borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia(...)brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać
Kuchcik gotujeciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g białej czekolady połamanej w drobne kawałki Opcjonalnie: kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy(...)szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce. Pieczemy ok 45 minut. Na wierzchu robi się pyszna skorupka. Najlepiej smakuje z filiżanką
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka 20 dkg wiórek kokosowych 15 dkg margaryny Palmy Wykonanie: 1. Biszkopt robimy podwójnie: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)delikatnie mieszamy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka. 2. Czekolady łamiemy na kostki, dajemy do garnka razem z margaryną Palmą i rozpuszczamy, później do gorącego dodajemy śmietanę 30 % i energicznie mieszamy. 3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy
Kuchnia u Bietkikotletów z karkówki, 100 g czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB
królestwo garów500g. Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (397g), 57 sztuk herbatników , 300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%, 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 120g miękkiego masła. Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane gotować trzy(...)całą przykryła). Wyłożyć drugą warstwę herbatników, posmarować masą budyniową. Wyłożyć trzecią, już ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ubitą śmietaną ( śmietanę ubić ze śmietan fix). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 12h. Składniki na większą porcję (forma o wym.35x24cm): 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa (500g), 75 sztuk herbatników (25sztuk
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 225 masła, miękkiego, 50g drobnego cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu (olejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe(...)pół i wcisnąć w ciastka. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190stopniach C przez ok.10-15min. - do nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'. Smacznego
W kuchni u Monikiużyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto: 1 i1 1/2 banana, 100g czekolady mlecznej, cukier puder, odrobina oleju. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem połączyć i zagnieść. Rozwałkować ciasto i powykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek (z połowy ciasta) położyć po plasterku banana(...)kostce czekolady. Krążkami z drugiej połowy ciasta przykryć banana i czekoladę i dobrze skleić z dolnym ciastem. Ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanym olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikimąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego, 125g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka. Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) : banan, jabłko, czekolada na kanpki, cukiero puder. Przygotowanie: Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki mokre połączyć(...)składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana
W kuchni u Monikitych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając(...)układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje. W trzecim naczyniu mieszamy żelatynę z ½ części cukru, dodajemy 1/3 sera twarogowego, 30 g startej na grubych oczkach tarki gorzkiej czekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy
Miód i pieprzciasto na zimno znają wszyscy, na blogu już jest jogurtowiec z galaretkami , ale bez owoców i czekolady. U nas w domu lubią je wszyscy, gdyż jest smaczne, a do tego bardzo kolorowe, efektownie wygląda na talerzu. Masę do tego ciasta można zrobić z jogurtu, serka homogenizowanego lub śmietany. Ale według mnie najlepsza jest wersja z jogurtu, gdyż jest mniej kaloryczna(...)jogurtu greckiego + 1 galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Winiary borówki i maliny 100 g gorzkiej czekolady z chilli Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i wlewamy do płaskich talerzy. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki już stężeją kroimy je na talerzu w kostkę, a potem wybieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKrem Kinder Chocolate: 150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk) 30 g masła 630 g słodkiej śmietanki 30-36 % Polewa czekoladowa: 15 g masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie(...)lodówce. 3.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieczystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej w gorzkiej czekoladzie. składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej) 1/2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao) 3-4 łyżki orzechów laskowych(...)masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do blendera. Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną na kawałki czekoladę. W miarę mielenia, masa która na początku mielenia przypominać będzie "koktajl" zacznie się zmieniać, a składniki połączą się tworząc plastyczną masę o konsystencji masła. W tym momencie wyłączamy blender
Miód i pieprz