czekolada - 27946 przepisów (strona:739/1864)

Owsianka a'la Rafaello - "Kokosowy Muchomorek na odwrót" 214

musiałam dodać go do śniadania. Krem jest mega słodki i bardzo kokosowy. Smakiem przypomina nadzienie Rafaello ^^ A oto słodki, kokosowy muchomorek na odwrót ;P ~ Owsianka kokosowa z białą czekoladą, kremem kokosowym, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym i żurawiną ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g wiórków kokosowych 100g serka twarogowego kilka kostek(...)białej czekolady +  krem kokosowy, żurawina Płatki, otręby, siemię i wiórki gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, a pod koniec gotowania dodajemy kawałki pokruszonej białej czekolady. Czekamy aż rozpuści i połączy z owsianką.Całość przekładamy do słoiczka/miseczki, dodajemy krem kokosowy (duużo kremu ;D) na to serek twarogowy i żurawinę. Tak wygląda mleczny krem kokosowy Deluxe: Skład kremu: (mam nadzieję

Kuchenny Skrawek Nieba
Pływające wyspy (Zupa nic) 590

Postanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)domownicy. Pływające wyspy (Zupa nic) dla dorosłych i dla dziecie: Składniki dla 2 osób: 2 jajka 125 g drobnego cukru Szczypta soli 500 ml mleka 1 budyń waniliowy Winiary czekolada gorzka z chili Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Pawełek 460

Biszkopt jajka -6 szt mąka- 1 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -200 g KREM margaryna - 1,5 kost batony Pawełek -2 szt żółtka jaj -3 szt mleczna czekolada -1 tabliczka cukier -3/4 szkl mleko -0,5 szkl wódka -100 g  PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić białka z cukrem na sztywną pianę(...)piekarnika, piec 25 minut w 175 stop.  Ostudzony biszkopt przekroić na pół.  KREM  Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić.  Margarynę utrzeć z żółtkami na puch.  Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć

Kuchnia Danusi
Keks ziemniaczany z kakao 295

with cocoa Składniki. 50 dag ziemniaków 3 jajka 22 dag cukru 5 łyżki kakao 2 łyżki dżemu morelowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka skórki cytrynowej Bakalie Polewa. 5 dag czekolady białej 1 łyżka masła 30 ml kremówki 2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki(...)pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks jest pulchny i wilgotny

Kulinarny karnet Christophera
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 223

masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy(...)maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto

Anioły w kuchni
Domowa granola 265

włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo:  - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia.  Piec w temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając(...)Odstawić do wystygnięcia.  Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 487

zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku. Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym Składniki: ciasto karmelowe 120g mąki pszennej 75g masła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia karmel  60g cukru 80-90ml wody krem fistaszkowy 250g mascarpone 100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło(...)znów przybierze płynną postać - płynny karmel ostudzić CIASTO KARMELOWE - masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika - do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową - gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość - do masy jajecznej wlać

Smakołyki Bereniki
Watermelon with cardamom chocolate. 122

Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem. Składniki: 1 duży dojrzały  arbuz 100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ ] 20 g coffee&cardamom dark chocolate  ( terravita ) 8  łyżeczek żelatyny 8 dkg cukier listki mięty aceto balsamico di Modena do polania Wykonanie: Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić(...)nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena z listkiem mięty i czekoladą

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczna choinka. 180

upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru 12,5dag masła 10 dag czekolady z kardamonem 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem i następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat(...)Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta. Piec w temp.180 stop.10-12min. Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 187

pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego(...)mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę. Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 332

Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę(...)dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu. Ozdobić plasterkami  truskawek i polać resztą czekolady . Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką

Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 475

drożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.  kakao  czekolada orzechy  itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość . Teraz przygotujemy wałek(...)już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub  metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć  kurtosze  w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to  kawałki  ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy

Kulinarny karnet Christophera
Jesienny sernik kokosowy dla gości 191

wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki: dowolne liście  tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy  czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody

Apetyczna babeczka
MUFFINKI WG NIGELLI LAWSON 194

Stało się. Wczoraj znów wzięła mnie nieodparta ochota na czekoladę. Na mnóstwo czekolady. I wydało się, że oprócz przepisoholizmu cierpię również na czekoladoholizm. I mimo, że z kilku powodów powinnam sobie odpuścić, to jednak sięgnęłam do zasobów kulinarnych przepisów Nigelli, jako że ona również znana jest z małych słabostek. I jawnie się do tego przyznaje. Z resztą oglądając jej programy(...)zawsze miałam wrażenie jakby mówiła o mnie. Tak więc wczoraj skorzystałam z przepisu na muffinki, które wręcz epatowały eksplozją czekolady. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo