śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem/galaretka porzeczkowa Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą(...)upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, schłodzoną śmietankę ubić. Do serka mascarpone dodać ostudzoną czekoladę - utrzeć. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowoprośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej 90 g margaryny 6 łyżkek cukru pudru 2 żółtka 10 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną(...)oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około
Ciastka - domowe słodkościObdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja (rozm. L) 110 g cukru pudru 200 g śmietanki
Moja Delicjakażdym razie, od ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder , brunkager i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki(...)dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj coś innego ;) Pomysł na świąteczne (i nie tylko) śniadanie. Pyszna, bardzo aromatyczna granola z dodatkiem korzennych przypraw, kawy, czekolady i orzechów włoskich. Najlepsza z jogurtem ;) Fajna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - wystarczy spakować ją do lunchboxa, razem z jogurtem, by cieszyć się smakiem świąt już teraz :) Ja tak właśnie robię, szczególnie odkąd dotarła do mnie przesyłka(...)Już musiałam dzielić się drugim śniadaniem z koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oleju kokosowego 75 g czekolady deserowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml gorącej wody 2 łyżki przyprawy do piernika Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę i orzechy posiekać, dodać
Domowa cukiernia Ewymąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę(...)pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce). Etap III 1 dzień przed świętami: Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce. Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć w papier śniadaniowy i lnianą ściereczkę
Moje domowe kucharzeniePotrzebne nam: - 3 szkanki mąki pszennej - 1,75 szklanki cukru - 6 kopiastych łyżek kakao - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2 łyżeczki octu jabłkowego *Polewa: - 50 g gorzkiej czekolady - 50 g czekolady z nadzieniem karmelowym (ja użyłam milki) - 25 g masła lub 2 łyżki mleka roślinnego * Krem: - 200 g serka mascarpone - 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej - 50 g miękkiego(...)Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli chcecie mieć jak najmniej zmywania
W poszukiwaniu inspiracjiprzepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)pełna łyżka stołowa) 400 g śmietanki 36% (zimnej), najlepiej gęstej, z kubka 100 g śmietanki 30% (zimnej) 6 łyżek cukru pudru Dekoracja: świeże maliny listki mięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym
Świat Ciastajasnego brązowego cukru 100 g zmielonych migdałów 1 jajko Masa: 1 kg twarogu sernikowego ( używam śmietankowego twarogu ) 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego 300 g białej czekolady 5 dużych jajek Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło, cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy kulkę, owijamy folią(...)stopni, termoobieg . Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Studzimy. Ser miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i roztopioną w kąpieli wodnej, schłodzoną czekoladą. Białka ubijamy w oddzielnej misce. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy. Dopiero teraz dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Wykładamy masę na upieczony spód. Wstawiamy
KuchcikoweLovewypiek. Z pewnością pokocha go cała Wasza rodzina i znajomi. Składniki (na formę o bokach 20cm x 20 cm): Piernikowy spód: 90 gram masła 70 gram gorzkiej czekolady 50 gram miodu 10 gram przyprawy do piernika 2 jajka 20 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gram mąki pszennej 10 gram mąki ziemniaczanej 5 gram proszku do pieczenia Kruche ciasto(...)dekoracji Kruche ciasto Wszystkie składniki na kruche ciasto czekoladowe zagniatam szybko, owijam folią spożywczą i umieszczam w zamrażalniku na 40-50 minut. Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam
Mango PapajaMiękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/ , z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się(...)przeszkód :) Mam nadzieję, że Waszych domach te ciasteczka będą takim hitem, jak podczas wspomnianego wcześniej festynu. Są przepyszne! :) Składniki: 100 g białej czekolady 75 g cukru 350 g mąki pszennej 75 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duża pomarańcza Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek
Domowa cukiernia Ewymąki pszennej 180 g zimn ego masła szczypta soli 180 g cukru pudru 1 duże jajko 1 żółtko 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej czerwone groszki na noski, np. M&M'S 1 łyżka cukru pudru kilka kropel wody Przygotowanie: Ciasto: Składniki szybko, ale dokładnie wyrobić rękami(...)Wyjąć i ostudzić na kratce. Łyżkę cukru pudru wymieszać z odrobiną wody, do powstania gęstego lukru. Czerwone groszki przyklejać do ciasteczek za pomocą lukru (noski Rudolfów). Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką. Na ciastkach, tuż nad noskami, zrobić oczka. Nas oczkami rogi Rudolfa. Ciastka odstawić do zastygnięcia czekolady
Nastoletnie Wypiekaniekruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze raz na święta . Jeśli macie ochotę to zapraszam bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 400 gr pierniczkówe w czekoladzie w kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 8 jajek 11o g margaryny 2 budynie waniliowe z cukrem 3 łyżki kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej Polewa : 2 tabliczki białej czekolady 4 łyżki śmietanki 12 % Blaszka 25/30 cm Wykonanie : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Na spód układamy ściśle pierniki. Ser mielimy 3 krotnie , dodajemy do niego : żółtka , cukier , cukier waniliowy i ucieramy . Następnie dodajemy budynie , roztopioną margarynę i skórkę z pomarańczy , dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilirazem ze mną cieszy się smakiem domowych wypieków. Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą i towarzystwo najbliższych... takie dni uwielbiam! A gdy dodam do tego jeszcze filiżankę dobrej, gorącej czekolady, to uśmiech nie schodzi mi z twarzy do końca dnia. Zapraszam Was serdecznie na delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą . Takie małe wypieki nadadzą się doskonale również na świąteczny stół(...)mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl * zamiast wskazanej przypraw można użyć np. cukru z wanilią itp. Przygotowanie: Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając
Słodkie okruszkiwymyśliliśmy równie łatwy i szybki przepis. Taką domową nutellę zrobicie szybciej niż mielibyście iść do sklepu. Spróbujcie, nie będziecie żałować. 100 g orzechów laskowych 80 g czekolady deserowej 30 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Orzechy prażymy przez kilka minut na patelni, następnie wkładamy je do ściereczki i turlając pozbywamy się z nich skórek. Po wystudzeniu mielimy(...)drobno w blenderze. Czekoladę kruszymy, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka. Jak masa przestygnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Smacznego
Marder&Marder Manufacture