czekolada - 27946 przepisów (strona:770/1864)

Bezy z polewą czekoladową 93

wychodzi 10 mini bezików. Jest biało i magicznie pomimo braku śniegu! SKŁADNIKI: 3 białka 150 g cukru pudru opakowanie cukru z wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Wyjmuję białka z lodówki. Wkładam je do szklanej czystej i suchej miski. Ubijam je ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera na sztywną(...)jaśniejsza. Piekę na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Wyłączam piekarnik. Bezy studzę w piekarniku. Polewa: śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Zdejmuję z ognia, wrzucam kawałeczki czekolady, mieszam do rozpuszczenia, lekko studzę. Gotowe beziki wyjmuję z piekarnika i polewam dowolnie polewą. Można także obsypać beziki kolorowymi posypkami. Gotowe – smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kremowa owsianka waniliowa z mango 181

kremową owsiankę waniliową ze słodkim i soczystym owocem mango. Tym razem główną rolę odgrywają ziarenka wanilii, które to nadają niebywałego smaku i aromatu. Można podać z odrobiną gorzkiej czekolady, która w gorącej owsiance przepysznie się rozpuszcza i smacznie urozmaica smak.  Składniki: 50 g płatków owsianych  1/2 laski wanilii 1 łyżka ksylitolu  1 łyżeczka masła orzechowego (u mnie(...)nerkowców) 125 ml mleka 125 ml wody  1/2 małego mango  kostka gorzkiej czekolady  1 łyżeczka wiórków kokosowych  Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki, dodaj ziarenka z laski wanilii i pusty już strączek (który podczas gotowania doda jeszcze intensywniejszego smaku waniliowego), ksylitol, masło orzechowe oraz wlej mleko i wodę. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, dalej

Zdrowie na języku :P
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 369

szklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również(...)części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego

https:KKuchniaMniam
ŚWIĄTECZNY TORT Z LAMPKAMI – tort szarlotka 231

idealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się do tynkowania tortu znajdziecie Tutaj. Pamiętać trzeba(...)jednak, że na kremie śmietankowym kolorowe cukierki się rozpuszczą. Dlatego polecam przykleić je na roztopionej czekoladzie. Zapraszam każdego fana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta. Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort. Dzień 3: Tynkujemy tort kremem

Słodki Pomysł
Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym 958

soli 250 g masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 g czekolady gorzkiej 70% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO: 1 słoik (300 ml) powideł śliwkowych(...)mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń

https:KKuchniaMniam
Dyniowy sernik Izaura 357

Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, bo przecież sernika zabraknąć nie może :) CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SERNIK DYNIOWY: 500 g twarogu zmielonego 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido(...)szklanki cukru 1 budyń waniliowy Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Stale ubijając wlewać cienkim strumyczkiem wodę i olej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i zmiksować na niższych obrotach. Kiedy ciasto będzie jednolite, przelać do formy (23 x 35 cm)wysmarowanej masłem

https:KKuchniaMniam
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 127

jajko 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*) 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan (duży) Polewa: 100g czekolady mlecznej 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Ponadto: 2 garście orzechów włoskich Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio(...)rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.  (*) Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej

Di gotuje
Granola czekoladowa 117

chia 1 szklanka migdałów lub orzechów (albo pół na pół) 6 łyżek kakao 2 łyżki cukru 75 ml wody 85 ml oleju kokosowego 100 g miodu 100 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych Piekarnik rozgrzać do 180°C. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i migdały. W drugim naczyniu kakao wymieszać z cukrem, zaparzyć gorącą wodą. Dodać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać 2 łyżkami miodu. Piec 45 minut, mieszając co 15 minut. Po ostatnim wymieszaniu polać pozostałym miodem. Odstawić do wystudzenia. Zimną granolę wymieszać z czekoladą. Smacznego

Pełny talerz
Leżakujące ciasto z koniakiem i wiśniami 130

okresie przedświątecznym. Ciasto z koniakiem i wiśniami Składniki: 250g miękkiego masła, 250g cukru trzcinowego, 6 żółtek, 250g mąki orkiszowej jasnej, 200ml letniego mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g czekolady, najlepiej dobrej gorzkiej, 100g zmielonych migdałów, 6 ubitych na pianę białek, 1 szklankę lub więcej suszonych miękkich wiśni, ¼ litra dobrego koniaku. Wykonanie: 1.       Utrzyj masło(...)mąkę z proszkiem, ·         mleko stopniowo, ·         utartą na tarce czekoladę, ·         migdały, ·         i na końcu wmieszaj wiśnie i ubitą pianę z białek. Użyłam   małej tortownicy o średnicy 16cm i foremki o rozmiarach 27x18

Leśny Zakątek
Brownie z mango sernikiem 186

zdjęciach. Smak interesujący, słodkie ciasto, szybciutkie w przygotowaniu. Można jeść tuż po wystudzeniu. Serdecznie polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm) Brownie: 150 g masła 200 g czekolady gorzkiej 3 duże jajka 200 g cukru duża szczypta soli 90 g mąki pszennej Mango sernik: 1/2 dojrzałego mango 100 g twarogu półtłustego z kostki 1 jajko 1 łyżka soku(...)Mango obrać ze skórki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować blenderem do gładkości, by grudki twarogu nie były widoczne. Brownie: Masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki czekoladowe 158

może sam trzymać, to upiekłam mu muffinki czekoladowe. Można je udekorować samym cukrem pudrem, ale ja zdecydowałam się na bitą śmietanę, bo syn bardzo lubi. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g cukru trzcinowego 2 jajka szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody do dekoracji: cukier puder lub bita śmietana WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło stopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu również ją roztopić. Na koniec wlać mleko, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy i waniliowy, szczyptę soli i roztrzepać

Passions hobbies life
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 140

soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki kakao Dekoracja orzechy włoskie gorzka czekolada **** INGREDIENTI Pasta frolla 300 g di farina 200 g di burro freddo 100 g di zucchero a velo 3 tuorli 1 cucchiaino di lievito per dolci Crema di noci(...)dodajemy masło oraz kakao. Całość mieszamy i zagotowujemy.  Przygotowana polewę odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy posiekaną czekoladą i kawałkami orzechów włoskich.  **** PREPARAZIONE Pasta frolla In una ciotola setacciate la farina con il lievito vanigliato, unite lo zucchero a velo e il burro freddo tagliato

La grande e la piccola cuoca
FIT SNIKERS (bez pieczenia) 149

daktyli suszonych 200 g masła orzechowego 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki dowolnego mleka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżka masła orzechowego Wykonanie: Spód: Do misy blendera wrzucamy orzeszki ziemne i mielimy na miałko. Następnie dodajemy kakao(...)dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka. Na spód wyciągnięty z lodówki wykładamy najpierw masę daktylową, następnie rozsmarowujemy masę orzechową, a na wierzch wylewamy polewę czekoladową, posypujemy orzeszkami i dekorujemy

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną 87

przypadku niespodziewanych gości. Koniecznie sami sprawdźcie dlaczego je tak uwielbiam! (Forma o wymiarach 15 x 30 cm, około 16 batoników) 200g wiórków kokosowych 85g cukru 2 jajka 150g białej czekolady 50-60g suszonej żurawiny (użyłam Helio Natura) W misce należy wymieszać wiórki kokosowe, cukier, roztrzepane jajka, żurawinę oraz posiekaną (ale nie na drobno!) białą czekoladę. Otrzymaną masę przełożyć

Di gotuje