Idealny deser dla wielbicieli delikatnych słodkości. Można go jeść łyżką lub po prostu "zamaczać w nim usta". Deser z gorzkiej czekolady jest delikatny, nie za słodki. Wspaniale się komponuje z herbatniczkami i miłą pogawędką. Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% 1 szklanka mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody(...)Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier waniliowy gotujemy w garnku z grubszym dnem. Dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Zmniejszamy moc palnika na minimalną, powoli wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy i wkładamy do lodówki (na około 2 godziny). Przed podaniem jeszcze raz delikatnie mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkilaskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały) 2 łyżki masła orzechowego - TU znajdziesz w promocji 2 łyżki masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka czekolada- TU jest w promocji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Migdały, mieszankę orzechów i daktyle suszone bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Później należy je wyciągnąć(...)wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy. Należy odstawić do wyschnięcia. Jako że potrwa to jakaś chwilę to możemy w tym czasie zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misie malaksera miksujemy na bardzo gładką masę. Wykładamy na spód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy
ClauditteMissCookingbyłam mała nie wyobrażałam sobie tygodnia bez budyniu. To i biała czekolada, to były chyba moje najukochańsze smakołyki. Choć...no dobrze, było ich o wiele więcej ;) Był ze mnie mały łasuch, który drzemie we mnie po dziś dzień. Dziś również naszła mnie ochota na budyń. Ale nie taki sklepowy, ale swój własny, domowy budyń i to na dodatek o nietypowym(...)wykorzystania przy innych przepisach) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki masła 3 łyżki cukru (lub mniej, według upodobań) pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady (na serduszka) Przygotowanie: Odlewamy około 3/4 szklanki mleka, mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkiem. Pozostałe mleko z cukrem i masłem gotujemy w garnku z grubym dnem. Do gotującego się
Słodkie okruszkiłyżeczki do wysmarowania foremek 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 średnie banany 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżeczki brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do wysmarowanych masłem foremek wkładamy pokrojone banany. Posypujemy je wiórkami kokosowymi. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, cukier, kakao, dodajemy miękkie masło. Łączymy ręką. Ciasto układamy na wierzchu każdej(...)foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Wyciągamy na chwilę foremki posypujemy brązowym cukrem i układamy po dwie kostki czekolady. Wkładamy do jeszcze nagrzanego piekarnika na około 3 minuty (aż czekolada lekko się zacznie topić). Wyciągamy. Smacznego
Słodkie okruszkipewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :) Wymiary blaszki: 30 x 12 cm Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki esencji(...)waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu) 3 jajka 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę . Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka . Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę . Dzielimy masę na pół
Słodkości i nie tylkopierwsze rozwiązanie. Choć na pewno nie od razu! Tyle smaków i słodyczy w jednym zdarza się rzadko. Zapraszamy na kawałek brownie z wiśniami i toffi. składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 3 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 2-3 garści wiśni kilka łyżek toffi (lub masy krówkowej) wykonanie: Czekoladę i masło(...)rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu studzimy. Jajka i cukier ubijamy mikserem. Wlewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Okrągłą foremkę do pieczenia, wykładamy papierem na dnie, wlewamy masę, wrzucamy na wierzch garść wydrylowanych i odsączonych/odciśniętych wiśni i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Brownie po upieczeniu
GRUBY WAŁEKzewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:) Składniki: ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami) 5 łyżek kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty) łyżka miodu 1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych ciastek, można zmniejszyć bądź zwiększyć jego ilość) 6 łyżek wódki garść(...)orzechów pokruszonych garść kokosu pół szklanki mleka 100 gram masła Wykonanie: Ciastka pokruszyć w rękach, można to także uczynić blenderem. Kakao, czekoladę, mleko, masło i cukier rozpuścić w garnuszku na jednolitą masę, delikatnie przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy
Krakowskie smaki Anirazem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego(...)kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy
Krakowskie smaki Animój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! Składnika : 6 białek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada(...)pieczemy kolejne 40 minut najlepiej z termoobiegiem. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy białą czekoladę i lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie śmietankę wstawiamy do lodówki do ostudzenia - również najlepiej pozostawić ją dna całą noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie do miseczki
Słodkie Przyjemnościbiałym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej soboty! RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM(...)ładniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych z zeszłego lata Rabarbar umyć i pokroić na równe kawałki ( u mnie
KUCHARNIAsubstancje śluzowe, które tworząc cienki film na skórze, chronią ją przed podrażnieniami. Ze względu na właściwości przeciwzapalne wyciąg z owsa jest cenionym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej i alergicznej. CZEKOLADA - kosmetyki z ziaren kakaowca szybko i skutecznie rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze; błyskawiczne nawilżają, wygładzają oraz chronią przed starzeniem się. W połączeniu z mlekiem łatwiej się wchłaniają i regenerują(...)skórę. Dzięki łatwo przyswajalnym mikroelementom kosmetyki z czekoladą nie tylko poprawiają stan naszej skóry, ale także poprawiają funkcjonowanie komórek nerwowych, a selen i cynk sprzyjają powstawaniu endorfin - związków zwalczających stres i nerwicę. MLEKO - Zawiera białka, witaminy A, B i E, tłuszcze oraz cenne pierwiastki np. wapń. Mleko regeneruje naskórek, neutralizuje wolne rodniki, a w efekcie hamuje proces starzenia się skóry
KUCHARNIAjabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy(...)wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady będzie szybciej zastygać. Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę kremówkę i stopić całość w kąpieli wodnej. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy polewa lekko przestygnie wmieszać
KUCHARNIAPomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor . Niebywałą atrakcją i wyróżnieniem był dla nas udział Manufaktury Czekolady , która obdarowała nas wielkimi blokami doskonałych czekolad, o których produkcji i pochodzeniu ciekawie opowiadała przedstawicielka firmy, pani Ilona. Została z nami do końca warsztatów z radością i niekrytym zaangażowaniem gotując(...)chcę zdradzać zbyt wielu szczegółów, ale wiem, że jedną z rzeczy, jakie zostaną zrobione pod okiem Klaudyny będą własnoręcznie przygotowane ... pomadki do ust! Ponoć jednym ze składników ma być czekolada! Co za szczęście, że tam będę i mam nadzieję dostanę taką szminkę w prezencie! Podobnie jak w przypadku Jadalnych Prezentów (klik) i tym razem wszystkie przygotowane przez nas smakołyki
KUCHARNIAwygrać zaproszenie przeczytanie poniżej (pod fotorelacją). 4 kwietnia o godz. 12.00 w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie, Akademia Smaku Siemens organizuje kolejne spotkanie, które cudownie kuszącym tematem będzie ... CZEKOLADA! Warsztaty pod nazwą "Desery czekolada: Potęga słodyczy" poprowadzi Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji Sowa & Przyjaciele. Krzysztof pracował m.in. w warszawskiej restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej(...)okiem Wojciecha Amaro. Patronat nad wydarzeniem objęła firma Lindt. Warsztaty potrwają około 4 godzin. Koszt dojazdu do Warszawy należy pokryć we własnym zakresie. Jeśli kochacie słodycze i czekoladę tak samo, jak ja, jest szansa na wygranie zaproszenia dla jednej osoby na warsztaty Akademii Smaku. Co trzeba zrobić? Napisać w komentarzu: Dlaczego to właśnie Ty chciałabyś/chcia
KUCHARNIAmogli przekonać się o doskonałej jakości mąki z Reszla, najstarszego młyna w Polsce, bowiem właśnie Młynomag dostarczył różne rodzaje mąki potrzebne do wszystkich wypieków. Pięknie zapakowane zestawy czekolad z działającej od 1881 roku sycylijskiej manufaktury czekolady trafiły w ręce uczestników warsztatów dzięki uprzejmości La Piccola Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad
KUCHARNIA