czekolada - 27946 przepisów (strona:759/1864)

Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 194

naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g  chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu(...)polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą śmietaną :) Smacznego

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2006

Całkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku , która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie(...)puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając

Kolizje Smaków
Batoniki musli 193

szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce.  W szklance mieszamy miód, oliwę i wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokrą mieszankę, dokładnie mieszamy, na koniec(...)20x30) wykładamy papierem do wypieków, wykładamy masę, równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką.  Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco

kuchnia do kwadratu
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 246

pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W tym czasie miksujemy na niskich obrotach serek mascarpone przez(...)minuty, dodając w trakcie 2 łyżki wódki. Do serka powoli wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Po zmiksowaniu masy dodajemy świeże maliny i wszystko delikatnie mieszamy łyżką (nie przejmujcie sie, jeśli maliny się rozpadną :). Całość wykładamy na wcześniej wystudzony spód, a wierzch posypujemy bakaliami (ja użyłam mieszanki  studenckiej wymieszanej z płatkami migdałów). Tartę należy schłodzić

kuchnia do kwadratu
Ciasto Mrówka 550

szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując.  Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno: Biszkopt Dżem 1/3 masy budyniowej Piana makowa 1/3 masy budyniowej Piana kokosowa Masa budyniowa Czekolada

Czerwona Porzeczka
Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja 189

Agnieszka , Dorota , Magda no i oczywiście ja :) Każda z dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: *  muffinki marchewkowe z biała czekoladą   * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą   * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki(...)czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie podczas kolejnej edycji Pikniku Smakoszy. Udział w takim

kolorowotorcikowo
biszkopty w kształcie grzybków 102

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta(...)gorzka czekolada Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 482

suchych”, nie odwrotnie. Składniki „suche”: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru(...)drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli

PastelFood
Dietetyczne mini serniczki z czekoladową polewą, malinami i borówkami 301

Składniki: 200 gram twarogu półtłustego lub chudego pół łyżeczki proszku do pieczenia dwa białka 3 łyżeczki brązowego cukru 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%) 1 laska wanilii  szczypta soli oliwa do posmarowania foremek maliny i borówki  2 łyżki wody  Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem(...)jednej malinie. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe

Mango Papaja
Magiczne Przydasie ! 157

podpowiem Wam, że metalowe też da się wkręci w coupler :) Cena rękawa to 15 zł. Strzykawka/mazak do dekoracji . Tłoczek plastikowy, reszta wykonana z silikonu. Jak to u mnie było? Czekoladę najpierw rozpuszczałam na parze, następnie przekładałam do rękawa i dopiero mogłam zaczyna się bawic czekoladą. A jak to wygląda z tym mazakiem? Banalnie! Czekoladę siekasz, wsypujesz do mazaka do pełna

Blondynka Gotuje
Kruche babeczki z owocami 195

zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie małe(...)mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem: 200 ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny do dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trochę zdrowsze brownie 188

powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych      Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli

sama złodycz
TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY 163

łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)blatem  biszkoptu , odstawić do lodówki MASA LIMONKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę  roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i  wyciśniętym  sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę

RAROSSA
Mrożony krem czekoladowo-kokosowy 197

bakaliowo. Trochę zimno. Składniki: 400 ml mleka kokosowego (puszka) 1/4 szklanki kakao w proszku syrop z agawy/cukier lub inna substancja słodząca kilka kropel aromatu śmietankowego 4-6 kostek gorzkiej czekolady garść bakalii (np. rodzynek) polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie:      Potrzebne nam jest mleko kokosowe w gęstej postaci. Jeśli mamy je w puszce, radzę dzień przed użyciem schować puszkę(...)użyłam trzech łyżek syropu z agawy). Całość dokładnie mieszamy. Możemy posłużyć się mikserem, ale łyżka lub widelec też dadzą radę! ;) Po wymieszaniu dodajemy bakalie i pokrojone, małe kawałki gorzkiej czekolady. Mieszamy ponownie. Krem przekładamy do odpowiednich naczyń i chowamy do lodówki lub zamrażalnika. Gdzie i na jak długo - to zależy od nas i od tego, czy chcemy by było baaaardzo

Weganizm infantylny
Stefanki 620

innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę więcej) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek oleju opcjonalnie: 10 kostek gorzkiej czekolady 12 łyżeczek mleka sojowego dekoracyjne ażurki z czekolady deserowej suszona żurawina Przygotowanie:      Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy, cukier z wanilią i olej. Mieszamy(...)Stefanki wkładamy do lodówki. Najlepiej jest je wyjąć, aby zjeść, dopiero następnego dnia. Wtedy ciastka są odpowiednio miękkie, a krem się nie rozpływa.      Do kostek czekolady w rondelku dodajemy mleko sojowe, rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Mieszamy, mieszamy, aż polewa będzie płynna. Polewamy nią wyjęte z lodówki stefanki, posypujemy żurawiną, dekorujemy ażurkami. Smacznego

Weganizm infantylny