bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się(...)jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe wypieki zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na chałkę , rogale z orzechami i czekolad ą lub drożdżówki z serem . Składniki: 220 g mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki letniej wody 2 jajka 15 g drożdży szczypta soli + 1 żółtko Jak zrobić bułeczki brioche
Ciastkozercymasła (200 g) miękkiego ▸4 jajka+4 łyżki cukru (ja dałam brązowy)/słodzika ▸2 łyżki skrobi ziemniaczanej ▸skórka z połowy cytryny ▸80 g rodzynek ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę(...)masy, delikatnie mieszając. 3. Przelewamy do formy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po wył. nie otwieramy od razu piekarnika! 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostygnięty sernik, posypując na koniec płatkami migdałowymi. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka puree z dyni (200g) ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml) 1średnie jajko Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju kokosowego szczypta cynamonu Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do jednej miski dodajemy
Słodkie zapomnienieprzyprawy korzennej 170 g cukru 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady wykonanie: Zagotowałam mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę mannę i gotowałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia(...)brzegi. Pierniczki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorowałam, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą
babka w formiemleka (3 szklanki o pojemności 250 ml) 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (u mnie Emix ) 200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa) Polewa: 150g czekolady (u mnie gorzka) 3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki Dodatkowo: około 350g herbatników kakaowych Opcjonalnie: sezam do posypania (u mnie biały i czarny) Przygotować krem(...)masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem. Ciasto schłodzić w lodówce. (Najlepiej smakuje następnego dnia
Di gotujewychodzi 10 mini bezików. Jest biało i magicznie pomimo braku śniegu! SKŁADNIKI: 3 białka 150 g cukru pudru opakowanie cukru z wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Wyjmuję białka z lodówki. Wkładam je do szklanej czystej i suchej miski. Ubijam je ze szczyptą soli stopniowo zwiększając obroty miksera na sztywną(...)jaśniejsza. Piekę na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Wyłączam piekarnik. Bezy studzę w piekarniku. Polewa: śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Zdejmuję z ognia, wrzucam kawałeczki czekolady, mieszam do rozpuszczenia, lekko studzę. Gotowe beziki wyjmuję z piekarnika i polewam dowolnie polewą. Można także obsypać beziki kolorowymi posypkami. Gotowe – smacznego
Zasmakuj Kuchnikremową owsiankę waniliową ze słodkim i soczystym owocem mango. Tym razem główną rolę odgrywają ziarenka wanilii, które to nadają niebywałego smaku i aromatu. Można podać z odrobiną gorzkiej czekolady, która w gorącej owsiance przepysznie się rozpuszcza i smacznie urozmaica smak. Składniki: 50 g płatków owsianych 1/2 laski wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego (u mnie(...)nerkowców) 125 ml mleka 125 ml wody 1/2 małego mango kostka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki, dodaj ziarenka z laski wanilii i pusty już strączek (który podczas gotowania doda jeszcze intensywniejszego smaku waniliowego), ksylitol, masło orzechowe oraz wlej mleko i wodę. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, dalej
Zdrowie na języku :Pszklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do masy, dodając również(...)części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka, wlać wodę i mieszając zagotować. Dodać masło z czekoladą i na małym ogniu mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzoną polewą polać piernik. Smacznego
https:KKuchniaMniamidealny pomysł na święta Bożego Narodzenia. Ciasto cynamonowe nie jest lekkie ani puszyste. Jeśli nie lubicie ciężkich ciast polecam wykorzystać ciasto z Tortu piernikowego. Krem do tynkowania z białą czekoladą jest bardzo słodki. Jeśli ktoś uważa, że kremy maślane do tynkowania są za słodkie, to niech spróbuje tego! Inne kremy, które nadają się do tynkowania tortu znajdziecie Tutaj. Pamiętać trzeba(...)jednak, że na kremie śmietankowym kolorowe cukierki się rozpuszczą. Dlatego polecam przykleić je na roztopionej czekoladzie. Zapraszam każdego fana szarlotki na ten wyjątkowo świąteczny tort! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Robimy mus jabłkowy i pieczemy 3 blaty ciasta. Dzień 2: Prażymy jabłka, robimy krem cynamonowy i składamy tort. Dzień 3: Tynkujemy tort kremem
Słodki Pomysłsoli 250 g masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% ŚMIETANKOWY KREM BUDYNIOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 g czekolady gorzkiej 70% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki 30% BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO: 1 słoik (300 ml) powideł śliwkowych(...)mąkami. Resztę mleka przelać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Tak samo dodać żelatynę. Po rozpuszczeniu i wymieszaniu przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Należy kontrolować budyń
https:KKuchniaMniamCiasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, bo przecież sernika zabraknąć nie może :) CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SERNIK DYNIOWY: 500 g twarogu zmielonego 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido(...)szklanki cukru 1 budyń waniliowy Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Stale ubijając wlewać cienkim strumyczkiem wodę i olej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i zmiksować na niższych obrotach. Kiedy ciasto będzie jednolite, przelać do formy (23 x 35 cm)wysmarowanej masłem
https:KKuchniaMniamjajko 1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*) 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan (duży) Polewa: 100g czekolady mlecznej 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Ponadto: 2 garście orzechów włoskich Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio(...)rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami. (*) Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej
Di gotujechia 1 szklanka migdałów lub orzechów (albo pół na pół) 6 łyżek kakao 2 łyżki cukru 75 ml wody 85 ml oleju kokosowego 100 g miodu 100 g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych Piekarnik rozgrzać do 180°C. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i migdały. W drugim naczyniu kakao wymieszać z cukrem, zaparzyć gorącą wodą. Dodać(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać 2 łyżkami miodu. Piec 45 minut, mieszając co 15 minut. Po ostatnim wymieszaniu polać pozostałym miodem. Odstawić do wystudzenia. Zimną granolę wymieszać z czekoladą. Smacznego
Pełny talerz