naszym dniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko koślawe, wybaczcie, to mój pierwszy raz!) Składniki: 200g zmielonych płatków migdałowych 80g cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu 3 jajka 2 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania(...)stewia, ksylitol, cukier kokosowy/trzcinowy Barwniki: niebieski, czarny Ciasteczko/ciasteczka (może być domowe owsiane lub sklepowe) Przygotowanie: Jajka ubijamy przez 5 min. z cukrem. Następnie dodajemy kakao i zmielone płatki migdałowe. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Przekładamy masę do posmarowanej odrobiną dowolnego oleju lub masła formy obsypanej dowolną mąką. Pieczemy
Czarnawisienkawyraziste w smaku, kakao jest mocno wyczuwalne jednak przełamane słodyczą stewii. Wyglądają uroczo i są idealnym zamiennikiem (choć lekko się różniącym) oryginalnych. Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 30g czekolady gorzkiej min. 70% kakao (może być wersja wegańska i bez glutenu) 2 łyżki stewii w proszku Garść pokruszonych orzechów (nerkowce/ziemne/włoskie) Przygotowanie: Do foremek na czekoladki nakładamy pokruszone orzechy(...)rondelku rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i stewią. Przelewamy do foremki. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej
Czarnawisienkawyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu! Ja jestem zachwycona , a Wy? Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 5 szt ) * wafelki Lusette czekoladowe – 2 szt * kruche ciastka / herbatniki – 150 g * czekolada mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe – ok. 150 g BEZA WŁOSKA: * drobny(...)woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA
Ostra na Słodkosmaczne, więc najlepiej zjeść je zaraz po upieczeniu. Churros świetnie smakują maczane w ciepłym sosie czekoladowym. Możesz przygotować dowolny rodzaj polewy czekoladowej, dodając do niej trochę więcej kakao i/lub czekolady niż zwykle, dla lepszego smaku. Do polewy z przepisu w linku na liście składników polecam dodać pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady, jeszcze przed dodaniem kakao. Można do posypania użyć
Anioszek w kuchniNasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów
Domowe Tortymąki pszennej! Mam nadzieję, że ten deser posmakuje Wam tak bardzo jak mi. Spód to zmodyfikowane brownie bananowe z dodatkiem kakao, masa to pyszny mus o smaku białej czekolady. Jeśli nie posiadacie odżywki białkowej, można dodać olejek waniliowy, kokosowy lub inny ulubiony. Sok malinowy również dobrze się spisze :) Spód: 2 banany 2 łyżki mąki kokosowej (lub dowolnej razowej) 2 jajka(...)suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Mus : 2 opakowania serków homogenizowanych np Bieluch, łącznie 400 g 200 g jogurtu naturalnego 1 miarka odzywki białkowej o smaku białej czekolady (lub waniliowa) 2 łyżeczki żelatyny + woda do zalania sok z połowy cytryny Żelatynę zalać wodą do pokrycia. Serek, jogurt, odżywkę i sok wymieszać dokładnie łyżką. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na małym ogniu
Chocolate Muffin Blogmasła Do przełożenia: 150 g konfitury z gorzkiej pomarańczy Krem maślany: 5 białek 250 g cukru 300 g masła 2 łyżki wody różanej Polewa: 100 g białej czekolady karmelowej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka bezzapachowego oleju złoty barwnik (opcjonalnie) Dekoracja: makaroniki świeże owoce świeże kwiaty landrynki * PRZYGOTOWANIE Ciasto maślane Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubij(...)ponownie. Gotowy krem pozostaw na kuchennym blacie (nie wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość
Food Squarepyszny z gorącą kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny. Domowe lody Składniki: ok. 600 ml 60 g masła 250 ml mleka 2 duże jajka 200 g gorzkiej czekolady 125 ml kremówki + 125 ml do podania 70 g cukru ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu szczypta soli 2 łyżki liofilizowanych malinami Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka(...)roztrzep jajka i wlej do gorącego mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia ale nie gotuj, bo będzie jajecznica. Wlej mieszankę do blendera i dodaj pokrojoną czekoladę. Miksuj przez chwilę, a następnie wsyp cukier i wanilię i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Na koniec wlej śmietankę i miksuj kolejne 30 sekund. Przelej lody do miseczki, przykryj folią i wstaw
codojedzeniapołowę wody ze szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce. Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Wylać na ciasto. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzepisami na Walentynki Walentynki by Eat Me Fit A może skusisz się na rozkoszne i bardzo czekoladowe muffinki z bitą śmietaną i truskawkami? Wykonanie Wlej do garnka mleko, dorzuć czekoladę wcześniej połamaną na kosteczki, wsyp kakao i kawę. Podgrzej wszystko mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się składników. Pozwól czekoladowej masie wystygnąć. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka(...)suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Tuz przed podaniem na wystudzone babeczki wyłóż bitą śmietanę. Posyp je serduszkami i udekoruj świeżymi truskawkami. Rozkosznego wcinania :-p Składniki połowa tabliczki gorzkiej czekolady połowa szklanki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka 2 duże jajka 1 pełna szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru połowa szklanki oleju rzepakowego
Eat me! Fit me!mąki owsianej lub zmiksowanych płatków -białko jaja -szczypta sody -ok.1/4 szklanki mleka -dwa dojrzałe banany -dwie łyżeczki kakao -garść mrożonych jagód -łyżeczka stewi -dwie kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę, sodę, słodzik i kakao dokładnie mieszamy. Dodajemy białko i rozgniecione banany. Mieszamy dokładnie by równo rozprowadziły się w mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną(...)gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie je z miłością
Gawron w rosolepieczenia 1 łyżka mąki owsianej 3 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka wody składniki na krem czekoladowy: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki daktyli 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ciemnego kakao 2 małe puszki mleczka kokosowego (po 165 ml) esencja waniliowa - opcjonalnie do dekoracji: 3-4 banany na wierzch granat sok z połowy cytryny wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy: Gotujemy kasze jaglaną według przepisu. Pozostawiamy do wystudzenia. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy tak ma 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Daktyle blendujemy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy do nich kasze i pozostałe składnik. Bledbujemy wszystko do uzyskania jak najbardziej kremowej konsystencji. Gotowy krem przekładamy na biszkopt
Przysmaki Karolkimaliny i truskawki też byłyby niezłe. Oł maj gasz , no to kończę, bo zaraz napiszę, że z boczkiem też będzie super :) Składniki: 125 g miękkiego masła 100 g ciemnej czekolady 180 g powideł śliwkowych 150 g drobnego cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka (lekko ubite widelcem) 150 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 gruszki Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)gorącego dodajemy połamaną czekoladę, chwilę czekamy aż zmięknie i mieszamy aż masa będzie gładka. Dodajemy powidła (lub dżem), cukier, sól i jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto (dość gęste) przekładamy do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem foremki do pieczenia (21 x 21 cm lub kilku mniejszych w kształcie keksówek). Gruszki kroimy w grubsze
bistro mamawiaderka - polecam z Wielunia ) 100 ml śmietanki 30-36% 3 jajka 60g miodu (około 5 płaskich łyżek) 60g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki cynamonu Polewa: 70g czekolady mlecznej 1-2 łyżki mleka 1 łyżka masła Opcjonalnie: posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem(...)stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego. Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami. (*) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę
Di gotujepieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa: 2 budynie śmietankowe ok 900 ml mleka 30 dag chałwy 20 dag bezów 1 gorzka czekolada 1 kostka masła pół szklanki herbaty do nasączenia Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części(...)jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Gotowe ciasto chłodzimy 2-3 godz w lodówce by masa
Cynamonowe szczęście