uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie! Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)100g cukru 100g gorzkiej czekolady DODATKOWO: dowolne owoce i listki mięty Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piec w 170'C 10-15 minut. Wystudzić na kratce. KREM: Mleko zagotować. Kiedy zawrze
Cakes By Kejtjaki pyszny przepis znalazłam. Przepis ten pochodzi z bloga : http://zaciszekuchenne.blogspot.com Składniki: suche: 1,5 szklanki mąki, pół łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół tabliczki gorzkiej czekolady, mokre : 2 jajka, pół szklanki oleju, pół szklanki jogurtu lub maślanki, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 2-3 rozgniecione dojrzałe banany. Przygotowanie: Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać w jednej misce(...)suche składniki, dodając na końcu czekoladę. W drugiej, nieco większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Połączyć suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piec w temp.180 stopni ok.20 -25 min. Kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem
Motylkowa Kuchniazrobienie takiego czekodżemu nie jest problemem. Składniki : 80 dag dojrzałych bananów 30 dag wydrylowanych wiśni łyżka, dwie soku z cytryny 45 dag brązowego cukru 2 goździki 15 dag gorzkiej czekolady min. 70 % kakao 60 ml likieru amaretto Przygotowanie : Obrane banany kroimy w plasterki ( skrapiamy je sokiem z cytryny ), a wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy szklanką letniej wody i zasypujemy(...)cukrem- odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie dokładamy goździki i stawiamy na małym ogniu i zaczynamy ogrzewać, często mieszając Od chwili zawrzenia gotujemy 5 min., dokładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady, na koniec wlewamy likier Wyciągamy goździki, dżem przekładamy do idealnie czystych, suchych słoików, zakęcamy i przykrywamy grubym kocem do wystudzenia. Moje uwagi : Nie dodałam likieru tylko
Proste PotrawyTarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 3 białka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 300 g żurawiny 200 g jagód 200 g jeżyn 100 g białej czekolady WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie
Passions hobbies lifeMasa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka 120 g kajmakowej masy krówkowej Polewa: 150 g mlecznej czekolady 100 g cukierków ,,krówki” Spód: Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej(...)Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą
VioletoweKucharzeniemaki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła cukier waniliowy 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 tabliczki czekolady mlecznej z orzechami Przygotowanie: Rozpuścić masło, orzechy i czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem waniliowym, dodać orzechy i czekoladę. Jajka ubić z cukrem na puch
Cakes By Kejtdawno nie było gofrów , więc czas dzisiaj zrobić. Zamierzam dodać płynną czekoladę , będą typowo czekoladowe. GOFRY CZEKOLADOWE - składniki mąka pszenna 500 g czekolada mleczna 200 g 30 g ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia mleko 500 ml margaryna 100 g jaja 4 szt GOFRY CZEKOLADOWE -wykonanie Miksujemy jaja z ksyltolem na puch ( masa nam się potraja jajeczna). margarynę(...)czekoladę rozpuszczamy razem ( chłodną wlewamy do masy jajecznej ) Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy teraz już czekoladowej. Całość miksujemy przez chwilkę. Gofry wychodzą bardzo smaczne. Można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu
Różowa kuchniaMuffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: - płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki(...)suchych dodaję te płynne i mieszam wszystko razem. Ciasto przelewam do papilotek. Łyżka ciasto, na to płatki róży w cukrze i znów łyżka ciasta. Na wierzch wtykam kostkę czekolady. Muffinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: około 20 minut , do suchego patyczka (Źródło przepisu: Makapako + modyfikacje
Kuchnia co dniaMuffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję
Kuchnia co dniaChodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto. Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej
AZgotuj!warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach. Polewa z prawdziwej czekolady: 60 ml kremówki 70 gr gorzkiej czekolady szczypta soli 50 gr masła Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj
AZgotuj!Ostatnio szaleję z serem twarogowym i robię pasty do kanapek. Na śniadanie. To druga na blogu, ale będzie więcej. Składniki: ser biały chudy - opakowanie 4 kostki czekolady gorzkiej 70% ( podaję cztery ale jest to ta duża kostka, płaska, w mniejszych to jakiej 8 kosteczek) 1 łyżka wiórków kokosowych skórka z pomarańczy ewentualnie miód Rozpuść czekoladę w kąpieli(...)wodnej, dodaj ser i resztę składników. Wymieszaj składniki na jednolita masę. Fajne jest to, że czekolada szybko zastyga i tworzy się świetna konsystencja
AZgotuj!Galaretki z musu wiśniowego pokropione białą czekoladą:) U Sylwii na blogu lemoncurdsylvii widziałam truskawkowe galaretki. Tak mnie zachwyciły, że postanowiłam zrobić wiśniowe. Natychmiast wstałam od monitora, popędziłam do lodówki i zaczęłam działać. Takiego zrywu jeszcze nie miałam. opakowanie mrożonych wiśni szklanka wody 3 łyżki cukru żelatyna kilka kostek białej i gorzkiej czekolady Wiśnie włożyłam do garnka, zalałam(...)Dałam prawie całą żelatynę, żeby była "tempa". Potem włożyłam do lodówki. Kiedy mocno się ścięła pocięłam na kosteczki oraz wycinałam księżyce foremką od ciastek. Położyłam na kratce. Rozpuściłam czekoladę białą w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną zaczęłam "malować" galaretki
AZgotuj!gram mielonych migdałów 50 gram mielonych orzechów nerkowca 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 2/3 szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj(...)Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku, dla podkreślenia
AZgotuj!