Pyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :) SKŁADNIKI 300g białej czekolady 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 150g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Masło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjekokosowych 2-3 lyzki cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka soku z cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac(...)czasie wylacz piekarnik i studz przez pol godziny przy uchylonych drzwiczkach.Nastepnie studz na kratce.Gdy sernik ostygnie zdejmij obrecz. w kapieli wodnej rozpusc biala czekolade dodajac do polamanej czekolady 1-2 lyzki mleka kokosowego ( resztki z puszki).Gdy masa bedzie juz zastygac przy pomocy noza posmaruj czekolada boki sernika.Sernik na noc wstaw do lodowki.Masa serowa przez noc sie ustabilizuje,a mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę(...)obydwu stron jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie puree kilka kostek czekolady umieścić w kapieki wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścić naleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto. Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko zobaczyłam jego zdjęcie. Bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie….z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)! Przepis na Zucotto – składniki: 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania) 100 g mąki(...)zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/ 25 g cukru pudru 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki) 55 g czekolady drobno posiekanej 55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć
UgotujmyTo.plserka kremowego 250 g mascarpone 150ml oleju rzepakowego 300 ml kwaśnej śmietany 5 jajek 280 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wanilii 200 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 7 dojrzałych gruszek 1,5 litra soku wiśniowego pół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu, 1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Gruszki obrać(...)chcą stać można podciąć podstawę. 3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać do tortownicy, uważając żeby nie poprzewracać i nie umazać za bardzo gruszek. Kilka razy delikatnie wstrząsnąć tortownicę, żeby masa się równomiernie
UgotujmyTo.pl/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. 2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka(...)masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Smacznego Post Piernik marchewkowy pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plSernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Michałki - cukiereczki z orzechami Żurawinki Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy Napoje Gorąca czekolada - domowa
Moje pyszne gotowaniecenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze śmietankowo-waniliowym wypełnieniem(...)kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ: 300 g śmietany kremówki 36% 1,25 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1/3 szklanki wody + 3 łyżki 4 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 400 g truskawek 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Galaretka wiśniowa - 1 opak. Galaretka cytrynowa – 1 opak. Mleko skondensowane niesłodzone – 340g Biała czekolada – kilka kostek Gorzka czekolada – kilka kostek Wykonanie: Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku. Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych(...)okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała. Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego! The post Pianka wiśniowo-cytrynowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepiernika Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 125 g masła wiórki kokosowe do posypania Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (powinna być(...)niewielką ilością mleka budyń. Ponownie zamieszać. Kiedy całość zgęstnieje zestawić masę z kuchenki do ostudzenia. Ostudzony placek przekroić na dwie warstwy i przełożyć go masą. Przygotować polewę. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi (fot.3) . Smacznego
Świat CiastaSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia: posiekane migdały Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić(...)wystudzenia (fot.1) . Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w siekanych migdałach (fot.2) . Przechowywać w lodówce - ale nie dłużej niż tydzień
Świat Ciastacukru 90 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 torebka galaretki malinowej 2 łyżki żelatyny 1,5 tabliczki czekolady mlecznej 3 szklanki śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Nie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik(...)Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2) , a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3) . Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg wskazówek
Świat Ciastacukru pudru 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki cynamonu niewielka szczypta kardamonu 1 żółtko 100 g masła Dodatkowo: 25 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g białej czekolady do dekoracji Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka(...)blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym z cukrem (25 g). Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka. Ja do tego celu wykorzystuję zwykłą strzykawkę jednorazową, żeby otrzymać jak najcieńszy strumyczek czekolady (fot.2) . Przepis bierze udział w akcjach
Świat CiastaSkładniki na około 25 pralinek: 20 dag gotowej masy marcepanowej 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe(...)marcepanową lekko ocieplić, żeby była bardziej miękka (ja włożyłam na 60 sek. do kuchenki mikrofalowej przy mocy 150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki (fot.1) . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2) . Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami. Odstawić do całkowitego
Świat Ciastatylko! Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser czy też w tygodniu do popołudniowej kawy. Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Na pewno! A więc do dzieła! Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy(...)masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki DODATKOWO : * czekolada deserowa / gorzka – 100 g * wiórki kokosowe * mleko – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : UWAGA! Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ). MASA SEROWA
Ostra na Słodko