czekolada - 27946 przepisów (strona:711/1864)

Ciasto czekoladowe z borówkami 205

borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki:         Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia(...)brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać

Kuchcik gotuje
Blondies 122

ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy(...)szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy ok 45 minut. Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje z filiżanką

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto Rafaello 253

Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka 20 dkg wiórek kokosowych 15 dkg margaryny Palmy Wykonanie: 1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka. 2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy.  3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy

Kuchnia u Bietki
Karkówka z czekoladą 110

kotletów z karkówki, 100 g czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB

królestwo garów
3 Bit. 172

500g. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g), 57 sztuk herbatników , 300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%, 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 120g miękkiego masła. Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane gotować trzy(...)całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h. Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm): 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (500g), 75 sztuk herbatników (25sztuk

W kuchni u Moniki
Maślane ciasteczka 118

Składniki: Ciasto: 225 masła, miękkiego, 50g drobnego cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu (olejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe(...)pół i wcisnąć w ciastka. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190stopniach C przez ok.10-15min. - do nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady.    Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kruche ciasteczka z bananem i czekoladą. 258

użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto: 1 i1 1/2 banana, 100g czekolady mlecznej, cukier puder, odrobina oleju. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem połączyć i zagnieść. Rozwałkować ciasto i powykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek (z połowy ciasta) położyć po plasterku banana(...)kostce czekolady.  Krążkami z drugiej połowy ciasta przykryć banana  i czekoladę i dobrze skleić z dolnym ciastem. Ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanym olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Babeczki 155

mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego, 125g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka. Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) : banan, jabłko, czekolada na kanpki, cukiero puder. Przygotowanie: Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki mokre połączyć(...)składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana

W kuchni u Moniki
czekoladowo czereśniowy sernik bez pieczenia 115

tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Składniki 150 g herbatników 1 kg   sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając(...)układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje. W trzecim naczyniu  mieszamy żelatynę z ½ części cukru, dodajemy 1/3 sera twarogowego, 30 g startej na grubych oczkach tarki gorzkiej czekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie.  Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy

Miód i pieprz
Deser jogurtowy z galaretkami i owocami 188

ciasto na zimno znają wszyscy, na blogu już jest jogurtowiec z galaretkami , ale bez owoców i czekolady. U nas w domu lubią je wszyscy, gdyż jest smaczne, a do tego bardzo kolorowe, efektownie wygląda na talerzu. Masę do tego ciasta można zrobić z jogurtu, serka homogenizowanego lub śmietany. Ale według mnie najlepsza jest wersja z jogurtu, gdyż jest mniej kaloryczna(...)jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do płaskich talerzy. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki już stężeją kroimy je na talerzu w kostkę, a potem wybieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Kinder Chocolate 489

Krem Kinder Chocolate: 150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk) 30 g masła 630 g słodkiej śmietanki 30-36 % Polewa czekoladowa: 15 g masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie(...)lodówce. 3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
czekoladowa domowa gryczana nutella 164

czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie. składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej) 1/2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao)  3-4 łyżki orzechów laskowych(...)masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do  blendera. Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną na kawałki czekoladę. W miarę mielenia, masa która na początku mielenia przypominać będzie "koktajl" zacznie się zmieniać, a składniki połączą się tworząc  plastyczną masę o konsystencji masła. W tym momencie wyłączamy blender

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania