Składniki: biszkopt czekoladowy: pół szklanki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady pół szklanki ciemnego kakao szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko pół szklanki cukru ¼ szklanki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany biszkopt szpinakowy 25 dag mrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki(...)śmietany kremówki śnieżka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem
Pobite gary Barbarywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje pasje. Jeśli miałabym wybierać spośród wszystkich rodzajów czekolad - zawsze będzie to biała. Miałam kilka typów "najlepsiejszej", ale od wczoraj prym wiedzie domowa. Właśnie ta domowa - z tego przepisu! Jest przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach... Co prawda podczas jej łamania nie słychać charakterystycznego trzasku, ale dla mnie(...)taka konsystencja jest idealna! Czekoladę można zrobić z ulubionymi dodatkami (wg własnych proporcji). Poniżej przedstawiam przykładową wersję - z orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi. 100g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 200g mleka w proszku Dodatkowo: 120g orzechów laskowych (łuskanych) lub/i 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło z cukrami rozpuścić (na małym
Di gotujejajka 2 szklanki nie pełne maki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody zapach waniliowy owoce lub kostki czekolady do nadzienia Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wlewamy maślankę oraz podczas krótkiego mieszania, cienkim strumieniem olej. Masę najpierw wlewamy(...)łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ). Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki są najlepsze pierwszego i drugiego dnia:) Smacznego
Gotowanie...to proste !gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami. Czekoladowa beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej(...)błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia). Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze
Czerwień i błękitgruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco(...)łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Masę
SMYKWKUCHNImigdałów - sok z połowy cytryny * mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum 70% ( Wawel jest wegańską czekoladą ) lub - pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego - duża łyżka odtłuszczonego kakao Wykonanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni 2. Przesiej mąkę(...)posyp cynamonem, a następnie migdałami. 9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala. 10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta. I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej kawy
Pland based fillewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni. Trochę bardziej niż "trochę" zmodyfikowałam jego pierwotną wersję a gorzką czekoladę zamieniłam na białą. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i na pewno posmakują miłośnikom imbiru, ale i nie tylko. Można je przechowywać około tygodnia (zamknięte w pojemniku; wg autorki). (15-16 sztuk) 120g masła/margaryny 110g cukru(...)180g mąki 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1 łyżka oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale go nie było) 50g kandyzowanego imbiru 8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej) Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem. Z masy formować
Di gotujeudało - no i jest! Sernik prosto z marsa Od razu zapowiem, że bałam się, że sernik będzie za słodki dlatego też aby przełamać słodycz sera i marsów dodałam gorzkiej czekolady zamiast mlecznej i do spodu ciasteczkowego dodałam wafla ryżowego który był delikatnie słony - jak dla mnie był to doskonały wybór. Dodałam jeszcze 100 ml baileys'a - nie mogłam się powstrzymać(...)pokruszony wafel ryżowy co było genialnym pomysłem 150 g rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru (u mnie zwykły cukier) 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany kremówki połowa mlecznej czekolady, posiekanej - u mnie gorzka 3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej) 60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji (u mnie President chudy
sierotka maRysia w kuchniskładniki na muffiny: 80 g mąki 20 g migdałów, zmielonych 100 g masła 80 g czekolady, gorzkiej 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne wykonanie: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, zestawiamy z ognia i pozostawiamy na ok. 2 min., a następnie mieszamy. Mąkę mieszamy(...)kakao, migdałami, pieprzem cayenne oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: masa cukrowa duże, okrągłe czekoladowe cukierki rozpuszczona czekolada Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki(...)1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy czekoladowy cukierek. Masę cukrową rozwałkowujemy na kształt koła i układamy na cukierku. Formujemy postać duszka. Z czekolady robimy oczy i usta. Gotowe! ;) Boooo! :D Przepis na babeczki pochodzi ze strony
Czerwona Porzeczkacukru łyżeczka kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Dodatkowo: rozpuszczona czekolada masa cukrowa ciasteczka oreo fioletowa posypka Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy(...)foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Wierzch babeczek smarujemy rozpuszczoną czekoladą i obtaczamy w posypce. W miejscu gdzie chcemy umieścić skrzydła robimy nacięcie i wkładamy kawałki ciastek oreo. Na odrobinę czekolady przyklejamy oczy i zęby. GOTOWE! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam
Czerwona Porzeczkaszklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Dodatkowo: ciasteczka Oreo czarne i żółte draże trochę rozpuszczonej czekolady do posmarowania babeczek W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki(...)1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Wierzch babeczek ścinamy nożem i smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Przyklejamy połówki ciastek w miejscu oczu i ćwiartki ciastek w miejscu brwi. Doklejamy draże- możecie użyć do tego odrobiny czekolady. GOTOWE! ;) Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love
Czerwona Porzeczkareceptura tego deseru. Wszystkie inne tworzone są na zasadzie chybił-trafił. Niemniej jednak ten w Cafe Sperl był genialny - puszty, delikatnie wilgotny biszkopt przekładany marmoladą pomarańczową, polany z wierzchu czekoladą. Drugi deser był niezwykle bogaty w smaku, słodki i bardzo czekoladowy. Spód był jakby z delikatnego wafelka / biszkoptu polanego czekoladą, a na wierzchu delikatna skorupka także z czekolady. Solidna dawka
Right Behind The Kitchentalerzu. Składniki : 5 jajek 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki śmietan fix 500 g świeżych truskawek zmielona czekolada małe bezy posypane kawą filiżanka kawy expresso paczka biszkoptów Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą kremową(...)specjalny pędzelek), na to nakładamy krem, na kremie układamy naprzemiennie bezy, posypane kawą i truskawki. Nakładamy kolejną warstwę kremu i ponownie układamy bezy i truskawki. Posypujemy wszystko czekoladą. Niestety Tiramisu z czekoladą nie załapało się na zdjęcie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. SMACZNEGO
Lili w kuchnidługo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie! Składniki(...)puree z dynii 90 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany kremówki słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: puree z dynii przygotuj wg tego przepisu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota. Mleko wcześniej podgrzać. zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!