Składniki : Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej/kukurydzianej - 1 szklanka mleka - 0,5 szkanki wody - 1 jajko Masa - serek waniliowy homogenizowany - 1 banan Polewa - jogurt grecki - gorzka czekolada Przygotowanie : Zmiksować mąke, mleko, wodę i jajko. Usmażyć naleśniki. Pokroić banana w kostkę i wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie posmarować naleśniki tak przygotowaną masą. Ubić mikserem jogurt grecki. Stopić w garnku czekoladę (najlepiej dodać(...)odrobinę mleka). Na końcu polać naleśniki jogurtem i czekoladą. Smacznego
Kuchenne innowacjeszklanka oleju serek Almette z Morelą i Wanilią 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka błonnika kawowego łyżka suchego maku Dekoracja: 2 czekolady mleczne 3 łyżki napoju sojowego płatki migdałowe 150 g Wykonanie ciasta z serkiem Almette z Morelą i Wanilią : Wbijamy jaja do miski. Dodajemy ksylitol i miksujemy na puch. Dodajemy(...)drugiej łyżkę maku . Kładziemy łyżką raz ciemne ciasto raz z makiem ciasto aż do końca. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Przygotowanie polewy: Do garnka wkładamy dwie tabliczki czekolady ( 200 g). Dodajemy 3 łyżki napoju sojowego i mieszamy do rozpuszczenia ( na małym palniku ). Migdały prażymy chwilkę na patelni . Dekoracja ciasta: Ostudzone ciasto polewamy czekolada ( ja nakładałam pędzelkiem sylikonowym
Różowa kuchniaszkolne imprezy a wszystkim bardzo smakowało. Wygrzebałam recepturę z zeszytu mamy i o to jest ciasto z amoniakiem przełożone masą z bitej śmietany i polane roztopioną czekoladą w oryginale była to masa kakaowa . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 5 jajek 1 margaryna 1 łyżeczka amoniaku Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane(...)warstwa .Upiec 3 - 4 placki Masa: 1/2 l gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny Dodatkowo rozpuszczona czekolada Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wymieszać. Przekładać placki śmietaną. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g margaryny 1 szklanka cukru 4 duże jajka pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Bardzo ważne!!! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!! Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać(...)obroty miksera, i dodawać na przemian przesianą mąkę z mlekiem. Miksować tylko do momentu połączenia się wszystkich składników - nie przemiksujcie bo zakalec murowany. Można tę czynność wykonać łyżką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Przygotować formę. Wysmarować margaryną i obsypać ją mąką. Do formy na przemian
na moim stole...ciastkami nie przepadam jakoś szczególnie. Można powiedzieć, że jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami(...)przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki na około 24 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1/2 szklanki łuskanego słonecznika. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól
Codzienna kuchnia niecodziennaszkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki brązowego cukru 80 g białego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 duże jajko 150 g ciemnej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz czekolady umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania zbitej masy. Uformować z niej dość duże kulki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Spłaszczyć dłonią. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wcisnąć je w ciastka. Piec w 180 st.C około 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce. Następnie delikatnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesłodkiego. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki cukru 3 jajka 100 g czekolady 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 250 g wydrylowanych czereśni Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę (dałam 50 g mlecznej(...)puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę
Monia miesza i gotujeciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem(...)pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i wierzch posypać kolorową posypką. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami
Mała Cukierenkamało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów przelewamy do naczynia z miarką, potrzebujemy
Rozpustne gotowaniewersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym mleko się nie przypali. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża(...)mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut energicznie mieszając trzepaczką. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając od czasu do czasu (żeby nie zrobił się kożuch). Do jeszcze ciepłej masy wlewamy rum, mieszamy, rozlewamy do butelek
Rozpustne gotowaniewaniliowego 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 trochę startej skórki z cytryny (około 1-1,5 łyżeczki) DEKORACJA: 100 g czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy(...)pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki
Rozpustne gotowanieprzyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :). Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 10 świeżych(...)rzadszą konsystencję dodać trochę wody, w której moczyły się orzechy. Do kremu dodać jagody, wymieszać łyżką, rozlać do pucharków i schłodzić w lodówce. Z pozostałych składników przygotować jaglaną czekoladę: zmiksować mleko, kaszę, daktyle, korab i skórką z pomarańczy z dodatkiem chilli i soli. Czekoladę rozlać na masę z jagodami, schłodzić lub od razu podać. Przed podaniem przybrać miętą
SzczyptaSmaQkochani na dzisiaj proponuje gofry z czekoladą śmietaną i malinami. Mamy sezon na maliny więc trzeba korzystać . Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : mleko 1.5% 1 lit kakao 1 łyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa 500 g proszek(...)kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników . Rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka i wlewamy do ciasta gofr-owego. Wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu wlewamy olej, wystarczy zamieszać i gotowe . Gofrownice smarujemy olejem
Różowa kuchniaDemerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania sosu. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i czubkiem noża wyjmujemy(...)testować czy aby nie mdłe. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Natłuszczamy prostokątną formę (20x30cm). W garnku rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu, do już płynnego dorzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy cały czas, żeby nic nie przywarło ani się nie przypaliło. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec
les mirabellesSłodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju(...)enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn
Wanilia i Kardamon