stopni ,kiedy padało nie pamiętam i naprawdę nie chce się nic .Ale czasem ochota na coś słodkiego bywa silniejsza niż upał , więc zrobiłam szybkie ciasto z karmelem i gorzką czekoladą .Smaczne ,polecam bardzo. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru(...)kubeczek oleju roślinnego 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : gorzka czekolada ,ilość dowolna ,starta na tartce domowy karmel ,przepis tu : https://myladylaura.wordpress.com/2015/06/28/domowy-karmel/ Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku dalej ubijając .Następnie dodać powoli jogurt i olej . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem
Ladylaura.nieprzewidzianego braku prądu, gdy przybycie naszych gości jest bliskie. Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego(...)odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek Przygotowanie: Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej
naRuszciekokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej(...)mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej
pyszne zdrowościsuszonych moreli 30 g orzechów włoskich 250 g płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku Do obtoczenia: gorzka czekolada wiórki kokosowe Przygotowanie: Banany zmiksować na gładka masę orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bananów Do powstałej masy dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, jeśli lubisz bardzo słodkie desery możesz dodać(...)syropu Masę odstawić na około pól godziny, by płatki wchłonęły trochę wilgoci. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych Świetnie smakują też kule w polewie czekoladowej - trzeba rozpuścić czekoladę (u mnie 70%) w kąpieli wodnej. Kulki nakładać na patyczek szaszłykowy i maczać w czekoladzie, zdjąć z patyczka i odstawić do przestygnięcia Kulki najlepiej smakują schłodzone :) Smacznego
pyszne zdrowościaromatycznym musem dyniowo pomarańczowym, a całość wieńczy delikatna serowo-śmietankowa pianka. Jest po prostu pyszne. Owsiany spód 1. szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła (100 g.) 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. 3/4 płatków mielimy na mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki(...)żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną. Całość wykładamy na mus dyniowy. Ja dodatkowo ozdobiłam wierzch startą czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieUwielbiasz czekoladę i chciałbyś jeść krem czekoladowy na śniadanie? Czemu nie. A jeśli jeszcze powiem wam, że ten krem nie tuczy, jest bogaty w składniki odżywcze i do tego zapewnia energię na cały poranek? Myślę, że każdy zechce spróbować. Ja zakochałam się w tym połączeniu i jak tylko mam ochotę na odrobinę czekolady to funduję sobie takie pyszne
Cynamonowe szczęściecały czas ucierając. Nasączenie: 1/2 szkl. gorzkiej herbaty ok. 50 wódki Zimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej ok. 5 łyżek mleka Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji
Cynamonowe szczęścietygodnia. 1 1/4 szklanki cukru 250g masła lub margaryny 3 jajka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 40g czekolady (u mnie gorzka) 4 dojrzałe banany Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję(...)zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą
Cynamonowe szczęścietortownicę o średnicy 22 cm Masa serowa: 80 g masła opakowanie cukru waniliowego 30 g cukru 3 jajka 200 ml mleka kokosowego 350 g sera na serniki tabliczka białej czekolady opcjonalnie suszona żurawina Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy ser, chłodną czekoladę, mleko kokosowe, żółtka i miksujemy. Białka ubijamy
Cynamonowe szczęściejest skomplikowane wymaga jedynie troszkę czasu i naszej cierpliwości aby lody dobrze dobrze się zmroziły :)) Spróbujcie a z pewnością pokochacie ich smak :)) Lody śmietankowo truskawkowe z czekoladą SKŁADNIKI : 500 ml schłodzonej śmietany 30% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego około 150 - 200 g truskawek 2 łyżki startej gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekładamy do blendera - blendujemy(...)miski i ubijamy na sztywno, dodajemy skondensowane słodzone mleko, mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane truskawki i ponownie mieszamy. Masę lodową przekładamy do większego pojemnika. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Pojemnik umieszczamy w zamrażarce i mieszamy lody co 40-50 minut przez około 7 godzin
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie! SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa(...)łyżka masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka
Kto ugości moich gości?wodzie, odłożyć do wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze(...)ciepłą połączyć z płynną czekoladą. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dokładnie połączyć z masą czekoladową. Całość wyłożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyniecierpliwością... mam ciasteczka. Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki pszennej (niepełna szklanka) 1 płaska łyżeczka sody po 150 ml wiórków kokosowych i płatków owsianych 100-150 ml cukru w zależności od upodobań 1 łyżka miodu(...)garść drażetek czekoladowych lub posiekanej grubo czekolady 100 g masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne okruszki. Dosypujemy czekoladę i dolewamy kefir, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy je. Ciastka (u mnie 25 szt.) układamy
Dzieje kuchennej Wiewióryciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem(...)pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i wierzch posypać kolorową posypką. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami
Mała Cukierenkamasę z podanych proporcji do 4 mniejszych foremek, wybrałam 2 większe. Myślicie, że ktoś się skarżył na zbyt dużą porcję? ;) Składniki na 3-4 kokilki: 100 g czekolady, 50 g masła, 2 łyżki brandy (opcjonalnie), 2 jajka, 4 łyżki brązowego cukru, łyżeczka esencji waniliowej. dodatkowo: masło i odrobina mąki do wysmarowania i obsypania foremek. W kąpieli wodnej rozpuścić(...)czekoladę wraz z masłem, mieszając cały czas, żeby nie zważyła się. Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą
Codzienna kuchnia niecodzienna