...)wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki. Sernik chłodzimy. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną(...)małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników. Orzechy i migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem Przestudzoną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę. W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem polać sosem czekoladowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: 190 g mąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko(...)podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone mleko czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej
Domowy Smak Jedzeniazwłaszcza jego letni, żywy kolor, jeden z moich ulubionych! Już od jutra możesz kupić ten blender z akcesoriami w Lidl w bardzo atrakcyjnej cenie, zapraszam! Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Składniki: 500 ml maślanki 250 g truskawek 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, zawartość kakao min. 70% 1/3 szklanki listków świeżej mięty cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do pojemnika blendera przelewamy(...)maślankę. Dodajemy umyte truskawki bez szypułek oraz listki świeżej mięty. Całość miksujemy blenderem ręcznym na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy z wirókami czekolady. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna
Moja smaczna kuchniaTruskawkowej rozpusty ciąg dalszy. Dzisiaj truskawki z mascarpone i czekoladą. Taka mała alternatywa do zeszłorocznej białej wersji tarty z truskawkami ( tu przepis ). Ale żeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu ( naturalniezdrowe.com.pl ) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości CZEKOLADOWA TARTA z TRUSKAWKAMI Składniki: (forma do tarty 24 cm) ciasto: 4 jajka(...)jaglanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru czekoladowy wierzch: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka kilka truskawek i listki mięty Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Bon appetit mon amiejaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa: 50 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao 50 g czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka(...)wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw
Anioszek w kuchnikroi i jest bardzo podzielne. Dodatkowej soczystości dodają mu mandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)piankę: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml advocata 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku puszka mandarynek 3 łyżki cukru pudru Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokażę Ci moje słodkie propozycje smakołyków, które zabieramy ze sobą z domu. Ze względu na to, że dbam o Lili dietę, nie mogę wejść do sklepu i kupić ciasteczka, czekoladę czy batonika . Słodkości, które napakowane są chemią, cukrem rafinowanym i syropem glukozowo-fruktozowym mnie nie interesują. Wiem, że jeden taki batonik nie zaszkodzi, ale budujemy dobre nawyki(...)sumie (znając życie) z tego jednego zrobiłyby się trzy w tygodniu, a później dwadzieścia w miesiącu! Nie chcę dawać takich zapychaczy. Kto po czekoladzie zje z chęcią obiad czy kolację? Wiem, wiem - powtarzam się, ale taka już jestem i zawsze będę Ci przypominać: nie kupuj -> zrób sama. Jeśli nie zaplanujesz wcześniej zdrowych przegryzek
lady-och-mistrzyni.blogspot.comschłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować na najmniejszych obrotach miksera. Polewa: 100-120 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady z min. 70% kakao 100 g czekolady deserowej 2-3 łyżki cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, podgrzać aż pojawią się małe bąbelki, dodać pokruszoną czekoladę – wymieszać na gładką
Niebieski kubek z kawazadbać, aby pojawiły się w naszej diecie. Ciasteczka te doskonale zaspokajają ochotę na "coś" słodkiego, są niezwykle syte i bardzo smaczne. Swój smak zawdzięczają suszonym owocom oraz gorzkiej czekoladzie. Właśnie te dodatki nadają im wyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe(...)cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 40g suszonych owoców (użyłam moreli, rodzynek i żurawiny) 40g czekolady gorzkiej (może być dowolna) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej
Di gotujetego zachęcam jeśli tak jak ja, lubicie kuleczki Raffaello. Tak przygotowane, domowe Raffaello, będą pięknym i pysznym prezentem dla bliskich Składniki na raffaello: 100g białej czekolady 50g masła 25g cukru pudru 2 garście pokruszonych herbatników 3/4 szklanki wiórków kokosowych+do obtoczenia 20 migdałów obranych Przygotowanie raffaello: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy(...)przestudzoną, ale płynną czekoladę, miksujemy do połączenia się całości. Wsypujemy wiórki i pokruszone herbatniki, mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę schładzamy w lodówce, przez godzinę. Po godzinie z masy formujemy małe kuleczki, wciskając w każdą migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i gotowe już pralinki wkładamy do lodówki na 2 godziny, by nieco stwardniały. Artykuł Raffaello – przepis pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plDziś przedstawiam przepis na tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się ze śmietaną i borówkami a dodatek startej czekolady nadaje deserowi wybornego smaku. Składniki na 18 sztuk : Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 250 g masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Nadzienie : 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 150 g borówek amerykańskich 50 g startej gorzkiej czekolady Przepis : Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, starte na tarce o dużych oczkach masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki
Smakowite Daniaskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 115 g mąki orkiszowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo jajka, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy. Wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzenia