delikatne i mięciutkie, odstraszają swoją ceną. A przecież można poświęcić chwilę podczas sobotniego poranka i przygotować te bułeczki samemu. Bez chemii, bez polepszaczy smaku, za to z kawałkami gorzkiej czekolady. Zapraszam do lektury wpisu, może uda mi się Was namówić na własny wypiek tych cudownych francuskich smakołyków. Niech smak przemówi ;) Potrzebne nam: - 2, 5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej - opakowanie drożdży w proszku - niepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki cukru - 4-5 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę
W poszukiwaniu inspiracjiziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :). Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak(...)ilości cukru. Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki. Owoce zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao
SzczyptaSmaQcukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal(...)pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa czekoladowa : Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą
Tradycyjna kuchnia Kasikuchni uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze, 2 łyżki masła, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka mąki, 1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana(...)garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu. 2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą
Tradycyjna kuchnia KasiCoś słodkiego na podwieczorek... Składniki: 1 i ½ tabliczki białej czekolady ½ szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w połowie gorącego mleka, ostudzić i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Dodać ubite na pianę jajko, połączyć z ubitą śmietaną(...)przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao , kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzić następnie polać biały mus czekoladowy i ozdobić kawałkami czekolady
Tradycyjna KuchniaPrzepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy
Tradycyjna KuchniaDeser serowy z alkoholem i czekoladą :) Składniki: 40 dag białego zmielonego sera 1 tabliczka czekolady mlecznej ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu z kawy 1 łyżka wódki 1 łyżka kakao Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i zmiksować z serem i cukrem pudrem. Wlać alkohol, kawę i dokładnie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki i przed podaniem oprószyć
Tradycyjna Kuchniakakao Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad: Składniki: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić na parze, połączyć
Tradycyjna Kuchniakokosowych Wykonanie masy kokosowej: Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej Wykonanie polewy: Mleczko zagotować, zalać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce. POLECAM INNE PRZEPISY WALENTYNKOWE
Tradycyjna Kuchnianastępnie zmielona kasza jaglana) 100g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 100g dojrzałego banana 50g masła orzechowego Krem: 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie) 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami(...)minut do lodówki po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę, zostawiając wyższe brzegi pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, studzimy czekoladę rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", ciągle mieszając dodajemy mleko i aromat od daktyli odlewamy wodę, wrzucamy do blendera razem z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy na jednolity krem rozsmarowujemy równomiernie krem na wystudzonym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: Ciasto: 125 g masła w temperaturze pokojowej 220 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady Goplana Pistachio 2 duże jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki śmietany kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g cukru 90 g obranych pistacji Dekoracja: około 200 g śmietany kremówki(...)serka mascarpone 20 g obranych pistacji 2 - 3 łyżki cukru pudru około 200 g truskawek Sposób przyrządzania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z podwójnym dnem, dodać 2 łyżki śmietany kremówki. Rondel zanurzyć w większym garnku z wrzącą wodą, mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka
Zakątek rozkoszy kulinarnychserową. Piecz deser przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem odwróć deser do góry nogami. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Przepis bierze udział w akcji: W Charlim i Fabryce Czekolady (2005, Tim Burton) poznajemy ekscentrycznego właściciela fabryki Willy’ego Wonkę oraz niezwykłą galerię postaci dziecięcych. Sama czekolada ma w filmie rolę drugoplanową. To dzięki niej zwycięzca konkursu wygrywa wycieczkę(...)fabryce. Co ciekawe, na potrzeby filmu firma Nestle wyprodukowała 100.000 tabliczek czekolady, z których tylko 1850 było jadalnych. Millet dessert from Łukasz, Charlie and the Chocolate factory Got the inspiration for this dessert from Łukasz. I added dried fruit and vanilla and baked the dessert in a muffin pan. It’s simple, tasty and healthy. PS You can use fresh
Qlinarnie i QlinarniePyszne ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie ciasteczka zaproponowała Joanna ..Kombinacja bakalii dowolna...u mnie czekolada i morwa suszona...a na dodatek dodałam cukier i mąkę kokosową...pyszne były... 1 kostka masła (200g) 1 szkl. cukru [ u mnie 3/4 szkl.cukru białego i 1/4 szkl. cukru kokosowego ] 1 mały cukier wanilinowy (16g) [ 1 łyżka ekstraktu(...)oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej [ u mnie 2 szkl.pszennej i 1/2 szkl. mąki kokosowej ] 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta czekolada suszone owoce morwy czarnej Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się
Moje domowe kucharzeniewyrazistego smaku brownie, delikatnej masy serowej z kawałkami melona, pokrytej puree z owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda też nieźle ;) Bardzo polecam! Składniki na spód brownie: 2 duże jajka 130 g czekolady gorzkiej Goplana 100 ml kremówki 70 g mąki pszennej 30 g kakao szczypta soli 75 g cukru Czekoladę połamać, zlać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Odłożyć(...)Jajka ubijać przez kilka minut, do czasu, aż zwiększą objętość, w międzyczasie dodać cukier. Mąkę przesiać z kakao, wsypać do masy jajecznej, dodać sól i delikatnie wymieszać. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum
Domowa cukiernia Ewydeficyt w organizmie wpływa na trudność z koncentracją, bezsenność, zmęczenie fizyczne i psychiczne, nadmierną podatność na stres oraz drażliwość. Składniki: (2 porcje) - gorzka czekolada - 5 kostek - jogurt naturalny - 1 łyżka - mleko - 2 łyżki - orzechy laskowe - 10 sztuk - kakao (naturalne) - 1 łyżka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Orzechy(...)laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze. Smacznego
Fit-amina