oknem nie można go pić.... Podaje się go po podgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku, whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną kakao lub czekoladą. Do przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie. Podaję moją wersję bombardino – na 3 osoby. 1/3 część rumu(...)części likieru bombardino, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka tartej czekolady deserowej, Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Rum i bombardino podgrzać, nie gotować – stracimy procenty ;) Przelać do szklanek, dodać śmietanę i posypać tartą czekoladą. rum - zakup własny bombardino - prezent od kolegi
królestwo garówjelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem. Cebule pokroić w półplasterki(...)mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy. zastawa z mięso na gulasz ze sklepu dziki trop
królestwo garówjakie wino to spędziło w beczce. Próba opisania aromatów tego wina jest niebywale trudna. Powiedzieć, że są intensywne to mało. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina. Jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych(...)wymianie na czysty. Wino to możne przetrwać jeszcze wiele lat (podobno kilkadziesiąt). Jeśli jednak zdecydujemy się go wypić dobrze jest je schłodzić. Idealnie będzie pasowało do deserów czekoladowych, czarnej czekolady, kawy ale moim zdaniem samo możne być idealnym deserem. Do każdej butelki dołączona jest malutka fiolka z próbką wina – jakby ktoś nie mógł się doczekać na specjalną okazję i musiał
królestwo garówmasła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego 4 jajka 80-100 g cukru 500 g serka mascarpone 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja: 150-200 g mrożonych malin Dodatkowo potrzebne będą: mikser garnuszek/rondelek misa o wysokich ściankach szpatułka/łyżka Przygotowanie(...)Masa serowa: 1. W misie połączyć serek mascarpone, mąkę, cukier, jajka, wino. 2. Ubijać składniki mikserem do otrzymania gładkiej masy. 3. W małym rondelku podgrzać śmietanę oraz rozdrobnioną czekoladę (nie gotować). Gdy czekolada w całości połączy się ze śmietanką podgrzewać jeszcze 3-4 minuty i przelać jeszcze ciepłą do masy serowej. 4. Ubijać mikserem do połączenia się
KreatywnePinyszklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Metrowiec - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę(...)następnej (na przemian ciemne ciasto z jasnym). Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na całą noc. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Gotowe ciasto kroimy po skosie. Moje posty
Słodka Stronaformie ciasta na zimno na biszkoptach. składniki: 300 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa biszkopty do wyłożenia formy pianki w czekoladzie ok 13-15 szt Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i dno wyłożyc biszkoptami. Ja dno wyłożyłam jeszcze papierem do pieczenia. Połowę(...)schłodzonego mleka ubić na piankę. Następnie porcjami dodawać tężejącą galaretkę pomarańczową. Masę wyłożyć na biszkopty. Następnie w masę powciskać pianki w czekoladzie. Przygotować drugą warstwę pianki. Ubić drugą część mleka z galaretką cytrynową. Masę przelać do formy. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Planowałam całość zalać jeszcze na wierzchu galaretką ale moja tortownica już
Monia miesza i gotujecukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto Orzechowe: 2 jajka 50 g zmielonych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa(...)minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gdy ciasto będzie ostudzone możemy przygotować polewę: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy drobno połamaną czekoladę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane ciasto i od razu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Moje posty
Słodka Stronacukru pudru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść malin garść borówek amerykańskich 1 brzoskwinia z zalewy 3-4 małe kostki mlecznej czekolady Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszałam jogurt z jajkami, olejem i owocami (maliny i borówki w całości, brzoskwinia w kostkę) oraz pokruszoną(...)małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec na dolnym ruszcie ze względu na dużą zawartość owoców. Mimo
Kuchnia po mojemulektury. Składniki: biszkopt (przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady(...)gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa kremu, wiśnie z kisielu i tarta, gorzka czekolada. Tort schładzamy w lodówce. Pyszności. Mężowi i gościom bardzo smakował, więc wypiek uznaję za udany i polecam do domowych eksperymentów
Kuchnia po mojemuskładniki: 150 g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 jajka 250 ml mleka 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao ok. 125 ml wody gazowanej wykonanie: W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem, mlekiem i kakao do chwili połączenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy(...)czasie dolewamy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy np. z powidłem śliwkowym, bitą śmietaną i roztopioną czekoladą
Domowy Smak Jedzeniabiszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Pozostałe składniki: 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce 300g łuskanego słonecznika 150g masła do uprażenia słonecznika ¼ szklanka cukru 200g masła około 200g herbatników ½ szklanki(...)wódkę i wymieszać. 8. Biszkopt posmarować powidłami. 9. Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem. 10. Na masę ułożyć biszkopty nasączone pozostałą herbatą z wódką. 11. Przygotować polewę: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do metalowej miski, dodać masło i mleko. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu
Mama Gotujegruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie(...)minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5. Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia
Mama Gotujeszczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 3 opakowania cukru waniliowego (48g) 3 łyżki startej czekolady Dodatkowo: wiśnie w zalewie mocna herbata kieliszek wódki Wykonanie: 1. Podkład: Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól(...)minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ser mascarpone ubić z mlekiem i cytryną, dodać ubitą śmietanę i startą czekoladę, delikatnie wymieszać. 3. Podkład przekroić na 2 lub 3 blaty. Każdy blat nasączyć mocną herbatą z wódką, na to nałożyć krem i poukładać wiśnie. Przykryć następnym blatem. 4.Gotowe ciasto posmarować resztą
Mama GotujeWeekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka cynamon żurawina czekolada jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem . Jabłka są gotowe(...)Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut. z czekoladą: z żurawiną: My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !! Smacznego
MarciochaKucharzywafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały czas miksując dodajemy(...)czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy pozostałymi orzechami. Smacznego
paapilotkaa