czekolada - 27946 przepisów (strona:761/1864)

Tort czekoladowy z adwokatowym kremem 203

śmietany kremówki 35% 150 ml adwokata 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 1 pomarańcza 5 łyżek dżemu z pigwy lub innego 160 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie:   obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się nie kleiła dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciastem(...)Wysmarować kremem boki tortu i wyrównać. Trzecią, mniejszą porcję kremu zostawić do wykonania rozetek przygotować polewę czekoladową: śmietanę kremówkę umieścić w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nieco przestudzić przestudzoną polewę rozprowadzić na powierzchni tortu, rozpoczynając od środka, zataczając rondelkiem coraz szersze kręgi. Pozostawić do ostudzenia  gdy polewa zastygnie górę toru udekorować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowo-czekoladowe jeże 160

kawy.  Składniki:  120 g masła 75 g miałkiego drobnego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego  3 jajka 80 g zmielonych orzechów włoskich i laskowych 100 g gorzkiej czekolady 150 g mąki  50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa:  kilka łyżek cukru pudru(...)puszystą i jasną masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól  i jajka wbijając pojedynczo.  2.Orzechy mielimy w malakserze na drobną mączkę i mieszamy z masą jajeczną. 100 g czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach  dodając do masy.  3. Do dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 151

puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu) kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub ziarenek z laski wanilii) 1 łyżka kakao (najlepiej surowego) kilka słodkich śliwek 1 kostka czekolady o zawartości kakao 99% * PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną ugotuj w proporcji z wodą 1:2 do miękkości. Jeszcze ciepłą wrzuć do kielich blendera razem z kokosową śmietanką. Zmiksuj na gładką masę(...)przemian kakaową i waniliową warstwę. Śliwki poprzekrawaj na połówki i skarmelizuj na patelni z rozgrzanym syropem klonowym. Gdy będą już miękkie, ułóż je na wierzchu budyniu. Całość posyp startą czekoladą

Food Square
Domowe batoniki Bounty 195

Bounty :) Oprócz pysznego smaku, tak przygotowane batoniki są bardzo zdrowe :) Domowe batoniki Bounty – składniki 1 szklanka wiórek kokosowych 1,5 łyżki miodu 100 ml mleczka kokosowego tabliczka gorzkiej czekolady Domowe batoniki Bounty – przepis W misce mieszamy wiórki kokosowe, miód, mleczko kokosowe. Mleczko kokosowe dolewamy partiami sprawdzając czy całe zostaje pochłonięte przez wiórki kokosowe. Z przygotowanej masy lepimy domowe(...)batoniki w dowolnych kształtach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią batoniki. Batoniki Bounty wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.   Post Domowe batoniki Bounty pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik dyniowy 144

mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę(...)Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę

Kolorowa kuchnia Elki
Budyń dyniowy z białą czekoladą 257

Obowiązkowy z sezonie dyniowym. Pyszny i aromatyczny budyń z nutą białej czekolady z pewnością zasmakuje najmłodszym. Składniki 500 ml mleka 4 łyżki pure z dyni 50 g białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej 257

towarzystwie ukochanej osoby Polecam Wam ten przepis. Składniki: 250 g margaryny 2 1/2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 5 łyżek wody 1 1/3 szklanki cukru około 42 g gorzkiej czekolady (u mnie z kandyzowaną skórką pomarańczową) 2 łyżki syropu barmańskiego deserowego o smaku wanilii meksykańskiej Victoria Cymes 3 jajka M 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki(...)soli do posypania po wierzchu – orzechowy krokant Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, cukier, dodajemy 5 łyżek wody, ciemne kakao i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na mały gaz, co jakiś czas mieszamy aż do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy 2 łyżki syropu o smaku wanilii

Słodkie okruszki
Ciasteczka ze świeżą miętą 221

czego 60 g to może być mąką pełnoziarnista 1 średniej wielkości banan szczypta soli 100 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia nie więcej nić 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej (u mnie była to posypka z Delecty, 100 % wege, wykopałam ze spiżarni) Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i solą. Banana z cukrem utrzyj(...)blenderze na naprawdę puszystą masę. Połącz suche i mokre składniki, a na samym końcu dodaj drobno posiekana czekoladę i miętę. Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika przez 15 minut (aż brzegi ładnie się przyrumienią). Smacznego! Artykuł Ciasteczka ze świeżą miętą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Czekoladowe ciasto z gruszkami 169

cukru wanilinowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko duże 0,5 opakowania olejku rumowego 3 miękkie gruszki przekrojone na połówki, obrane z wydrążonymi gniazdami 5 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka lub cukier puder Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mokre składniki i dolewamy je do suchych. Ciasto mieszamy łyżką, nie za długo(...)minut. Od 40 minuty trzeba sprawdzać patyczkiem w okolicach gruszek czy ciasto jest dopieczone.  Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka.  Ciasto jest idealne na jesienne, coraz dłuższe wieczory.  Pomimo małego zakalca w okolicach gruszek jest pysznie

Emskie Smaki
Owsiane ciastka – pieguski 340

dość specyficzne. Jak ktoś ma ochotę można wypróbować Na około 25 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych) 100 g posiekanej czekolady ( ja użyłam gorzkiej i deserowej) 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego około 100 g orzechów ( u mnie laskowe i włoskie) jajko 200 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka sody Składniki powinny być(...)Masło z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać mąki, sól i sodę – wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać pokruszone orzechy i czekoladę. Z ciasta formować nieduże kule. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą spłaszczyć i piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Wystudzić na kratce i gotowe. Przechowywać

Niebieski kubek z kawa
Sernik z jagodami 282

AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 200 g ciasteczek maślanych 1 łyżka kakao 70 g masła 1 kg twarogu sernikowego 200 g białej czekolady 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 g jagód Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy drobno pokruszone ciasteczka maślane. Do tego dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie(...)przygotowany spód należy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do większej miski wrzucamy ser twarogowy, roztopiona czekoladę, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód. Na wierzch wysypujemy połowę jagód. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Owsiane ciasteczka czekoladowo-cynamonowe 175

grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.   Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu  Czekoladę rozpuścić, wymieszać z cynamonem. Smarować wystudzone ciasteczka. Wartości odżywcze: 1174 kcal bez polewy (wartości należy podzielić przez liczbę ciasteczek

Chocolate Muffin Blog
Cytrynowy puch babci Basi 204

zostawisz komentarz. Potrzebna tortownica o średnicy 26 cm. Składniki : 600 ml śmietany 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 opakowania ” Śnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem

Pysznosci Babci Basi
Blok czekoladowy babci Basi 296

kiedy niespodziewanie zawita do nas nie zapowiedziany gość ! Możemy go przechowywać wiele dni . Polecam wszystkim SKŁADNIKI : 250 g masła, 250 g cukru kryształu, 40 g kakao Wedel, 100 g czekolady Wedel, 400 g mleka w proszku, 120 ml wody, 200 g pokruszonych herbatników, 100 g. orzechów (włoskie, nerkowce itp. , w moim przypadku były laskowe,) 50 g. rodzynek , ewentualnie olejek zapachowy(...)formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin , najlepiej na noc. Blok po wyjęciu z formy polać rozpuszczoną czekoladą E.Wedel

Pysznosci Babci Basi