czekolada - 27946 przepisów (strona:759/1864)

Brownie z buraków 159

szklanki oleju rzepakowego, 400g buraków, banan, 2 łyżki siemienia lnianego Kresto, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady. Przygotowanie  Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego(...)Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco

Z miłości do słodkości
ŻEGNAJ #SELFIE! CZAS NA #FRIENDSIE! 181

nadal nie wiem, o co chodziło w tej grze... GRUSZKI W WINIE /od Delimamma ;/ 3 gruszki 2,5 szklanki półsłodkiego wina czerwonego 1 laska cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady Gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Nie wydrążamy środka. Ścinamy dół tak, aby gruszki mogły stać. Do małego garnka wlewamy wino, wrzucamy cynamon, wkładamy gruszki i gotujemy 30 minut od momenty(...)wino zacznie wrzeć.  Czekoladę rozpuszczamy (my poszłyśmy na łatwiznę, rozpuściłyśmy ją nie do końca, więc powstała nam gęsta, niejednolita masa) w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą gruszki lub tak jak my, układamy je na kleksach z masy czekoladowej. Posypujemy płatkami migdałów. SMACZNEGO! Serioo? Bawcie się w #friendsie przy każdej okazji! Pozdrawiamy! Karmel-itka z ekipą

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy 180

okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :) -  pyszne ciasto czekoladowe !!! SKŁADNIKI  Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny Masa: 4 żółtka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki kakao(...)łyżki soku z cytryny  ("pożyczone" z połowy szklanki)  Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :) PRZYGOTOWANIE    Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasto milionera 1190

Najsłodsze ciasto na świecie :) Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI, ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki:  200 g mąki pszennej 75 g cukru pudru trzcinowego  200 g masła 200 g czekolady mlecznej 250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce* 1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Na wystudzonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową. * Jeżeli używacie mleka skondensowanego, trzeba go gotować w puszce przez 2 godziny i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę masła, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy na tartę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

My Culinary Art
Rolada z nutellą 171

pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi(...)serek z nutellą.  Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku kremu z nutelli. Smacznego

Kolizje Smaków
Naleśniki z truskawkami 197

Składniki:  Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego  przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 gorzka czekolada  Przygotowanie tego dania zaczynamy od zrobienia ciasta i usmażenia naleśników. W miedzyczasie myjemy i kroimy truskawki na kawałki. Nakładamy je na patelnię, podlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier, cukier waniliowy(...)dusimy pod przykrywką ok 10 min.   Następnie, gdy truskawki będą już miękkie, wsypujemy zawartość torebki z galaretką, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy naleśniki, a na nie wykładamy masę truskawkową. Naleśnik składamy w trójkąt lub zwijamy

Kolizje Smaków
Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 189

naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g  chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu(...)polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą śmietaną :) Smacznego

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2002

Całkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku , która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie(...)puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając

Kolizje Smaków
Batoniki musli 187

szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce.  W szklance mieszamy miód, oliwę i wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokrą mieszankę, dokładnie mieszamy, na koniec(...)20x30) wykładamy papierem do wypieków, wykładamy masę, równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką.  Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco

kuchnia do kwadratu
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 241

pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W tym czasie miksujemy na niskich obrotach serek mascarpone przez(...)minuty, dodając w trakcie 2 łyżki wódki. Do serka powoli wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Po zmiksowaniu masy dodajemy świeże maliny i wszystko delikatnie mieszamy łyżką (nie przejmujcie sie, jeśli maliny się rozpadną :). Całość wykładamy na wcześniej wystudzony spód, a wierzch posypujemy bakaliami (ja użyłam mieszanki  studenckiej wymieszanej z płatkami migdałów). Tartę należy schłodzić

kuchnia do kwadratu
Ciasto Mrówka 545

szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując.  Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno: Biszkopt Dżem 1/3 masy budyniowej Piana makowa 1/3 masy budyniowej Piana kokosowa Masa budyniowa Czekolada

Czerwona Porzeczka
Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja 185

Agnieszka , Dorota , Magda no i oczywiście ja :) Każda z dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: *  muffinki marchewkowe z biała czekoladą   * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą   * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki(...)czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie podczas kolejnej edycji Pikniku Smakoszy. Udział w takim

kolorowotorcikowo
biszkopty w kształcie grzybków 100

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta(...)gorzka czekolada Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 472

suchych”, nie odwrotnie. Składniki „suche”: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru(...)drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli

PastelFood
Dietetyczne mini serniczki z czekoladową polewą, malinami i borówkami 296

Składniki: 200 gram twarogu półtłustego lub chudego pół łyżeczki proszku do pieczenia dwa białka 3 łyżeczki brązowego cukru 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%) 1 laska wanilii  szczypta soli oliwa do posmarowania foremek maliny i borówki  2 łyżki wody  Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem(...)jednej malinie. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania