czekolada - 27946 przepisów (strona:775/1864)

Mufinki czekoladowe 153

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Suche składniki wymieszać w jednej misce,a  w w drugiej mokre, następnie połączyć i wymieszać łyżką do połączenia się składników.Dodać pokrojoną w małe kawałki czekoladę.Nastawić piekarnik

Moje domowe kucharzenie
SERNIK BEZCUKROWY, SŁODZONY MIODEM NA KAKAOWYM SPODZIE A'LA BROWNIE Z POLEWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY 114

miski i miksujemy tylko do ich połączenia, dzięki temu nie jest nazbyt napowietrzony, więc nam nie opadnie. Czekoladowy spód zrobiłam na wzór brownie, ale  troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym. Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym. Idealna propozycja na wielkanocny stół. SKŁADNIKI NA SPÓD: 4  łyżki oleju kokosowego

Upiecz sobie babeczkę
muffinki z czekoladą 116

wypieku używać nazwy muffinka czy babeczka.....ok. podaję  składniki  :) * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * cukier waniliowy * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * czekolada * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego * 2 jajka Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać . Dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać. Czekoladę pokruszyć i połączyć

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto "Pijak" 199

opakowanie) 30 g mąki pszennej(3 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) nasączenie 120 g ciepłej wody 50 ml wiśniówki dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego 100 g czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą(...)dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w pączu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Batoniki z granoli 146

dużych batoników forma 28 x 33 x 3 cm: - ok. 1.200 g granoli ( TU przepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe(...)kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce na parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy powierzchnię, posypujemy amaratnusem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy, np. butelkami z wodą. Pozostawiamy na 1 – 2 godziny, następnie

mojewypiekiinietylko
Ciasto 3 Bit 518

śmietany kremówki 2 śmietanfixy 2 opakowania budyniu waniliowego 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła 200 g 50 g startej czekolady do posypania Dno blaszki wykładamy herbatnikami, u mnie zmieściły się 3 rzędy po 6 i pół ciastka w każdym. Na herbatniki wylewamy kajmak i rozsmarowujemy. Na warstwę kajmaku nakładamy herbatniki. 2 opakowania budyniu(...)ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietanfixy wymieszane z 1 łyżką cukru pudru. Masę śmietanową wykładamy na blaszkę, rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. U mnie pierwsza degustacja wypadła jakieś 24 godziny później, przy okazji robienia finalnych zdjęć. Po kolejnym dniu w lodówce herbatniki zupełnie zmiękły

Ciastkozercy
Wegański budyń jaglany | bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru | 152

siebie.  Składniki na 2 porcje: 1/4 szkl. kaszy jaglanej 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego 1 szkl. mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) 4 kostki gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) + 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/miodu Garść prażonych, pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w ciepłej wodzie. Gotujemy na małym(...)ogniu w szklance mleka, do momentu aż zostanie minimalna ilość mleka ponad poziom kaszy. Studzimy kaszę. Blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym i bananem. Przekładamy do pucharków. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem i słodzidłem. Polewamy budyń i posypujemy orzeszkami

Czarnawisienka
Kociołek meksykański – długi weekend 191

łyżka- zwykła , papryki łagodnej 1 czubata łyżka , mielonego kuminu 1 łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy(...)kostkę ,posiekane chilli , kukurydzę odsączoną z zalewy , fasolę czerwoną , odsączoną i przepłukaną pod bierzacą wodą ,żeby nie zabarwiła dania na szaro . Całość doprawiamy resztą wyciśniętego czosnku , oraz przypraw , dodajemy czekoladę , mieszamy , szczelnie nakrywamy i dusimy około 30-40 minut . Co jakiś czas zaglądajcie i zamieszajcie , żeby się nie przypaliło i zbytnio nie odparował sos , w razie potrzeby można dolać trochę

Ogrodnik w podróży
Ciasto czekoladowo-bananowe 134

wielkości, lekko dojrzałe banany 3 łyżki jogurtu naturalnego (100 g) 50 g oleju kokosowego 4/5 szklanki mąki kokosowej (100 g) 1/4 szklanki cukru trzcinowego (80 g) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki kakao szczypta soli + ewentualnie 1/3 szklanki mleka Banany zmiksować za pomocą blendera. Olej kokosowy(...)zblendowane banany. Składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wsypać partiami mąkę kokosową wymieszaną z cukrem z wanilią oraz proszkiem do pieczenia oraz wsypać kakao i dodać pokruszoną czekoladę. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to należy dolać mleka i całość ponownie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut

Ugotować
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami 189

dobrego to jak zwykle „malizna” Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 80 g zimnego oleju kokosowego 1 banan szczypta soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana(...)możesz dodać kilka goździków. Gotuj ma małym ogniu 5 minut po czy delikatnie obróć na drugą stronę i gotuje drugie 5 minut. Przygotowanie masy czekoladowej: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z mlekiem kokosowym. Na podpieczony i lekko wystudzony spód przelej masę czekoladową, a na wierzchu ułóż owoce. Piecz 30 minut w temp. 160-170 C.   Smacznego

greenscarf
Sernik krówkowy bez pieczenia 3989

domowego cukru waniliowego 24g (6 łyżeczek) żelatyny 100ml wody biszkopty na spód (u mnie około 70g) 2-3 łyżki masy krówkowej, 1 łyżeczka masła i 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz - do boku formy przykleić za pomocą masła pasek z papieru do pieczenia - na dno formy wyłożyć(...)masło podgrzać w kąpieli wodnej, aż stanie się bardziej płynna, zdjąć na blat, lekko przestudzić - lejącą się masą krówkową udekorować wierzch sernika, robiąc na nim esy floresy - zimną gorzką czekoladę zetrzeć, posypać nią wierzch sernika - całość ponownie schłodzić, przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki