szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szklanki mąki 4 łyżki ciemne kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać olej i mleko - wymieszać. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao(...)soli na sztywno. Delikatnie wmieszać w ciasto. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nakładać masę do około 3/4 wysokości. Piec 30 min. w temp. 180 st. Czekoladę wraz ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa byłaby zbyt gęsta dodać odrobinę śmietany. Polewać upieczone babeczki i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
My sweet a lifelaskowych Na krem ciemny: 4-5 łyżek kremu do smarowania typu Nuttella 200 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Na polewę czekoladową: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Dno foremki o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki kakaowe, rozsmarować na nich krem do smarowania i przykryć warstwą herbatników jasnych(...)ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale. Odłożyć do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto. Ciasto chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Smacznego
My sweet a lifecukru pudru 500 ml śmietanki 30 % Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Na galaretkę: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 100 ml likieru advocaat Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę advocaat. Galaretka: Żelatynę połączyć z chłodną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić nad ogniem. Połączyć z likierem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z likierem. Płynną masę przelać na stężałą masę śmietanową. Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki. Smacznego
My sweet a lifewody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto -50 g gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotowanie --> Ciasto makowe: --> Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej. --> Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej za pomocą lnianej ściereczki). Jeżeli(...)Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie z dodatkiem Amaretto i układać na cieście. Na biszkopty wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz ciasta ścieramy gorzką czekoladę. --> Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. --> Smacznego Post Ciasto “Wiśnia z makiem” pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki oleju 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka suszonej żurawiny 100 g czekolady wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Miksując dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewam olej. Do ciasta dodaję starte na grubych oczkach jabłka(...)oraz orzechy, żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Masę wykładam na blaszkę (26 x 21) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 45 minut. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem
babka w formiejajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1 pomarańczy Dodatkowo: 50 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej) Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni(...)Wlać masę dyniową do mąki i wymieszać 8. Ubić białka 10. Przelać ciasto do foremek 9. Delikatnie połączyć białka z ciastem 11. Upiec babeczki 12. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę 13. Polać babeczki Poprzedni 1 z 13 Następny A wy jakie słodkie jesienne przekąski lubicie najbardziej? Zapisz się na newsletter: http://kuchniawedwoje.pl/newsletter/ Artykuł Babeczki dyniowe pochodzi
KuchniaWeDwoje.plSkładniki (na dwie porcje): - 1 szklanka mleka kokosowego - uzyłam tego - 4 łyżki chia - 1 kaki - płatki migdałowe - do posypania - czekolada 99% - potarta - do posypania - użyłam tej Przygotowanie: Chia wsypujemy do mleka kokosowego i odstawiamy na 40 minut. Kaki obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Do szklanki nakładamy kolejno: warstwę z chia, mus z kaki, warstwę(...)chia. Posypujemy startą czekoladą i płatkami migdałowymi. \ Inne przepisy z Chia: Jaglany budyń owocowy Koktajl z chia Cukierkowy koktajl
Szkrab Je SamProste muffinki czekoladowe na prawdziwej czekoladzie, oblane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi kawałkami surowego kakao. Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Przepis na muffiny bez miksera . The post Muffinki czekoladowe – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjachyba, że spałaszujecie od razu całą blachę, o co znowu nie jest tak trudno Zwłaszcza, że ciastka są fantastycznie chrupiące z zewnątrz, niebiańsko pachnące pomarańczami i wzbogacone kawałkami czekolady. To jeden z moich ulubionych wypieków jesiennych – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 15 ciastek: 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej /lub masła w wersji niewegańskiej 90 g syropu(...)skórką z pomarańczy umieścić w misce, utrzeć przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodać sok z pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać
Even Better Fooddelikatnego oleju roślinnego (u mnie kokosowy, należy rozpuścić aby był płynny) 2 czubate łyżki kakao- około 40 g (może też być karob, jest lekko słodki) 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: za pomocą blendera lub „ręcznego” thermomiksa posiekać bardzo drobno orzechy. Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać posiekane orzechy. to mój ręczny Thermomix Dodaj masło(...)była wyższa nić 2 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzoną masę pokrój na kawałki. Olej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ponownie włóż na 5 minut do zamrażalnika i gotowe! Smacznego! Artykuł Małe co nieco czyli „Michałki” w wersji fit i wege pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl
greenscarfłyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód. (Masa może(...)galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła). Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty. Przygotować polewę. Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę. Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki
Di gotujebanany 2 łyżki kakao; 2 łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka syropu z agawy Trzecia warstwa - czekoladowa 200 g kremu kokosowego; 100 g wegańskiej gorzkiej czekolady; 2-3 łyżki syropu z agawy; 4 łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka kakao; Wykonanie: Pierwsza warstwa Pojemnik kwadratowy/prostokątny wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki pierwszej części wrzucamy do blendera i mielimy(...)utworzyła pierwszą warstwę. Wkładamy do lodówki. Druga warstwa: Podobnie, jak pierwszą warstwę blendujemy składniki. Umieszczamy na pierwszej warstwie, równomiernie drugą warstwę batonika. Wkładamy do lodówki. Trzecia warstwa: Podgrzewamy czekoladę oraz olej kokosowy, aby się rozpuściły. Masę czekoladową oraz pozostała składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Silikonową szpatułką rozkładamy masę czekoladową na drugą warstwę. Staramy się równomiernie. Wkładamy do lodówki
Smaki Przyprawy i Koloryjakiś czas możemy sobie pozwolić na słodką rozpustę.... Artykuł BIAŁA CZEKOLADA Z ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpyszny gładki krem, z którego przygotowałam zdrowy deser. Oczywiście Natalia zjadła kilka łyżeczek, a reszta wzbogacona o białe jabłuszko była moja! Białe jabłuszko (*) to rewelacyjne połączenie jabłka i białej czekolady z lekką nutą cynamonu! Jeden słoiczek zjadłam w wersji solo - mus jest taaak pyyyszny! Ogólnie rzecz biorąc to prezentowany przepis nadaje się na syte śniadanie lub też zaspokojenie chęci(...)sercem. Oprócz uroczego wyglądu, kuszą nazwą smakiem i różnorodnością. Wszystkie propozycje stawiają jednocześnie na smak i zdrowie. Białe jabłuszko to przepyszny mus składający się z jabłka, białej czekolady oraz odrobiny cynamonu. Połączenie? Booooskie
Di gotujemalinowe-klik . Kostka malinowo-czekoladowa /inspiracja Moje wypieki Ciasto czekoladowe 130 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady 60 g kakao 2 duże jajka 185 g drobnego cukru do wypieków cukier waniliowy 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki(...)świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do przestudzenia. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową
Pieguskowa Kuchnia