przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić przez 1 godzinę
Smakowity Blog Kulinarnymiskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana. Składniki: 6 pomarańczy 80 g posiekanych migdałów 6 łyżeczek żelatyny 500 g białej czekolady 400 ml śmietany 30% 1 torebka cukru wanilinowego 20 g płatków migdałów 30 g posiekanej pistacji kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie: Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry(...)dekoracji góry) Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy
Niezły Młynekpierwszej, ale ponieważ następnego dnia miałam wolne, poszłam do kuchni. Posiekałam sobie miętę, roztopiłam masło, zaczęłam mieszać suche składniki. Mąka, proszek, cukier, odrobina soli, kakao... Zaraz, zaraz, kakao? Nie czekolada...? Ano nie. Nie szkodzi. Sięgam do szafki, wyjmuję opakowanie kakao, jakoś podejrzanie lekkie. Wsypuję do mąki, i co się okazuje...? Że tam raptem szesnaście gram... Szesnaście! A gdzie pozostałe dwieście(...)ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini wersje popularnego brownie. Mięta jest wyraźnie wyczuwalna, nabiera mocy każdego dnia leżakowania. I choć jej jest tylko dziesięć gram, to zapewniam, że to całkiem sporo. Ja musiałam niemal ogołocić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny. Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać. Ciastka rozkruszyć(...)miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać
Gospodyni MiejskaStefanka... Intensywnie miodowe ciasto. Krem na bazie kaszy manny. Wierzch oblany gorzką czekoladą. Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi. Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 2 łyżki miodu; 2 jaja; 1 łyżeczka sody. Krem: 1 litr mleka (u mnie 0,5%); 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny(...)cukier wanilinowy; 9 łyżek kaszy manny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 125 g margaryny. Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części ciasta roprowadzić
Gospodyni MiejskaDyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami. Prosty deser na wyjątkowe okazje. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 6 Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette, 330 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru, 4 łyżki likieru Whesley, 2 łyżki melasy z granatem, 1 granat, 2 łyżeczki żelatyny, Esencja waniliowa(...)gorzkiej czekolady, 2 szklanki puree z dyni. Przygotowanie: Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki. Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette. Przełożyć warstwami do szklanki
SzczyptaSmaQDzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka nadziewane pianką z orzechami - migdałami i czekoladą :) Tak przygotowane ciasteczka w sam raz nadają się na przyjście niespodziewanych gości jak i na świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl(...)cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób przygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć
Sama słodycz i szczypta chiliKrem. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody wrzącej 1 łyżka spirytusu 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 szt. śmietan-fix Dekoracja. 1 wafel 5 dag czekolady Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej, mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę. Ciasto przełożyć do 3 foremek(...)gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christopherałyżki, - Kardamon , 5 łyżeczek, - Anyż, gwiazdka spora, - Pieprz kolorowy , 1/4-1/5 łyżeczki, - Korzeń Lukrecji , 2 łyżeczki, - Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki, - Kolendra, łyżka, - Skórka z cytryny, - Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór" , 3 łyżki, - Kawa marcepanowa, 2 łyżki, - Cykoria, 2 łyżki, Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy. Gotowe! :)))) Taka mieszanka może czkać na mocne wejście przez(...)ARABICA to najlepszy gatunek kawy. Pochodzi z wyżyn Etiopii. Uprawiana w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu). Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór: "W ysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych
Wypisz Wymalujłyżeczki sody - 1-2 łyżki ciemnego kakao - 2 jajka - 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam) Przełożenie: - ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru ) Polewa: - 100g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady - 1/3 szklanki kremówki 30% W garnku na małym palniku roztopić masło z ksylitolem (lub cukrem) dodać mleko, miód, cynamon, powidła, przyprawę korzenną, kakao i kawę (gdy dodajemy). Mieszając doprowadzić(...)piernika. Przełożony piernik odstawić do ściągnięcia, ja wstawiłam go na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotować sobie polewę. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając na małym palniku podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Można także w rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i wówczas dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia
Smaczne ZdroweProstą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce(...)ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka
Ciastkozercyłyżki płaskie kakao Masa serowa 1,2 kg twarogu 250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 czekolada mleczna 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa 50 ml wody 50 ml kremówki 80 g cukru pudru 20 g kakao 1 łyżeczka żelatyny 10 ml wody(...)wmieszać delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wycisnąć czekoladowe
Ala piecze i gotujeBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych około 7-8 sztuk pralinek Ferrero Rocher Dodatkowo: powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej dzień wcześniej wyciągnąć je z lodówki(...)sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone
Mania Gotowaniamożecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy. Składniki: * 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU ) * 80 g suszonej zurawiny * 100 g białej czekolady * 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego * 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping z amarantusa, dodać żurawinę i mleczko
kolorowotorcikowo