Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą. Składniki: 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane(...)ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC. W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek
Pyry na Gazzdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę
Mienta blogmaślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście przepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador bo taka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy bakalie, czekoladę, kakao. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy
Made By Mom And Sonkoniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania(...)Dodać do niego jabłka i orzechy. Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia. W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić. Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać
Na słodko lub wytrawnieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł(...)torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić. Sodę rozpuścić
Na słodko lub wytrawnieŚwiat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co do kawy.. 1/4 kostki do pieczenia Kasia (60g) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1/3 szkl.cukru (80g) 3/4 szkl.mąki (120g) 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szkl. cukru pudru do obtoczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)solą.W rondelku rozpuścić Kasię razem z połamaną czekoladą.Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.Ze schłodzonego ciasta zrobić wałek i pociąć ciasto na jednakowe kawałki
Moje domowe kucharzenieherbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy do śmietany 3-4 krople aromatu śmietankowego 100g gorzkiej czekolady lub kakao A jak to zrobić: Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń(...)Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć. Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić je na całą noc do lodówki
Kuchnia w opałachzupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy(...)następnie dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając. Z masy serowej odlewamy ok 1/3 do osobnej miski, łączymy tę część z masą kajmakową. Pozostałą masę (2/3) łączymy z czekoladą ( powinna być schłodzona). Do tortownicy o średnicy 22cm, nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek). Następnie
Kuchnia w opałachSzkoda tylko, że takich dni jest niewiele. Ale cieszmy się chwilą :) SKŁADNIKI: 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 200 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady ziarna granatu A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko przestygła. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem (odłożyć dwie łyżki(...)dekoracji). Dodać mascarpone i przestudzoną, płynną czekoladę, całość dokładnie wymieszać, przy użyciu miksera. Krem przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną i posypać ziarnami granatu. Podawać schłodzone
Kuchnia w opałachjutrzejszy dzień wolny. A od poniedziałku znów do pracy i wcale nie będzie lżej :( Na szczęście liczy się tu i teraz. SKŁADNIKI: 2 porcje 100 g mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki białego rumu 1 figa wiórki czekoladowe do dekoracji A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia(...)Śmietanę ubić z mikserem, aż stanie się gęsta ale nie sztywna. Dodać cukier i płynną czekoladę ciągle miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewać rum i miksować, uważając aby masa się nie zważyła. Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Podawać z ćwiartkami dojrzałej figi i wiórkami czekoladowymi
Kuchnia w opałachodwiedzacie, że czytacie i mam nadzieję, że korzystacie :) No to dzisiaj dla Was trochę słodyczy :) SKŁADNIKI: 25 g cukru pudru 50 g masła 1 tabliczka białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych obrane migdały ok. 20 sztuk oraz wiórki kokosowe do obtoczenia kulek A jak to zrobić: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby lekko przestygła(...)misce utrzeć dokładnie cukier puder z masłem przy użyciu miksera. Następnie wlać roztopioną czekoladę i dosypać wiórki, utrzeć całość na gładką masę. Tak przygotowaną masę odstawić na 30 minut do lodówki. Jak masa stężeje formować małe kulki w środek których włożyć migdał. Obtoczyć w wiórkach i już prawie gotowe. Jeszcze tylko 2 godzinne leżakowanie pralinek w lodówce i możemy się
Kuchnia w opałachpiernika 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej konfitura pomarańczowa do przesmarowania piernika (Owocowa Rozkosz) 100 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej czekolady A jak to zrobić: Jako pierwszą należy przygotować polewę, aby zdążyła zgętnieć. Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę, odstawić do przestygnięcia. Masło roztopić w garnku, dodawać kolejno cukier(...)pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni na 45-50 minut. Piernik po przestudzeniu przecinamy na pół i smarujemy konfiturą pomarańczową. Składamy, a wierzch polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą. Bardzo dziękuję za słodką przesyłkę
Kuchnia w opałachinaczej. W centrum miasta wraz z koleżankami, częstowałam Opolan smakołykami. Fotorelacja z tego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą 1 kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić(...)rondelku zagotować śmietankę z masłem. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Biszkopty drobno rozkruszyć (użyłam blendera) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy z roztopionej czekolady. Całość dokładnie wymieszać i po wystudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stwardniała. Z masy formować kuleczki i obtaczać je w kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu
Kuchnia w opałachroku, a nie tylko dzisiaj. A takich słodkości, do codziennej kawki :) SKŁADNIKI: 100 g wiśni Amarena w syropie 1 łyżka syropu z wiśni 20 ml wiśniówki 200 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) 150 g masła 180 g cukru pudru 100 g zmielonych migdałów A jak to zrobić: Wiśnie Amarena dobrze odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej, dodać syrop z wiśni i odstawić do przestygnięcia. Masło i cukier utrzeć na gładki krem i dodawać do niego stopniowo płynną czekoladę, wiśniówkę, połowę zmielonych migdałów i wiśnie, dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Krem schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Ze schłodzonego kremu formować kulki, a następnie obtoczyć je w migdałach. Migdały można wcześniej uprażyć na suchej
Kuchnia w opałachnaturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego krem 250 g ricotty 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre(...)wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej z nich dodać po połowie ricotty i dokładnie wymieszać na gładki krem. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (po łyżce na przemian
Kuchnia w opałach