zwykłej) - 3 duże jajka - 120 ml oleju - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 150 g cukru - 2 szklanki cukinii, startej na tarce i odciśniętej z soku - 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia(...)olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej 1/3 suchych składników dodaj startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Połącz zawartość obu misek, nie mieszaj jednak zbyt długo (!). Ciasto przelej do wysmarowanej olejem formy (użyłam 20 cmx20 cm). Piecz w temperaturze 180˚C przez 40-50 minut. Polewa
Qlinarnie i QlinarnieByły pyszne! Źródło: Moje Wypieki . Składniki na ok. 700 ml lodów: 300 ml śmietany kremówki 300 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu, przepis w linku) Wykonanie: Do rondelka wlałam śmietanę, mleko i wsypałam cukier. Mocno podgrzałam(...)też nie możemy doprowadzić do zagotowania, bo mieszanka się zważy! Kiedy uzyskałam już konsystencję rzadkiego kisielu, rondel zestawiłam z ognia, wlałam ekstrakt waniliowy, wrzuciłam połamaną na kosteczki czekoladę i mieszałam do czasu jej rozpuszczenia. Zawartość rondelka schłodziłam najpierw w komorze zlewu wypełnionej zimną wodą, a następnie wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano mocno schłodzoną mieszankę wlałam do maszyny
Blondynka GotujeCukiniowy omlet owsiany; z malinami oraz truskawkowym dżemem z wanilią i białą czekoladą Nie mogłam się powstrzymać, by dłużej czekać z otworzeniem tego słoiczka. A teraz przygotujcie się psychicznie i nerwowo na dość długiego posta, mam nadzieję, że jakoś dotrwacie do końca ;) Kraków powitał nas upałem i (bardzo) dużą ilością słońca, żeby nie powiedzieć, że za dużą. Tak bardzo(...)wyboru smaków, to i tak spacer tam(wcale nie taki krótki) opłacił się, bo te które były zdecydowanie zadowoliły nasze podniebienia i to jak, u mnie: lawendowe/biała czekolada i marchewkowe u D: truskawkowe z ananasem i... coś jeszcze xd potem jeszcze poleciał po mandarynkowe ^^ Były też gdzieś indziej w środku miasta, też całkiem dobre u mnie: liczi
More food, love and dreamsJuż Wam tłumaczę skąd takie połączenie. Zacznę od początku. Wszystko zaczęło się od piwa typu angielski porter, które to świetnie komponuje się z deserami kawowymi, piernikami i gorzką czekoladą. Jako, że zwykłe brownie to dla mnie nic odkrywczego postanowiłam wypróbować przepis, który już od dawna chodził mi po głowie i był tak absurdalny, iż musiałam go wypróbować(...)łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością
Mango PapajaCzekoladowe Ciasto z cukinią Ciasto podobne trochę do ciasta marchewkowego, z tym równie wilgotne z tym że dzięki dodatkowi czekolady jest bardziej słodkie i chyba jeszcze lepsze. Ciasto pochodzi z tej strony , dziękuję jest fantastyczne:) Składniki: 120 ml oleju 240 gram mąki 60 gram kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka szczypta soli(...)gram cukru pudru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 400 gram cukinii startej na dużych oczkach tabliczka czekolady ( u mnie mleczna,ale może też być gorzka) olejek rumowy W dużej misce mieszamy składniki suche, tj. kakao, mąkę, proszek, sodę, sól i kawę. W drugiej składniki mokre, czyli olej i jajka następnie dodaję cukier i stopniowo składniki suche, na koniec dodajemy cukinie
Słodka Kraina WypiekówMocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru pudru 3 jajka 100 g mąki pszennej Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,ostawiamy do wystygnięcia. W miedzy czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajmy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Wlewamy(...)roztopioną czekoladę a na koniec przesiewamy mąkę. 3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego ( u mnie taki z wiaderka) 100 g cukru pudru 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z pół laski wanilii Dodatkowo: ok 150 g wiśni W misce ucieramy twaróg z cukrem pudrem, następnie dodajemy ekstrakt
Słodka Kraina Wypiekówsprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy ich rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy esencję waniliową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy cukier oraz po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy czekoladę (może być jeszcze ciepła), następnie mąkę, migdały, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównujemy
Słodka Kraina WypiekówRobiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy(...)zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówSernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje. W trzecim naczyniu mieszamy żelatynę z ½ części cukru, dodajemy 1/3 sera twarogowego, 30 g startej na grubych oczkach tarki gorzkiej czekolady, zostawiając niewielką część do dekoracji, ponownie mieszamy (ważne: całość musi być już schłodzona, inaczej czekolada roztopi się w twarogowej masie), układamy na ostatniej warstwie. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy
Miód i pieprzDżem truskawkowy z gorzką czekoladą Składniki 1 kg truskawek 100 g gorzkiej czekolady 250 g cukru Żel fix w ilości na 1 kg owoców Sposób przygotowania Truskawki myjemy, przecinamy na pół lub na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki(...)czekolady. Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników lub gofrów
Miód i pieprzsierpniowy skwar zrozumie, skąd wziął się pomysł aby własnie teraz wykonać ten przepis składniki 500 ml słodkiej smietany 30% 150 g cukru 6 żółtek jaj 100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy sposób wykonania Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy cukier. Misę ustawiamy na garnku z wodą(...)chłodne miejsce. W czasie schładzania masę kilkukrotnie mieszamy, a następnie wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po godzinie masę wyjmujmy i dodajemy do niej posiekaną lub startą na tarce gorzką czekoladę (im wyższa zawartość kakao tym lepiej, ja używam czekolady własnego wyrobu, która nie jest słodzona), mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki. Lody schładzamy w zamrażalniku przez
Miód i pieprzSernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny. składniki 150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję) 120 g białej czekolady 3 jajka wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
Domowy Smak Jedzeniaczerwonej porzeczki 100 g cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra kremowej śmietanki 100 ml mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru czerwona porzeczka do dekoracji Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy(...)folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonkonfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić czarną porzeczką – te 2 owoce najlepiej komponują się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą; gdy piana zacznie sztywnieć dodawać cukier partiami (nie wolno od razu całego!!!). Można dodać ocet/ sok z cytryny i skrobię – osobiście przyznaję, że nie dodaję nigdy(...)ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę cukru pudru – ale beza jest już i tak słodka). Wykładamy na wystudzone bezy. Na kremówce układamy konfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się z nich „kapcie”. kremówka
Pociąg Do Kuchniszkl gęstej śmietany (u mnie 18%) lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 35 dag cukini bez skórki 60 g czekolady (u mnie mleczna z orzechami) 1. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę(...)mąkę i kakao. 2. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C. Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem. Inspiracja: Moje Wypieki
Kto ugości moich gości?