pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :) Wymiary blaszki: 30 x 12 cm Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki esencji(...)waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu) 3 jajka 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę . Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka . Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę . Dzielimy masę na pół
Słodkości i nie tylkopierwsze rozwiązanie. Choć na pewno nie od razu! Tyle smaków i słodyczy w jednym zdarza się rzadko. Zapraszamy na kawałek brownie z wiśniami i toffi. składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 3 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 2-3 garści wiśni kilka łyżek toffi (lub masy krówkowej) wykonanie: Czekoladę i masło(...)rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu studzimy. Jajka i cukier ubijamy mikserem. Wlewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy na wierzch garść wydrylowanych i odsączonych/odciśniętych wiśni i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Brownie po upieczeniu
GRUBY WAŁEKzewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:) Składniki: ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami) 5 łyżek kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty) łyżka miodu 1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych ciastek, można zmniejszyć bądź zwiększyć jego ilość) 6 łyżek wódki garść(...)orzechów pokruszonych garść kokosu pół szklanki mleka 100 gram masła Wykonanie: Ciastka pokruszyć w rękach, można to także uczynić blenderem. Kakao, czekoladę, mleko, masło i cukier rozpuścić w garnuszku na jednolitą masę, delikatnie przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy
Krakowskie smaki Anirazem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego(...)kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy
Krakowskie smaki Animój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! Składnika : 6 białek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada(...)pieczemy kolejne 40 minut najlepiej z termoobiegiem. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy białą czekoladę i lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie śmietankę wstawiamy do lodówki do ostudzenia - również najlepiej pozostawić ją dna całą noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie do miseczki
Słodkie Przyjemnościbiałym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM(...)ładniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych z zeszłego lata Rabarbar umyć i pokroić na równe kawałki ( u mnie
KUCHARNIAsubstancje śluzowe, które tworząc cienki film na skórze, chronią ją przed podrażnieniami. Ze względu na właściwości przeciwzapalne wyciąg z owsa jest cenionym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej i alergicznej. CZEKOLADA - kosmetyki z ziaren kakaowca szybko i skutecznie rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze; błyskawiczne nawilżają, wygładzają oraz chronią przed starzeniem się. W połączeniu z mlekiem łatwiej się wchłaniają i regenerują(...)skórę. Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom kosmetyki z czekoladą nie tylko poprawiają stan naszej skóry, ale także poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych, a selen i cynk sprzyjają powstawaniu endorfin - związków zwalczających stres i nerwicę. MLEKO - Zawiera białka, witaminy A, B i E, tłuszcze oraz cenne pierwiastki np. wapń. Mleko regeneruje naskórek, neutralizuje wolne rodniki, a w efekcie hamuje proces starzenia się skóry
KUCHARNIAjabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy(...)wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady będzie szybciej zastygać. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę kremówkę i stopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy polewa lekko przestygnie wmieszać
KUCHARNIAPomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor . Niebywałą atrakcją i wyróżnieniem był dla nas udział Manufaktury Czekolady , która obdarowała nas wielkimi blokami doskonałych czekolad, o których produkcji i pochodzeniu ciekawie opowiadała przedstawicielka firmy, pani Ilona. Została z nami do końca warsztatów z radością i niekrytym zaangażowaniem gotując(...)chcę zdradzać zbyt wielu szczegółów, ale wiem, że jedną z rzeczy, jakie zostaną zrobione pod okiem Klaudyny będą własnoręcznie przygotowane ... pomadki do ust! Ponoć jednym ze składników ma być czekolada! Co za szczęście, że tam będę i mam nadzieję dostanę taką szminkę w prezencie! Podobnie jak w przypadku Jadalnych Prezentów (klik) i tym razem wszystkie przygotowane przez nas smakołyki
KUCHARNIAwygrać zaproszenie przeczytanie poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej(...)okiem Wojciecha Amaro. Patronat nad wydarzeniem objęła firma Lindt. Warsztaty potrwają około 4 godzin. Koszt dojazdu do Warszawy należy pokryć we własnym zakresie. Jeśli kochacie słodycze i czekoladę tak samo, jak ja, jest szansa na wygranie zaproszenia dla jednej osoby na warsztaty Akademii Smaku. Co trzeba zrobić? Napisać w komentarzu: Dlaczego to właśnie Ty chciałabyś/chcia
KUCHARNIAmogli przekonać się o doskonałej jakości mąki z Reszla, najstarszego młyna w Polsce, bowiem właśnie Młynomag dostarczył różne rodzaje mąki potrzebne do wszystkich wypieków. Pięknie zapakowane zestawy czekolad z działającej od 1881 roku sycylijskiej manufaktury czekolady trafiły w ręce uczestników warsztatów dzięki uprzejmości La Piccola Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad
KUCHARNIAwiodące prym w temacie słodkości i bakalii: firma Diamant - czołowa marka cukrów; firma Piątnica - importer i producent kasz, bakalii, przypraw i produktów sypkich; Beskidzkie Łakocie - producent paluszków w czekoladzie i firma Krokus specjalizująca się we wszelkiego rodzaju przetworach. Tradycyjnie już, jak na wszystkich moich warsztatach, o dostawę najlepszej jakości mąki zadbał Młyn Młynomag . Zaopatrzeni w doskonałe produkty(...)wiem w stacjonarnych sklepach nie łatwo znaleźć produkty Piątnicy , ale można bez problemu kupować online, za pośrednictwem ich strony internetowej - klik. "Pierwsze lody" przełamaliśmy Beskidzkimi paluszkami w czekoladzie, które przed końcem roku wprowadziła na rynek marka Kochamy Łakocie! (klik) To taki oczywisty pomysł, by paluszki oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie
KUCHARNIAZapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju kokosowego, - otarta skórka pomarańczy, - czaj korzenny - 2 łyżki czaju na 100 ml wody. - 4 łyżeczki powidła śliwkowego, (u nas domowe) - odrobina sody, - mąka owsiana(...)bezglutenowa, szklanka - cynamon, kardamon, imbir, korzeń lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho
Wypisz Wymaluj