ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 200g Mleko zagotowujemy(...)osobnej miseczce rozdrabniamy czekolade i wstawiamy na 1 minute do mikrofalówki. Do zagotowanego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy do zgęstnienia tj. ok 2 minuty. Do zagotowanej masy dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę
Moje Słodkie Piekiełkozimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 szklanka śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru(...)limonki kakao Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut w 180. Limonki szorujecie
GRUBY WAŁEKszklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 100g margaryny - 3 łyżki śmietany 18% (oryginalnie kefir) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: - czekolada gorzka i mleczna - kolorowe cukrowe posypki Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce. Margarynę siekam na mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę(...)piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 15 minutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek ze świąt (zajączki, Mikołaje). Wszystkie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę
Kuchnia co dniaopakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta, 2 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: 100 ml mocnej kawy parzonej, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą(...)budyń. Dokładnie ucieram. 3. Dwie trzecie masy chałwowej wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiCukry Nyskie ) 7 truskawek 400 ml gęstej śmietany do deserów (użyłam 22%) 2 łyżki cukru Dodatkowo: 9 bezików (mogą być kupne, przepis tu - klik ) 3 truskawki 3 kostki czekolady wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałowe do posypania Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia truskawek (w przypadku, gdy nie są słodkie) Śmietanę zmiksować z 2 łyżkami cukru. (Powinna być gęsta. Można(...)herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany. (W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy ich warstwę oprószyć cukrem pudrem.) Na wierzchu każdego deseru ułożyć po truskawce - uprzednio zamoczonej w roztopionej czekoladzie. Całość udekorować resztą rozpuszczonej czekolady, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów i bezikami. Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce (nie jest to obowiązkowe
Di gotujepieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam Dalkowski 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru(...)blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić Masa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder
Wanilia i Kardamonwpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło jej nastrój(...)szklanki mąki pszennej 250 ml mleka 75 ml oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta 100 g gorzkiej czekolady W jednym naczyniu połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, w drugim natomiast składniki mokre - mleko, olej i roztrzepane jajka. Suche składniki dodać do mokrych, całość
Domowa cukiernia EwyPięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane czekoladą. A więc... Teraz będziemy potrzebować ciasta (co oczywiste!), powideł i polewy czekoladowej. Najprostszy sposób to: 5 - 6 łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy(...)pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy. Chwilę podgrzewamy żeby całość zgęstniała - gotowe :-) Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na mniejsze części i każdą z nich (po kolei) rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości 3 - 4 mm. Na części zaznaczamy kształty foremką do wycinania pierniczków (nie dociskamy jej do końca, a jedynie dotykamy powierzchni ciasta - orientacyjnie, żeby wiedzieć gdzie kłaść nadzienie
Czary - gary w kuchniłyżki przyprawy do piernika 1 łyża kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy (dużej i wcześniej sparzonej) Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i kakao mieszamy razem. W osobnej misce miksujemy na najwyższych obrotach miksera jajka, olej i cukier. Następnie dodajemy(...)stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto
Czary - gary w kuchniOstatnio był Dzień Czekolady, więc zajadaliśmy się czekoladowym sernikiem bez pieczenia, a dokładniej sernikiem z efektem zebry na zimno. Sernik wyszedł pyszny, bo został zrobiony z mojego ulubionego serka ;) Składniki: 400 g serka "Mój ulubiony", 300 ml śmietanki 30%, 70 g gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek cukru pudru, 3 garście biszkoptów okrągłych, 2-3 łyżki masła, 1,5 opakowania żelatyny(...)wrzątku i 100 ml zimnej wody. Żelatynę miksujemy z wodą, dodajemy łyżkę serka. Powoli wlewamy da masy serowej i ponownie miksujemy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Masę dzielimy na części- 1/4 i 3/4 masy. Gdy ostygnie, przekładamy ją do 3/4 masy i mieszamy łopatką. Biszkopty łamiemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Do tortownicy o średnicy
Aga w kuchnismaczny ,wytrawny,bez grama cukru . Odrobina śmietanki i truskawki równoważą tę słodycz .Zakochasz się od pierwszej łyżeczki … Składniki : na 4 porcje 250 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 20 ml mocnego espresso Najpierw przygotowujemy mocne espresso ,odstawiamy. Na garnku z wodą wrzącą umieszczamy miseczkę z połamaną czekoladą,tak aby nie dotykała wody od spodu . Mieszamy do rozpuszczenia czekolady
Ladylaura.wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto(...)cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu
Malinowo w kuchniwiedzieliście, że dziś jest najsłodszy dzień w całym roku? :) Nie? 12 kwietnia to „Dzień Czekolady” :D Nie zdziwi Was zatem fakt, że musiałam przygotować jakiś smakołyk z jej dodatkiem. Padło na wyjątkowo pyszne ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy tak naprawdę wymieszać razem wszystkie składniki i gotowe! Potem tylko formowanie i pieczenie(...)mąki pszennej 280 g kajmaku (masy krówkowej) 280 g masła (miękkiego) 10-11 łyżek cukru 200 g czekoladowych groszków (tzw. chocolate chips) lub dość grubo posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (albo pół na pół) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Masło, cukier oraz masę kajmakową umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt z wanilii
MyCookBook.plprażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy(...)łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnipszennej • 40 g kakao • 200 g zmielonych orzechów laskowych • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny Do nasączenia: • 1/2 szklanki likieru orzechowego(...)Przygotować poncz: Jeśli używamy wódki, alkohol wymieszać pół na pół z przegotowaną, ostudzoną wodą. Jeśli stosujemy słabszy likier, użyć 2/3 alkoholu i 1/3 wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher. 11. Przygotować krem Rocher: do misy miksera włożyć
W mojej kuchni