cukru 1 Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami 12 g Dr. Oetkera 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią(...)położyć na paterze. Do rondelka wlać mleko, wyspać kakao i dodać łyżkę masła, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż się roztopi. Gdy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, dodać jeszcze 2-3 łyżki gorącego mleka i wymieszać. 7. Gotową polewą udekorować sernik i odstawić na około
Mała Cukierenkaszklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki) 8 g cynamonu(2 łyżeczki) 4 jajka polewa: 100 g czekolady gorzkiej(1 tabliczka) 20 g masła(2 łyżki) wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo(...)Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Ciasta z tradycjamipieczenia – 1 łyżeczka MASA SEROWA: * ser biały 3xmielony – 100 g * cukier – 2 łyżki * białko – 1 szt * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka + maliny i kawałki czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku roztapiamy masło dodajemy kakao, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy powidła lub dżem, cukier, jajko oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy. Ser biały mieszamy z mąka ziemniaczaną, cukrem oraz(...)białkiem. Papilotki napełniamy do połowy masą czekoladową, dodajemy masę serową, układamy maliny i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 25-30 minut w 170 C. Smacznego! Ps. podajemy oczywiście z proponowanym przeze mnie winem! W ofercie Casillero Del Diablo znajdziemy jeszcze m.in.: Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc – wino wytrawne, białe, o aromacie cytrusów, gruszek i li monki. Idealne do dań z owocami
Ostra na Słodkomąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 200 g miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 3 szkl gorącej wody (750 ml) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka masła Dodatkowo: ok. 150 g okrągłych biszkopcików garść wiórek kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto ciemne: Tak jak w przypadku ciasta(...)galaretkę). Po stężeniu galaretki, przykryć ją ciastem z kremem. Polewa czekoladowa: Mleko, cukier puder i masło podgrzać, aż masło się stopi, a mleko będzie ciepłe. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! Rady: - warto
Nastoletnie Wypiekanieblendujemy. Wrzucamy pigwę i wiśnie. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto
Czarnawisienkacukru pudru 1 łyżka kakao Krem chantilly 250 g śmietany kremówki 25 g cukru pudru pó ł laski wanilii różowy barwnik spożywczy gorzka czekolada do dekoracji **** INGREDIENTI (per 2 mini tortine) Torta 3 uova 50 g di farina 50 g di zucchero a velo 1 cucchiaio di cacao Crema 250 g di panna fresca(...)cerchi di 8 cm di diametro. Torciki przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą czekolad ą. Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi, chiudete con il terzo disco. Decorate la torta con la crema
La grande e la piccola cuocazważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki 400 g czekolady deserowej posiekanej na kawałki Śmietanę podgrzać i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać na gładki krem. Schłodzić w lodowce mieszając od czasu do czasu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksody -2 łyżki śmietany -250 g twarogu chudego lub półtłustego -łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym) Dodatki: -cukier puder (u mnie zmielony słodzik) -polewa z gorzkiej czekolady -polewa z odżywki białkowej -wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą(...)wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Pieczemy 10-15 min do zrumienienia. (uważajcie, aby spodu nie podpiekło). Powtarzamy etapy 3,4 to wykończenia ciasta. Dodatki: 5. Czekoladę ok 50 g rozpuszczamy z olejem kokosowym, studzimy. Jeśli stosujecie odżywki, rozpuszczamy ją z odrobiną wody, polewamy tym wszystkim oponki i posypujemy wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Zdrowie i pysznie na talerzucukru 2 łyżki miodu 100 g płatków owsianych błyskawicznych 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto(...)odległości między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia trochę się "rozleją". Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę (mleczną, gorzką lub mieszaną) z dodatkiem masła. Polewą czekoladową smarujemy każde ciastko od strony spodu. Smacznego
bistro mamaciasto o dziwnej nazwie jest wprost idealne na karnawał . Kruchy, maślany spód, karmelowe nadzienie i porządna warstwa dobrej czekolady sprawiają, że jest bardzo bogate w smaku i smakuje bosko - jak milion dolarów! Ciasto milionera, millionaires'shortbread, pochodzi ze Szkocji. Ponieważ Szkoci uchodzą za ludzi bardzo skąpych to według obiegowej opinii na taki bogaty wypiek mógł pozwolić sobie jedynie milioner(...)wszystko, poprzestać na jednym kawałeczku. Ale czy któraś z tych wad zniechęci Was do zrobienia? Mam nadzieję, że nie. Smaczna Pyza zaprasza na pyszne ciasto z karmelowym nadzieniem i czekoladą! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatakie wyzwania to ja lubię i przerobiłam pewnie większości znane ciasto Kaszak. W mojej wersji są to pojedynczo przekładane herbatniki masą kakaową z kaszy manny. Polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, przez co wyszły takie łaciate krówki.😋 Taki deser sprawdzi się idealnie jako przekąska na przyjęcie. Często widuje, że poszukujecie przepisów na słodkości dla przedszkolaków i w takich przypadkach polecam właśnie(...)Składniki: -3 szklanki mleka -1 szklanka kaszy manny suchej -3 łyżki kakao -pół szklanki słodzika/cukru -180 g masła prawdziwego -herbatniki najlepiej pełnoziarniste +polewa z gorzkiej czekolady Przygotowanie 1. Kakao rozrobić w małej ilości mleka. 2. Resztę mleka, słodzik/cukier, kaszę manną i masło zagotowujemy w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając. Po paru minutach dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzuorzechowego z kawałkami orzeszków 50 g masła w temp. pokojowej 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego tabliczka gorzkiej czekolady Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać jajka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z utartą masą. Czekoladę posiekać i wymieszać
Smakołyki Asizimnej śmietany (używam 18%) 200 g masy krówkowej / kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo kilka kostek gorzkiej czekolady 16 herbatników Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Ucierać dalej(...)puder do smaku. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać ją do śmietany z masą krówkową, ciągle ubijając. Piankę wyłożyć na sernik i równo rozsmarować. Wierzch sernika posypać tartą czekoladą. Sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin. Co pewien czas lubię przeczytać książkę z gatunku non fiction. Tym razem trafiła mi się "Gorzka pomarańcza" Nadii Hamid . Autorka jest
Weekendy w domu i ogrodzie