wiodące prym w temacie słodkości i bakalii: firma Diamant - czołowa marka cukrów; firma Piątnica - importer i producent kasz, bakalii, przypraw i produktów sypkich; Beskidzkie Łakocie - producent paluszków w czekoladzie i firma Krokus specjalizująca się we wszelkiego rodzaju przetworach. Tradycyjnie już, jak na wszystkich moich warsztatach, o dostawę najlepszej jakości mąki zadbał Młyn Młynomag . Zaopatrzeni w doskonałe produkty(...)wiem w stacjonarnych sklepach nie łatwo znaleźć produkty Piątnicy , ale można bez problemu kupować online, za pośrednictwem ich strony internetowej - klik. "Pierwsze lody" przełamaliśmy Beskidzkimi paluszkami w czekoladzie, które przed końcem roku wprowadziła na rynek marka Kochamy Łakocie! (klik) To taki oczywisty pomysł, by paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie
KUCHARNIAZapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana(...)bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho
Wypisz WymalujDagmary .================== Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczylo okolo 130 g) ===================WYKONANIE.....W naczyniu wymieszac wiórki z cukrem pudrem. W malym garnuszku podgrzac kremówke i maslo, az maslo sie rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac na wiórki, dodac(...)sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada stwardniala (trwa to dosc dlugo, mozna wlozyc do lodówki, bedzie szybciej; ja po prostu odstawilam na noc w chlodniejsze miejsce
w mojej kuchnisoli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa polewa czekoladowa 200 g czekolady (50% kakao) ok. 100 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka neutralnego oleju (np. rzepakowego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) sposób wykonania przepis od Basi formę do ciasta (keksówkę(...)przypalenia. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt z wanilii. odczekać
w mojej kuchniSkładniki: 200 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka 400 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mlecznej czekolady 50 g posiekanych pistacji Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami
O kuchni z uczuciemmleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła ¼ kostki czekolady mlecznej czekolady Masa budyniowa: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy. W odlanym mleku rozprowadzamy budynie. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy(...)wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z 5 łyżkami cukru pudru, dodajemy ostudzoną żelatynę. Ubijamy na sztywną masę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch ścieramy schłodzoną czekoladę. Smacznego
Humanistka w kuchniOtrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce(...)Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego
Humanistka w kuchnimoże pominąć tego przepisu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pół tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka pół słoika dżemu truskawkowego szklanka mleka ¾ kostki margaryny 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy malakserem z dżemem. Do połączonych składników(...)bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami czekolady albo cukrem cynamonowym
Humanistka w kuchnigorzkiej czekolady 125 g serka Mascarpone 2 łyżki cukru pudru 6 łyżek mocno zaparzonej kawy 150 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kawę i czekoladę. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Mus wkładamy do pucharków najlepiej na całą noc. Zajadamy
Humanistka w kuchnimąki * 3 łyżki kakao * mleko (ok 2 szklanek) * szczypta soli * 2 łyżki oleju * opcjonalnie cukier wanilinowy (jeśli lubicie bardzo słodkie :) ) Dodatki : * 1 banan * 2-3 łyżki miodu * tabliczka białej czekolady Przyrządzając naleśniki zaczęliśmy od połączenia w misce sypkich składników tj. mąka, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu(...)się zezłocą, najpierw z jednej, później z drugiej strony. Gdy banany są gotowe zdejmujemy je na metalowy ruszt by trochę przestygły. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę. Gdy wszystko jest gotowe rozkładamy pankejksy na talerzu, polewamy roztopioną czekoladą i układamy na nich banany. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej cukrowego szaleństwa polecamy zajadać je z bitą śmietaną
Wspólne smakiascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Czekolada działa tak uspokajająco… I pomyśleć, że znano ją już jakieś 15 000 lat temu, jednak w tej formie (tabliczka), jaką znamy dzisiaj, spotkać ją można było dopiero pod koniec(...)wieku . „Czekoladę” wcześniej spożywano w postaci napoju o nazwie tejate , którą każde plemię przygotowywało na swój sposób, zresztą przyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: (na 16 sztuk) -200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków kokosowych -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji -papilotki na babeczki Wykonanie: Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej
KasiekGotujegram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram jogurtu (żurawinowego) 50 gram cukru 75 ml oleju 2 łyżeczki kakao dodatki: w przypadku moich muffin cała czekolada posiekana w kostkę, pół szklanki żurawiny. Przygotowanie muffin to bardzo prosta sprawa. 1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej(...)kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kostkami czekolady, żurawiną, bądź też skórką pomarańczową. ZAPRASZAM
Mój Smak na Życiewidziane i zjadane z apetytem:))) A takie wilgotne brownie z dodatkiem masy serowej i owoców w szczególności. Tym razem wykorzystałam zamrożony zapas jagód, które świetnie współgrały z serem i czekoladą! foremka 24 x 27cm Składniki: 200 g mlecznej czekolady, 200g masła lub margaryny, 350g cukru pudru, 5 jajek, 100g mąki pszennej, 1/2 kg półtłustego(...)twarogu, 350 g jagód (mogą być mrożone), cukier waniliowy. Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym oraz pozostałymi
Z miłości do słodkości