czekolada - 27946 przepisów (strona:714/1864)

Kibiny z suszonymi śliwkami 253

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania(...)się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa śliwkowa: 40 dag śliwek bez pestek  2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej 200-250 ml wody 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego laska cynamonu gwiazdka anyżu laska wanilii skórka otarta z cytryny  Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego

Apetyczna babeczka
Muffiny piernikowe renifery 320

brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 0,5 szklanki  oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej mlecznej czekolady 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lukier plastyczny czarny i biały (oczy) czerwone cukierki M&Ms (noski(...)sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
Piernik staropolski 404

patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki

kulinarnyswiatdomi
Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 280

Taki sernik można zrobić z serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :) Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*:   * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką) * kakao(...)cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki * wanilia- cała laska * żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku * borówki- 250g Dodatkowo: * Płatki migdałów- garść Spód: Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Połowę płatków zmiksować. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami. Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą. Schłodzić w lodówce. Sernik: Płatki migdałów

Kraina Miodem Płynąca
Doskonały deser z doskonałym musem czekoladowym 165

truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka. Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :) 3 porcje o pojemności pełnej szklanki: * czekolada mleczna- 80 g * kremówka- 150 g * truskawki (świeże lub mrożone)- 150 g * crunchy- 9 łyżek Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki(...)ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, aż do połączenia się składników. Truskawki zmiksować. Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*. Ozdobić kleksem bitej śmietany. Podawać lekko schłodzone. Smacznego! :) * jeżeli zależy Wam na idealnych wizulanie 3 warstwach deseru, to radzę Wam nie sugerować się warstwami na zdjęciu tylko trzymać się kolejności

Kraina Miodem Płynąca
Grillowana polędwiczka w lekko pikantnym sosie czekoladowym 181

Dzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które(...)odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym w woreczek foliowy) na grubość około 5mm. Polać oliwą, posypać

Kraina Miodem Płynąca
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 195

zdradzęWam przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe... :) Naleśniki (ok.10 szt.): * mleko- 250 ml * mąka- 100 g * jajko- 1 szt. * cukier- 4 łyżki * szczypta soli * masło klarowane/oliwa- 2 łyżki** Mus czekoladowy: * czekolada mleczna- 40 g * kremówka- 75 g Dodatkowo: * banan- 2 szt. * sok z cytryny * kakao doposypania Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu(...)czekoladowy: Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, aż do połączenia się składników. Przygotowanie: Usmażone naleśniki złożyć a trójkąty, w jedną górną 'kieszonkę' nałożyć mus czekoladowy, a w dolnej ułożyć plastry banana skropione sokiem z cytryny. Posypać kakao. Smacznego! :) * z podanych proporcji wyjdą

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto podwójnie czekoladowe 224

wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny cukier- 125 g * kakao- 3 łyżki * olej- 3 łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Krem: * kremówka- 200 ml * czekolada mleczna- 100 g Dodatkowo: * owoce- spora garść * kruszonka- 3/4 szklanki Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec(...)przez 5 minut. Następnie wyłożyć z formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później. Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić. Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Przygotowanie: Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 174

się dyniowy, a ja dzisiejszym ciastem kończę okres jagodowy :) Wilgotne i miękkie ciasto, które w swoim składzie nie zawiera jajek, mocno czekoladowe, z dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki(...)kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna- 2 łyżki * biała czekolada- 50 g * kremówka- 1 czubata łyżka Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników. Przelać

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa babeczka z kuskusu 138

które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód. Deser zrobiłam w kształcie dużej(...)rozlatuje się, bardzo prosto i błyskawicznie się go przygotowuje, no i- nieskromnie dodam- prezentuje się dosyć atrakcyjnie, prawda? :))) * kasza kuskus- 1 szklanka  * mleko- 1,5 szklanki * czekolada biała- 100 g * serek np. Almette owocowe- 150 g * owoce- 200 g (+ 2 łyżeczki cukru)- opcjonalnie Wlać mleko do garnuszka, wstawić na ogień, a pod koniec gotowania dodać pokruszoną, białą czekoladę

Kraina Miodem Płynąca
Miętowe ciasto z białek 253

tego wypieku :) Ciasto: * białka- 200 g (około 6 szt.) * cukier- 150 g* * mąka- 170 g * masło- 170 g (najlepiej klarowane) * aromat miętowy- pół łyżeczki * barwnik zielony- opcjonalnie Polewa: * czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną) * olej- 1 łyżeczka Ciasto: Piekarnik nastawić na 175 stopni. Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Zimne białka ubijać na pianę, w połowie ubijania wsypać cukier(...)połączenia się składników i przelać do formy (u mnie to podłużne forma o długości ok. 25 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec 45-50 minut. Polewa: Połamaną czekoladę wrzucić do małego rondelka, wlać 1 łyżeczkę oleju i- na parze- rozpuścić. Lekko przestudzić i ozdobić ciasto. Smacznego! :) * jeżeli do polewy wykorzystacie gorzką czekoladę, to warto dosypać więcej cukru, ja wtedy

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowa krajanka 150

znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi. I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :))) * dynia- 250 g   * mleko- 350 ml * kasza manna- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * masło- 100 g * bakalie- garść * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * aromat(...)pomarańczowy- 2-3 krople * herbatniki * czekolada gorzka + 2 łyżki mleka Do garnka z mlekiem wsypać cukier i dynię pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować, aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Nie przerywając gotowania wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać rózgą, aż do zgęstnienia kremu. Garnek odstawić i do gorącej masy wsypać rodzynki oraz orzechy, dodać również

Kraina Miodem Płynąca
(Przed)świąteczna tarta z malinami 248

panuje karp.   Składniki: 150 g mąki + 3 łyżki 20 g kakao 25 g cukru pudru 3 jaja + żółtko 200 g masła 55 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 30 g czekolady mlecznej maliny Przepis: Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy(...)urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni). W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega)  i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy

WeAreCrazy
Orzechowe ciasteczka na święta 304

SKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej 20 dag kostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS  (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder(...)złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut. Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść na talerz - pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastek, zrobić czekoladę.  Każde ciasteczko zamoczyć w czekoladzie i włożyć do kokosu. I ciasteczka są gotowe

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto orzechowo - truflowe 2281

temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:  2 szklanki mleka,  2 żółtka,  250g masła,  budyń waniliowy,  300g cukierków trufli w czekoladzie,  250g orzechów włoskich (użyłam Helio ),  1/3 szklanki cukru.  Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać(...)ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. Pianka:  5 białek,  galaretka wiśniowa,  2/3 szklanki cukru,  50g startej mlecznej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed

Z miłości do słodkości