czekolada - 27946 przepisów (strona:745/1864)

Ciasto bananowo-marchewkowe 192

średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki marchewkowe z pomarańczą 157

Wena czasem przychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze(...)mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!" Składniki: 100g masła 80g cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka 4 łyżki śmietany 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70g białej czekolady (posiekanej) 3 starte marchewki (duże oczka) 9 łyżeczek syropu pomarańczowego 5 łyżki mąki Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę

Słodkie Przyjemności
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 115

całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! " Składniki : 3 jajka  300g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 180g miękkiego masła 150g cukru 150ml mleka 125g czekolady gorzkiej 2 batoniki Lion Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek(...)pieczenia, kakao i sól. W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem.  Po starannym wymieszaniu ciasto przekładamy do papilotek, albo silikonowych foremek i wkładamy do piekarnika na około 25 minut ( wierzch możemy

Słodkie Przyjemności
Batoniki owsiane z białą czekoladą 141

brązowego cukru 150 g płatków osianych 100g mąki pszennej Szczypta soli Garść orzechów laskowych około 30g Dwie garstki migdałów 45g + 10g Garść żurawiny Łyżka sezamu Łyżka maku 150g białej czekolady Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka. Do drugiego(...)zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut w 180`C. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i wierzch zalewamy białą czekoladą, równo rozsmarowując. Kroimy na małe kwadraty (u mnie

Słodkie Przyjemności
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 138

ciacha, z orzechami włoskimi - które u eM. spadają z drzewa coraz częściej :) Przepis znaleziony tu , z moimi modyfikacjami. Polecam! Wychodzi cudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) " Składniki : 200 g mąki pszennej  100 g mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g miękkiego masła  1 szklanka cukru(...)jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce

Słodkie Przyjemności
Muffiny na chandrę i depresję! 164

najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom  przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny(...)szklanki cukru szklanka mleka 3.2% 2 jajka 100 g margaryny 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka esencji waniliowej pół laski wanilii szklanka orzechów włoskich garść migdałów 90 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka i wszystko lekko mieszamy. Cukier, proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami

Słodkie Przyjemności
Muffiny kakaowo-kawowe 135

byłoby super gdyby te nieszczęsne egzaminy się nie zbliżały, tak, to chyba najbardziej boli :) Żeby sobie poprawić jeszcze bardziej humor idę do kuchni i piekę - to oczywiste, im więcej czekolady tym lepiej! Dziś kolejna propozycja z dodatkiem kawy, na podniesienie ciśnienia i zdobycie energii, do tego czekolada i jeszcze więcej czekolady! Wyszło pysznie! Inspiracją był przepis z małej cukierenki :) Wypróbujcie

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 142

cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki miodu  lub cukru brązowego  łyżka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200`C Ciasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce). Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto(...)plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach 3 x 30 s mieszać ją aż do rozpuszczenia) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe 142

myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?" Składniki : 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 5 jajek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g orzechów laskowych Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier(...)puder, cukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia.  Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (w mikrofali, albo kąpieli wodnej

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe paluszki z suszonymi owocami 146

czytam, ale to trudniejsze niż myślałam. Wczoraj na przykład podczas mojej nauki, stworzyłam te oto Czekoladowe paluszki z suszonymi owocami. Proste i smaczne, skusicie się? "  Składniki : 350 g czekolady mlecznej szklanka ryżu preparowanego 6 suszonych moreli 1/3 szklanki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Żurawinę i ryż wrzucamy do blendera i lekko kruszymy, dodajemy(...)drobno pokrojone morele i mieszamy. Wszystko wsypujemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy. Całość przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i cienko rozsmarowujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na około 2 h.  Po tym czasie masę wykładamy na deskę i kroimy na cienkie paluszki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brownies mocno czekoladowe 103

panów czymś słodkim. Dziś będę serwować Brownies - mocno czekoladowe ciasto z małą ilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?" Składniki : 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 żółtka 160 g cukru 3 łyżki kakao 100 g masła 60 g mąki 3 białka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy(...)kogiel-mogiel. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i odstawiamy na później. Masło rozpuszczamy, dodajemy kawałki czekolady i rozpuszczamy ciągle mieszając. Następnie przelewamy do żółtek i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy. Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką

Słodkie Przyjemności
Babka migdałowo-czekoladowa 134

grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady." Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki 50 g migdałów 50 g czekolady(...)ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dolewamy olej, ekstrakt i mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Czekoladę kroimy na drobno i wrzucamy do mąki.  Suche składniki mieszamy razem z masą jajeczną, a następnie przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Domowe Pieguski 139

lepszego :) Szczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski! Składniki : 200 g masła 2 żółtka jajko 170 g cukru(...)czekolady gorzkiej 30 g mąki kukurydzianej duża garść orzechów laskowych/migdałów duża garść żurawiny 300 g maki pszennej - tortowej łyzża ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki

Słodkie Przyjemności
Owocowe szaszłyki 146

Deser też jest niczego sobie! dziś przygotowałam dla Was owocowe szaszłyki z grilla. Do ich przygotowania można skorzystać z dowolnych owoców, choć bardziej polecam te twardsze odmiany. Polane roztopioną czekoladą smakują wyśmienicie! Zamiast czekolady można użyć dipu jogurtowego, albo śmietankowego.  Udanego grillowania!" Składniki : 1 średni melon miodowy 3 jabłka 300 g truskawek 2 banany Sposób przygotowania: Owoce myjemy(...)szaszłyków naoliwiamy, na każdy z nich nadziewamy na przemian owoce. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany ruszt  układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofali. Szaszłyki podajemy z sosem czekoladowym. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lody miętowo-czekoladowe 112

niego ;) Ten najmniej ważny, ale mimo wszystko bardzo smaczny;) " Składniki : garść świeżych liści mięty 400 ml jogurtu naturalnego 350 ml śmietanki 30 % 80 g cukru 120 g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki, poza czekoladą, powinny być schłodzone. Miętę wrzucamy do lodowatej wody, pozostawiamy na około 10 minut. Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, odrywamy nerwy główne(...)wrzucamy do blendera. Następnie wrzucamy pokrojoną na kawałki czekolady, cukier, dolewamy jogurt, śmietankę i mleko i miksujemy około 2-3 minut. Przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem (na żywność) i wstawiamy do zamrażalnika. Co godzinę miksujemy, aby pozbyć się drobinek wody. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem. Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania