waniliowego własnej roboty) Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę. Polewę zrobiłam własną 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając. składanie ciasta ciasto piernikowe 1/2 masy ciasto bakaliowo-jabłkowe 1/2 masy ciasto
O kuchni z uczuciemmusicie spróbować tego sernika. Jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia na dzień jest coraz lepszy! Aż żal, kiedy się kończy.. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy ok. 22cm) Na spód: - szklanka(...)tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka cynamonu - pół szklanki cukru - 6 łyżeczek żelatyny ( lub dwie łyżeczki agar agar ) - sok z jednej pomarańczy Polewa ( opcjonalnie) : - czekolada mleczna lub gorzka Przygotowanie: 1. Daktyle moczymy, aby były miękkie. Następnie blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem
two broke sistersNależy jednak pamiętać o tym, że orzechy są bogatym źródłem tych dobrych kwasów tłuszczowych: z rodziny omega-3 i omega-6. Ponadto jogurt naturalny dostarcza sporej porcji białka, a czekolada (o 90% zawartości kakao) po prostu sprawia, ze po zjedzeniu kawałka jestem szczęśliwa ;) Starsza, ale szczęśliwa :) I mam nadzieję, że nieco mądrzejsza! ;) https://www.youtube.com/watch?v=sHWcgPaUPcs Jedna porcja tortu (nasączonego wódką(...)orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami ksylitol ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy
W kuchni Katiejadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam smak kawy, kardamonu i czekolady. Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt(...)jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu kilka kostek gorzkiej czekolady łyżka cukru pudru Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrawdziwa bomba kaloryczna. Tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady(...)zawijamy w rulon. Górę każdego ciasta z bananem smarujemy jajkiem. 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez około 15 minut. 4. W rondelku rozpuszczamy masło dodając czekoladę zdejmujemy rondel ściągamy z ognia, cały czas mieszając. Polewamy banany w cieście
Szefowa kuchnitracić zbyt wiele cennego czasu na siedzenie w kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i chrupiące. Mają lekki kokosowy smak i aromat, który idealnie łączy się z wanilią i białą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Składniki: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g wiórków kokosowych 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)duże jajko 90 g białej czekolady posiekanej na kawałki spora szczypta soli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W innym naczyniu ucieramy dokładnie masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy mąkę
MyCookBook.plniewielka ciasta, sprawia, że możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować tego połączenia, póki sezon czereśniowy trwa! Składniki: 400 g czereśni 150 g gorzkiej czekolady 4 jajka 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 100 g cukru szczypta soli 6 łyżek mąki cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Kilkanaście(...)ogonkami) zostawiamy (najlepiej również od razu usunąć z nich pestki). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz żółtka roztrzepane ze szczyptą soli. Z białek ubijamy sztywną
MyCookBook.pldawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego KREM: 1/2 l mleka 6 łyżek kasy manny 1/2 szklanki cukru 200g masła 300g wiórków kokosowych POLEWA: 300g czekolady (u mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie
Cakes By KejtSKŁADNIKI: 4 gruszki gorzka czekolada płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka czubata cukru 5 goździków kawałek cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonek u góry jako dekoracje. Wydrążyć gniazda nasienne. Przygotować kąpiel wodną. Do garnka wlać wodę, tyle żeby po włożeniu gruszek sięgała na 3/4. Dodać cynamon , cukier, cytrynę i goździki. Zagotować. Dokładnie wymieszać , włożyć gruszki ( na leżąco(...)Gotować do miękkości. Ja swoje gotowałam ok. 10 minut, ale gruszki były miękkie. Wyciągnąć i przestudzić. Nadziać dżemem. Może to być wiśnia czy malina. Rozpuścić gorzką czekoladę i polać nią gruszki. Ja nie miałam czekolady , zastąpiłam ją polewą. Gruszki były bardzo dobre, z pewnością będę wracać do tego typu deseru
Darcia w kuchniprzygotowania czekolady na gorąco użyłam: 0,5litra mleka 250 ml śmietanki 36 % 200 gram gorzkiej czekolady wykonanie: Mleko zagotowałam razem ze śmietanką. gorzka czekoladę rozkruszyłam na mniejsze kawałki , stopniowo dodawałam do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotowałam kilka minut , aż lekko zgęstniała
Darcia w kuchniwyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam, ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych! Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo(...)smak próbowałam dzisiaj odtworzyć! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki włoskiej typ 00 - 200 g masła - 2 żółtka - 150 g grubo posiekanych orzechów laskowych, włoskich, pistacji - 4 czubate łyżki czekolady w proszku - 1/5 łyżeczki kardamonu sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy
SMYKWKUCHNIsmaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki cappuccino śmietankowego, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto(...)oraz spirytus. Utrzeć. 4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu. 5. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polewać wierzch ciasta. Gotowe ciasto oprószyć wiórkami kokosowym i wstawać na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiefektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Składniki na 12 sztuk: - 3 płaty ciasta filo, - olej, - 1 opakowanie tofu jedawbistego miękkiego, - 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego, - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, - 2 płaskie łyzki agar-agar, - 2 łyżki oleju kokosowego, - ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.) Wykonanie: Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować(...)czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych składników, dokładnie mieszając. Ciasto filo tniemy ostrym nożem na ok 12 cm kwadraty. Na 1 kokilkę potrzebujemy 4 kwadraty, pierwszy smarujemy przy pomocy
Co na wege obiad?wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru) Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę(...)robota po czym wyjąć masę i jeszcze przemieszać ręką. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego , do środka wkładać orzech laskowy. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wiórki wsypać do miseczki. Czekoladę włożyć do małego rondelka razem ze śmietanką, ciągle mieszając rozpuścić i zagotować. Gotować chwilkę, ok 3 min. Przestudzić a następnie moczyć kulki w czekoladzie i otaczać wiórkami, Ponownie wstawić
Gotowanie jest łatwe