zadziwiająco podobne w smaku do sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę(...)opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być mrożone lub przetwory) 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel
Qlinarnie i Qlinarnieczerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao Składniki na ciasto jasne: 2 małe puszki "na raz" białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu(...)małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka Do ozdobienia: gęsty jogurt/serek naturalny truskawki Przygotowanie: Ciasto ciemne - czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczoną czekoladę) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Ciasto jasne - olej kokosowy podgrzej do postaci
Zdrowie na języku :PSkładniki: 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu(...)podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania się produktów, mieszać od czasu do czasu 3. Delikatnie przestudzić 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Zmieszać mikserem do otrzymania gładkiej masy. Opcjonalnie dodać alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników
KreatywnePinyrodziną, nawet tą najbliższą, widywaną na co dzień ;) A teraz zostawiam was z pożądaną dawką słodkości, a sama idę .. robić nic - prawa świąt xd sernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone(...)kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów
More food, love and dreamswiem jeszcze na jak długo, ale zostawiam Was z przepysznym brownie, który znalazłam u Sandry kilka dni temu - Wy tez powinniście go wypróbować! :) Składniki: 200g masła 300g gorzkiej czekolady 4 jajka 1/3 szkl. kakao 1 i 1/3 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kajmak, 100g drobinek czekoladowych i garść ulubionych orzechów(...)przygotować? Masło wrzucić do garnka wraz z czekoladą i pozwolić, aby składniki całkowicie się rozpuściły - co jakiś czas mieszać , aby czekolada nie przypaliła się do garnka. Jajka utrzeć w mikserze wraz z cukrem na gładką masę. Następnie dodać czekoladową mieszankę i dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki. Formę - ja użyłam
Chocolate Stop TemptingSkładniki: 2 - 3 łyżki kakao (lub 200 g gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, niepełna szklanka mąki, 2 starte, średniej wielkości buraki (ok. 250 g), 150 - 200 g czekolady na polewę Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy utrzeć(...)olej i starte na drobnej tarce buraczki (odcisnąć z soku)Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C ok 50 - 60min. ( w zależności od piekarnika). Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić. Polać nią upieczone ciasto. odstawić do ostygnięcia
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki na formę 30 cm: 200 g masła 200 g mąki pszennej 70 g cukru pudru 150 g dżemu brzoskwiniowego 400 g masy kajmakowej kupnej lub domowej 50 g czekolady mlecznej migdały do przybrania kandyzowana skórka do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy(...)czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto prosto z lodówki wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę dodajemy do masy kajmakowej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na kruchy spód, dekorujemy pozostałą czekoladą (tworzymy esy-floresy), płatkami migdałów i/lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Możemy podać
My Culinary ArtSkładniki: Ciasto czubata szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka śmietany 100 gram margaryny do wypieków Ponad to : mleczna czekolada, biała czekolada Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy ręcznie lub mikserem. Wyrabiamy kulę. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Następnie wałkujemy i formujemy kształt jaja. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na przemian na wystudzony spód i zdobimy
KuukBuukosłodę mojej nieobecności dzisiaj przepis na słodkości. Do tego przepisu zabierałam się od 2 miesięcy, ale a to w domu nie miałam mleka w proszku, a to białej czekolady za mało a to zabrakło mąki. W końcu się spięłam i zrobiłam, i żałuję, że tak późno się za nie wzięłam, bo są pyszne. Idealne do kawki. Z przepisu wychodzi trochę(...)mąki - 0,5 szklanki mleka w proszku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 150g miękkiego masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 125g białej czekolady (posiekanej) Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka rozkłócić w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy
CookYourselfdrożdży - 1 łyżeczka soli - 100ml ciepłego mleka - 3 jajka - 170g miękkiego masła - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórki pomarańczowej) - 0,5 szklanki śmietany kremowej 30% - 50g białej czekolady - ziarenka z 1 laski wanilii Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę(...)upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika. Po 15 minutach należy zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut. Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną białą czekoladę oraz wanilię. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się czekolady. Sos wystudzić i polać nim brioszkę. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony 'Kwestia Smaku
CookYourselfever! W wersji XL, ale to kwestia gustu ;) Mega sycące, nie za słodkie, z mąki pełnoziarnistej, z żurawiną i słonecznikiem. Niebo w gębie! Do tego kubek kawy lub gorącej czekolady i odpływam ;) Mojemu Mężowi tak zasmakowały, że po upieczeniu, zjadł 4 sztuki xl - a sam mówi, że za słodyczami nie przepada ;) Polecam! 'pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem' Składnik(...)miękkiego masła - 3/4 szklanki brązowego cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 4 łyżki słonecznika (prażonego*) - 2-3 łyżki suszonej żurawiny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Mąkę, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i masło i zacząć wyrabiać. Dodać uprażone płatki owsiane (ciepłe) i uprażony słonecznik (ciepły). Wyrobić, tak aby wszystkie
CookYourselfszklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 ml mleka - 50g gorzkiej czekolady (min.70%) - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła Wiórki uprażyć delikatnie na patelni. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać(...)piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 40 - 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdyby ciasto za mocno się przypalało, przykryć folią aluminiową z wierzchu. Ciasto po upieczeniu przestudzić. Czekoladę posiekać i zalać gorącym mlekiem (uwaga! musi być to gotujące się mleko, inaczej czekolada się nie rozpuści!), dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Polać wystudzone ciasto
CookYourselfmnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru(...)szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką
CookYourselfczystym sumieniem. Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu :) 'krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius' Składniki : (na 1 słoik) - 150g ciasteczek Spekulatius - 50g białej czekolady - 50g gorzkiej czekolady - 60g miodu - 100ml mleka - 50ml oleju Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić, na średnim(...)ogniu, miód w mleku. Nie doprowadzić do wrzenia. Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Zmiksować z czekoladą (białą i gorzką). Dodać ciepłe mleko z miodem i olej. Dokładnie wymieszać. Przelać do słoika i przestudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego! * ciastka możecie kupić np. w Lidlu * przepis pochodzi z bloga 'Bistro Mama' (z moimi modyfikacjami
CookYourself22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone) wymieszać(...)masłem. Lub ciastka i masło włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód
CookYourself