czekolada - 27946 przepisów (strona:706/1864)

kokosowy puchatek (bez pieczenia) 126

dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na spód: 16 herbatników ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową: 200 g białej czekolady 2 galaretki cytrynowe 2 opakowania śnieżki 350 ml mleka 150 g kokosu  na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek czekoladowy 83

mazurka. Zawsze wydawało mi się, że to nie w moim guście,bo lubię bogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde.  *wymiar około 25*15 cm Składniki: 170 g mąki pszennej 80 g mąki(...)ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli 2-3 łyżki marmolady  tabliczka czekolady deserowej  2 łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto truflowe 137

Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g cukierków "trufle w czekoladzie" łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać(...)blaty.  Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na końcu wmieszać cukierki. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Odstawić do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 162

sernik na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostych serników. To praktycznie sama masa serowa, wzbogacona odrobiną mlecznej czekolady. Serniki bez spodu mają to do siebie, że nie tylko wspaniale smakują ale też są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Tym bardziej polecam osobom początkującym w pieczeniu serników.  *foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy) Składniki: 1 kg sera(...)sernik (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g) 8 jajek 200 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka. Do utartej masy dodawać po łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki z serkiem i owocami lasu 128

sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem(...)wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut.  Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek. Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wiórkami różowej czekolady.  Uwaga: nie polecam przechowywania babeczek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczne eklerki z budniem 147

wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia(...)jajka na krem: litr mleka 80 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g mąki kukurydzianej 3 żółtka 100 g cukru 200 g masła dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady  2 łyżki mleka łyżeczka masła Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 101

twarogu 50 g kokosu 50 g cukru 3 łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe(...)papierem do pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.  Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 141

już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady(...)odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik miodownik z bakaliową polewą 159

ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał(...)szklanki cukru 2/3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 1/3 szklanki wódki 200 g czekolady deserowej 5 łyżek mleka Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miodowe rogaliki w orzechach 105

dlatego przepis polecam początkującym. Składniki: 300 g mąki 5-6 łyżek miodu 150 g cukru 1 jajko 30 g masła  1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich 2 łyżki mleka Mąkę wymieszać z sodą i przesiać do miski. Dodać cukier. Miód i masło zagotować w rondelku, wlać do miski z mąką(...)kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C. Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić mieszając. Rogaliki z jednej strony zanurzać w czekoladzie i obtaczać w orzechach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie z dyniowym musem 146

się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest dyniowy, gładki mus. Będzie słodko, ale nie mdląco, a na dodatek(...)potrzebujemy: – 250 g ugotowanej / upieczonej dyni – 1 sporą łyżkę miodu – 100 g serka kanapkowego – 1 jajko Do przygotowania spodu brownie potrzebujemy: – 250 g gorzkiej czekolady – 160 g masła – 2 czubate łyżki miodu wielokwiatowego – 3 jajka – 70 g mąki orkiszowej – 50 g kakao – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli

Szybko Tanio Smacznie
Babeczki czekoladowo – bananowe z masą makową. 189

Babeczki czekoladowo – bananowe z masą makową.Bardzo lubię to połączenie. Przydały się do popołudniowej herbaty. Składniki: 12 babeczek 100 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 170 g cukru trzcinowego 3 jajka 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 łyżki kakao 2 duże ,dojrzałe banany (bardzo dojrzałe ,to ważne ,rozgnieść widelcem(...)skropić sokiem z cytryny ,aby nie ściemniały) masa makowa ,gotowa z puszki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę .Dodawać po jednym jajku , dokładnie ubijając . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,sodą i kakao i dodać do masy mieszając łyżką .Dodać czekoladę i banany i wymieszać . Do każdej foremki

Ladylaura.
Latte macchiato z nutą pomarańczy 184

Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec. Składniki - proporcje na jedną szklankę 1 porcja espresso 1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 tabliczki czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej) 150 ml mleka duża szczypta świeżo zmielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Sprzęt młynek do kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka  MPM MMK- 06 M ekspres(...)rozpocząć dzień wcześniej. Do każdej ze szklanek wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i staramy się ją dokładnie ubić, w ten sposób, aby nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie nakładamy cienką warstwę na kandyzowaną skórkę pomarańczową i odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem spieniamy mleko i wlewamy do szklanek, a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
sernik z gruszkami 180

upieczeniu sernik pozostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki na noc. składniki na białą polewę czekoladową: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki wykonanie: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej czyli wkładamy ją do miseczki, dodajemy kremówkę i umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu(...)czasu. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią wierzch sernika. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 121

Muffinki z czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem coca-coli polane lukrem o smaku coca-coli :) Do muffinek najlepiej użyć coca-colę świeżo otwartą. Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki coca(...)coli 50 g czekolady mlecznej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka coca-coli Sposób przygotowania: 1. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania