czekolada - 27946 przepisów (strona:782/1864)

Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami 196

cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody 2 jabłka duża garść rodzynek Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady garść płatków migdałowych   Przygotowanie Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i olej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy(...)dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. Ciasto studzimy. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy wodę, masło i kakao i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż się rozpuści. Polewę lekko studzimy, dodajemy migdały i mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy na ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Tort czekoladowo — czekoladowy 122

tort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia

Wypieki i Rumieńce
Bajaderki (Ziemniaczki) 453

ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników

Słodka Strona
Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 176

kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy(...)ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W garnku umieszczamy masło i rozpuszczamy je. Dodajemy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę, małymi partiami dodajemy cukier, nadal miksując. Następnie w trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę

Chocolate Muffin Blog
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 206

Pozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki (na 8-9 sztuk): 100 g czekoladowych herbatników lub markiz 40 g roztopionego masła Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru(...)papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana dokładnie rozdrabniamy widelcem), dodajemy płatki czekoladowe lub pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (polecam gorzką!) i mieszamy wszystko dokładnie ręcznie bądź przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
kawa czekoladowa 224

składniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4 filiżanki napełniamy gorącą kawą, dodajemy czekoladę, opcjonalnie dosładzamy, mieszamy. Podajemy z bitą śmietana i skórką startą z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Kawa z białą czekoladą 191

nastroju będzie smaczna kawa. Myślę, że ta wersja zostanie moją ulubioną. Delikatny aksamitny smak, tego właśnie potrzebowałam dzisiejszego ranka, a Wy jaki macie ulubiony smak?  Składniki: tabliczka białej czekolady 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml śmietany 30% 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy na piecu. Dodajemy kawę i białą czekoladę. Mieszamy wszystko aż składniki się

ciastkarnia na kruchym spodzie
940. Pralinki z... fasoli?! 195

Kakaowe trufle fasolowe z daktylami i gorzką czekoladą (biała fasola, m ąka kokosowa, banan, gorzka czekolada, daktyle, cynamon. kawa) Skoro była jasna wersja to czas na ciemną.  Spakowane, kawa w rękę i czas do szkoły, ale przy takiej pogodzie człowiek  od razu z innym nastawieniem stoi na stacji o tej 6 rano

More food, love and dreams
Brownie z malinami 197

właśnie takie wkładałam do środka, czyniąc brownie lekko kwaskowym w środku. Zobacz również inne przepisy na -----> BROWNIE Brownie z malinami - przepis: Składniki: (na 20 muffinek) 250 g gorzkiej czekolady 250 g masła 300 g cukru 50 g cukru pudru 4 jajka 32 g cukru waniliowego 10 ml (1 opakowanie) olejku waniliowego 185 g mąki pszennej około(...)malin 100 g orzeszków ziemnych solonych Brownie z malinami - jak zrobić? Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić wraz z masłem w rondelku, przestudzić, by masa była chłodna, ale płynna. Jajka ubić na puszystą masę, partiami dodawać cukier, cukier puder, cukier waniliowy oraz olejek waniliowy. Do masy dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać do połączenia składników. Partiami dodawać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać

Moje Qulinaria
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 167

jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować(...)szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie udekorować. Ps.Kończę z blogowaniem..tzn nie kończę na zawsze tylko biorę

Moje domowe kucharzenie
Banany w cieście francuskim 217

Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki: banany – ile dusza zapragnie ciasto francuskie* cynamon sos czekoladowy (lub tabliczka czekolady)   Przygotowanie: Banany obrać ze skórki i obsypać cynamonem . Ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i owinąć nimi banany. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu(...)ciasto będzie złocisto brązowe. Podawać polane sosem czekoladowym . Można zamiast sosu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podlewając odrobiną mleka.   * Ciasto francuskie – można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej Post Banany w cieście francuskim pojawił się poraz

Za drzwiami kuchni
Mazurek różany z czekoladą 230

Witajcie dziś w roli głównej mazurek z gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru  3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego(...)użyłam w proszku) 2 łyżki wody różanej Masa różano - czekoladowa 80 g czekolady gorzkiej  4 łyżki marmolady różanej  3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Panda i jej świat
Babka z ricottą, czekoladą i bakaliami 143

miękkiego masła 250 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 50 g drobno posiekanej czekolady 50 g rodzynek CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę(...)sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i rodzynki, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Gotową babkę posypujemy cukrem

My Culinary Art
Ciasto Lion 10600

sztuki (razem 150g) Mascarpone – 500g Kajmak w puszce – 1 puszka (460g) Śmietana kremówka – 660ml Śmietan-fix – 3 opakowania Cukier puder – 3 łyżki Mleczna czekolada – 70g   Ciasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrówanać. Posypać wierzch startą czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! :) PS. Dodatkowy batonik można poświęcić na ozdobienie wierzchu ciasta – tak jak na załączonych zdjęciach.   The post Ciasto

Kulinarne Przeboje
Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy 165

Kolejna wariacja na temat sernika. Dziś jako dodatek główny biała czekolada. Sernik jest bardzo delikatny dzięki śmietanie kremówce. Nutka pomarańczy dodatkowo wzbogaca smak i dzięki temu ciasto nie jest mdłe. Polewa śmietanowa z maliną idealnie komponuje się z pozostałymi smakami. Nowy post Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce