jest to mój ulubiony przepis na brownie- sprawdzony i zawsze się udaje. Ciasto można upiec też bez skórki pomarańczowej, będzie wówczas wersją klasyczną. SKŁADNIKI: 400 g gorzkiej czekolady ( najlepiej 70-80 %) 250 g masła 200 g cukru 4 jaja 100 g mąki 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Z Marcepanemciasto rozwałkować, przełożyć do okrągłej formy, lekko wywinąć brzegi. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Wystudzić. krem: 1 puszka gotowego mleka karmelowego 150 g gorzkiej czekolady oraz 250 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 banany kakao czekoladę rozpuścić, wymieszać z mlekiem , wyłożyć na upieczony spód i schłodzić w lodówce
Z Marcepanemtrzy szalotki ząbek czosnku kawałek wędzonego boczku tymianek (najlepiej świeże gałązki dwie lub trzy) 350 ml bulionu z kurczaka 3/4 butelki czerwonego wina garść pieprzu ziarnistego 2 kostki gorzkiej czekolady (po starciu solidna łyżka stołowa) łyżka octu winnego Do mięsa: kawałek jelenia (udziec, albo jeszcze lepiej polędwica) sól pieprz solidna łyżka masła oliwa z oliwek Najpierw sos. Boczek pokroić(...)tymianek oraz zgnieciony pieprz. Podsmażyć przez chwilę, aż szalotki zmiękną i lekko się zarumienią. Podlać 3/4 butelki wina, zredukować. Dolać bulion, zredukować. Przecedzić przez sito, dodać ocet i czekoladę, wymieszać, trzymać w cieple. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Mięso (wyjęte przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki) obsypać solidnie grubo mielonym pieprzem i grubą solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć
stajnia gołębie od kuchnidodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody ok. 9-10 szt. fig hiszpańskich Radix-Bis Wykonanie: W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem i wodą. Gdy składniki połączą się, dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy
Kuchnia MagdaLenytłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzie . Najlepsze churros można znaleźć w słynnej madryckiej churrería (kawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés , o której możecie przeczytać tutaj . Ale jeśli do stolicy Hiszpanii Wam daleko i chcecie się(...)się robi w Hiszpanii), którego kroimy potem na mniejsze kawałki. Churros smaż przez około 2 minuty z każdej strony i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z gorącą czekoladą (np. z tego przepisu ) lub dulche de leche (kajmakiem). Churros możesz obsypać również drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem albo zanurzyć w czekoladowej polewie
Food Squarepalmowego jak to jest u znanego producenta kremów czekoladowych :) Za to spotkamy się z naturalną wanilią a nie waniliną. Polecam 😀 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 500 ml mleka 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, rozpuszczonego i przestudzonego szczypta soli ulubione dodatki np. krem(...)czekoladowy u mnie od Terravita Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując aby zbyt mocno się nie przypiekły (miękkie są smaczniejsze). Podawać
Słodka Strefaprzy zakupach powyżej 200 zł SKŁADNIKI: ( 24×24 ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana -1 lyżka * biała czekolada ( starta ) – 50 g MASA BUDYNIOWA: * żółtko – 2 szt * mleko – 2 szkl * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier – 3 lyżki * sok z cytryny(...)ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wrzucamy po jednym żółtku. Dodajemy przesiane mąki, mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Na sam koniec wrzucamy startą czekoladę i wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 30-40 minut/160C. Studzimy. MASA: Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Do gorącego wlewamy mieszankę
Ostra na Słodkochodź raz w tygodniu.😁 Domowe szybkie ciasto z kaszy i kakao jest super sycącym posiłkiem, do tego witaminki w postaci owoców, białko w twarogu, a na koniec gorzka czekolada dla łasuchów.😍 I pewnie teraz myślicie..jak to takie rzeczy można jeść na diecie? Ciasto? Podwójna porcja? Oczywiście, że tak! A ci, którzy nie są na diecie, mają okazje(...)jaja -łyżka kakao -dosłodzić wedle uznania dodatki na 1 porcje do pudełka: +200 g owoców (u mnie truskawka, a w drugim borówki) +100 g twarogu chudego +2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak ugotować, odsyłam tutaj . 2. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera, dodajemy jaja, kakao, cukier/słodzik i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji
Zdrowie i pysznie na talerzudobry blender i odrobinę cierpliwości. Smakuje wybornie, więc warto! Polecam! Składniki: 1szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2/3 szklanki mleka kokosowego 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej* 1 łyżka kakao 3- 4 łyżki cukru trzcinowego lub syropu z agawy lub miodu (lub do smaku) mrożone maliny Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzamy(...)woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać 2 łyżki wody w razie potrzeby). Jeszcze gorącą kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Dodajemy mleko, roztopioną czekoladę, kakao, słodzimy do smaku. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy o konsystencji budyniu. Przelewamy do małych naczyń, dekorujemy mrożonymi malinami
Smakowity Blog Kulinarnyżółtka 200 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej 2 duże paczki solonych krakersow Mleczna czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą solonych krakersów. Na krakersy rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć kolejna warstwę krakersów. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
My sweet a lifeRozczyn: 10 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 2 mniejsze jabłka 150 ml mleka 50 g czekolady deserowej 2 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g cukru 250 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 1 płaska łyżeczka(...)rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza. Ciasto: W międzyczasie, gdy drożdże wyrastają, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę deserową, ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon oraz proszek budyniowy przesiać do miski i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i solą do jasności i puszystości oraz
Nastoletnie Wypiekaniewilgotne, mocno czekoladowe i do tego całkiem zdrowe. Jeśli jeszcze nie wykorzystywaliście kaszy w swoich wypiekach zróbcie je koniecznie. Składniki: 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej 100 g czekolady 4 jaja 100 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g masła Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu aż wchłonie ją całą, a następnie studzimy i blendujemy(...)gładką masę. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do ostudzonej kaszy. Jaja ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z kaszą. Na koniec wsypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęściekakao ciemnego masa: -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) -pół kostki masła miękkiego -pół opakowania galaretki cytrynowej (bez cukru) -dosłodzić wedle uznania polewa: -opakowanie gorzkiej czekolady -1 łyżeczka masła -1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ciasto: 1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem, dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do zgęstnienia. 4. Do gorącego budyniu dodajemy pół kostki masła i pół opakowania galaretki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. polewa: 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku, dodajemy masło i mleko, aby zgęstniało i studzimy. 6. Ostudzone ciasto kroimy w plastry (grubości ok 2 cm, aby nie były za cienkie
Zdrowie i pysznie na talerzubędzie się równomiernie piekł) 160g cukru 4 duże jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 250g gotowej masy krówkowej Polewa: 150g masy krówkowej 100g białej czekolady Dodatkowo: orzechy włoskie do ozdoby Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. Tortownicę(...)czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie. Smacznego 😊 Źródło: klik
Słodka Strefakostki masła 1-2 łyżek wody 2-3 łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy do masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej. Układamy kolejno: kruche ciasto ciepłe jabłka kruche ciasto ciepłe jabłka (odstawiamy wszystko do wystudzenia) Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby(...)bita śmietana stężała. Gdy śmietana trochę się zetnie polewamy wszystko czekolada. Artykuł Placek z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl