czekolada - 27946 przepisów (strona:706/1864)

Piernik świąteczny 219

ganeczku ciasta kuszą. Poczekamy jeszcze dzień, może wytrzymamy... Wśród wypieków pojawiło się w tym roku kilka nowości. Jedną jest wspaniały piernik, pełen bakalii, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą. Jadłam go wcześniej tylko raz. Od razu wiedziałam, że muszę o nim napisać. Przepis pochodzi od kolegi, który mnie nim poczęstował. Piernik (przepis na 2 keksówki) 20 dkg cukru(...)żółtek 75 dkg mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao przyprawa do piernika szklanka ciemnego piwa 35 dkg miodu 2-3 szklanki bakalii powidła do przełożenia 200g gorzkiej czekolady Masło, cukier, miód i żółtka jaj utrzeć na puch. Dodać mąkę, sodę i kakao. Ponownie utrzeć. Na koniec ciasto wymieszać z bakaliami i pianą z białek. Piec 1 godzinę

Zapiski Młodej Żony
Tarta ze Snickersami 845

bazie skruszonych markiz czekoladowych z bitą śmietaną, masą kajmakową - dopełnione drobno pokrojonymi batonikami Snickers. Poezja smaku :) Składniki na spód: 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g gorzkiej czekolady (połamanej) 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej) Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 1 puszka dulce de leche lub gotowej masy kajmakowej (ok. 400 g) 70 g białej(...)czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) 3 Snickersy (po 60 g każdy) 300 g śmietany kremówki 36% Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (50 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła. Przygotować formę

Świat Ciasta
Chlebek bananowo-dyniowy 209

dojrzały banan 2 łyżki miodu 200 g maki pszennej 550 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 120 g oleju 2 jajka 50 g czekolady cukier puder do posypania Wykonanie: Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure z dyni, banana, przesianą mąkę wraz  z sodą(...)proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka digestive 165

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą. Składniki: 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane(...)ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC. W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek

Pyry na Gaz
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym 232

zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę

Mienta blog
Ambasador 417

maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście przepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador bo taka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy bakalie, czekoladę, kakao. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy

Made By Mom And Son
Brownie w wersji light 191

koniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g   gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania(...)Dodać do niego jabłka i orzechy. Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia. W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić. Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 192

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł(...)torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić

Na słodko lub wytrawnie
Popękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) 218

Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co do kawy.. 1/4 kostki do pieczenia Kasia (60g) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1/3 szkl.cukru (80g) 3/4 szkl.mąki (120g) 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szkl. cukru pudru do obtoczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)solą.W rondelku rozpuścić Kasię razem z połamaną czekoladą.Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.Ze schłodzonego ciasta zrobić wałek i pociąć ciasto na jednakowe kawałki

Moje domowe kucharzenie
3 BIT 156

herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy do śmietany 3-4 krople aromatu śmietankowego 100g gorzkiej czekolady lub kakao A jak to zrobić:  Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń(...)Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć.  Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.  Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić je na całą noc do lodówki

Kuchnia w opałach
TOFFIK 143

zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Miksujemy(...)następnie dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając.  Z masy serowej odlewamy ok 1/3 do osobnej miski, łączymy tę część z masą kajmakową.  Pozostałą masę (2/3) łączymy z czekoladą ( powinna być schłodzona).  Do tortownicy  o średnicy 22cm,  nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane  z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek).  Następnie

Kuchnia w opałach
DELIKATNY KREM Z LEKKĄ CZEKOLADOWĄ NUTKĄ 92

Szkoda tylko, że takich dni jest niewiele. Ale cieszmy się chwilą :) SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 200 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady ziarna granatu A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko przestygła. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem (odłożyć dwie łyżki(...)dekoracji). Dodać mascarpone i przestudzoną, płynną czekoladę, całość dokładnie wymieszać, przy użyciu miksera. Krem przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną i posypać ziarnami granatu. Podawać schłodzone

Kuchnia w opałach
KREM CZEKOLADOWY Z RUMEM I FIGĄ 127

jutrzejszy dzień wolny. A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :( Na szczęście liczy się tu i teraz. SKŁADNIKI:  2 porcje 100 g mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki białego rumu 1 figa wiórki czekoladowe do dekoracji A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia(...)Śmietanę ubić z mikserem, aż stanie się gęsta ale nie sztywna. Dodać cukier i płynną czekoladę ciągle miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewać rum i miksować, uważając aby masa się nie zważyła.  Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Podawać z ćwiartkami dojrzałej figi i wiórkami czekoladowymi

Kuchnia w opałach
DOMOWE RAFAELLO 142

odwiedzacie, że czytacie i mam nadzieję, że korzystacie :) No to dzisiaj dla Was trochę słodyczy :) SKŁADNIKI: 25 g cukru pudru 50 g masła  1 tabliczka białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych obrane migdały ok. 20 sztuk oraz wiórki kokosowe do obtoczenia kulek A jak to zrobić: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby lekko przestygła(...)misce utrzeć dokładnie cukier puder z masłem przy użyciu miksera. Następnie wlać roztopioną czekoladę i dosypać wiórki, utrzeć całość na gładką masę. Tak przygotowaną masę odstawić na 30 minut do lodówki. Jak masa stężeje formować małe kulki w środek których włożyć migdał. Obtoczyć w wiórkach i już prawie gotowe. Jeszcze tylko 2 godzinne leżakowanie pralinek w lodówce i możemy się

Kuchnia w opałach
PIERNIK POMARAŃCZOWY 123

piernika 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej konfitura pomarańczowa do przesmarowania piernika (Owocowa Rozkosz) 100 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej czekolady A jak to zrobić:   Jako pierwszą należy przygotować polewę, aby zdążyła zgętnieć. Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę, odstawić do przestygnięcia. Masło roztopić w garnku, dodawać kolejno cukier(...)pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni na 45-50 minut. Piernik po przestudzeniu przecinamy na pół i smarujemy konfiturą pomarańczową. Składamy, a wierzch polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą.  Bardzo dziękuję za słodką przesyłkę

Kuchnia w opałach