Zawsze uważam że najlepsze są lody domowe, bo wiem z czego zrobione. Najlepiej uwielbiam lody kakaowe. Lody czekoladowe SKŁADNIKI: 400 ml śmietanka czekoladowa 30% tabliczka gorzkiej czekolady cukier puder - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej ubijać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę dodać do śmietanki, zmiksować. Do specjalnych foremek
Kuchnia Danusijajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem: 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie(...)stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto o chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniOstatnio robiłam likier malibu i został mi cały słoiczek nasączonych alkoholem wiórek kokosowych. Wykorzystałam je do zrobienia rafaello. Składniki: 200 g białej czekolady, 50 ml kremówki, 30 g masła, migdały, 30 g wiórków kokosowych nasączonych alkoholem+ wiórki do obtoczenia Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund. Po tym czasie zdejmujemy z migdałów skórki. Kremówkę przelewamy do rondelka(...)dodajemy wiórki kokosowe i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady - nie gotujemy! Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy utarte masło. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zgęstniała. Następnie formujemy kuleczki, w środek wkładamy obrany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce
Aga w kuchniSkładniki: 1 szklanka cukru pudru, 1,8 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie: W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli(...)folię. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem
Aga w kuchniSkładniki: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy, 1 łyżeczka olejku waniliowego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder Przygotowanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka(...)cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150g masła, 2 jajka 3/4 szklanki mleka. Przygotowanie: W małym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy
Aga w kuchnimusu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną(...)wstawiamy na 30 min do zamrażalnika. Jajko z cukrem ubijamy na parze wodnej na białą puszystą masę. Do jajka dodajemy drobno posiekaną czekoladę i nagrzewamy, aż czekolada nam się roztopi. Po tym studzimy. W osobnej miseczce ubijamy śmietankę. Śmietankę po trochę naraz dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej i ostrożnie mieszamy łyżką. Do masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy
Kuchnia Łukaszazrobic wiekszy, wystarczy podwoic ilosc skladnikow i wziasc brytfanke kwadratowa. Na koniec , kiedy placek ostygnie, wyjmujemy z tortownicy badz blachy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rotopiona na parze czekolada … A teraz muffiny . Te same skladniki co na placek. Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy(...)brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej ale musimy muffinki obserwowac. Polecam foremki na duze muffiny. Taka jedna duza porcja dla dziecka. Dorosly do kawy placek..a dziecko ...tez placek tylko
Z Kuchni Do Kuchnismażenia marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/) cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wy konianie- Mąkę pszenną przesiać i zmiesza ć z rozczynionymi wcześniej drozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut(...)głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypa ć wiórkami czekoladowymi, skórką kandyzowanej pomarańczy. .. Można roztopi ć czekolad ę obotoczy ć ni ą pączka i do czekolady “przykeli ć ” kokos- to dla wymagających ł asuchow! Smacznego!!! Podawać z gorącą herbatką
Z Kuchni Do KuchniSkladniki Na masę biala -3 c zekolady biale -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na mase ciemna -3 czekolady mleczne z kokosem lub bez -1 czekolada gorzka -1/3 szklanki mleka -pol litra smietanki kremowej 36 % Na biszkopt czekoladowy -5 jaj -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki pszennej -1 i ½ lyzki kakao -1 lyzeczka proszku(...)litra smietany dodajemy nasza roztopiona i zimna biala czekolade , miksujemy i tym sposobem powstaje masa biala. To samo z robimy z drugim pol litra smietany- ubijamy i dodajemy nasze czekolady ciemne. Tym sposobem powstaje masa czekoladowa. Przekladamy biszkopt. Na spod dajemy jeden placek biszkopta, smarujemy masa ciemna, ukladamy na wierzchu biszkopty do tiramisu i spryskujemy je esencja kawowa
Z Kuchni Do Kuchnisię preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną wagę do kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą(...)pierwszy , to po rozgryzieniu .. następuje pozytywne zdziwienie i lekka gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele! Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę
Z Kuchni Do Kuchnisię preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną wagę do kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje najlepszą(...)jeśli będę je kupowała na wagę, to na pewno kolor żółty będzie przeważał w całości ! Choco jest charakterystycznie dojrzałe i pewne siebie, a Latte delikatne i godne uwagi. Czekolada jest najwyzszej jakości, pralina ma dość grube ścianki . Ja odgryzam zawsze spód, tak mam odkąd pamiętam. Spód jest gruby, fabryka nie żałuje czekolady konsumentom. A nadzienia jest...po same
Z Kuchni Do Kuchniktóry przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren oraz Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Nie mogłam się powstrzymać, mieszam w Rzeszowie, nie mogłam dokonać innego wyboru! Wykorzystałam trzy rodzaje(...)wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale
Z Kuchni Do Kuchniktóry przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada! Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren, które dostałam w ramach współpracy z firmą Ziarenkowo, dolożę do tej skarbnicy również Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP. Wykorzystałam trzy rodzaje(...)wymieszanego z otrębami pszennymi -5 śliwek suszonych -pół szklanki sułtańskich rodzynek -1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia -1 łyzka kakao -filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze. Wykonanie Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej
Z Kuchni Do Kuchnioraz drugie w małej formie na tartaletki. Mniejszą formę wyjęłam po około 30 minutach. Składniki: 200 g orzechów laskowych 150 g gorzkiej czekolady 110 g masła 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 100 g + 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli 2 - 3 gruszki Wykonanie: Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)Orzechy przestudzić, przełożyć na ściereczkę i potrzeć, aby usunąć skórki. Jeżeli nie będą chciały zejść ze wszystkich orzechów, nie należy się tym przejmować. Obrane orzechy zmielić. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzić. Żółtka zmiksować ze 100 g cukru. Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć
Sto kolorów kuchni