czekolada - 27946 przepisów (strona:781/1864)

Keks - zdrowsza wersja bez cukru 153

jajek skórka otarta z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu esencja waniliowa 500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rozdynki, morele, daktyle) dodatkowo: 80 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową mąkę wymieszać z proszkiem(...)wierzch szpatułką. Piekłam w jednej dużej foremce 31x13x8 cm piec w 180`C 1 godzinę i 10 minut w małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować polewą czekoladową wierzch keksu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 167

proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem   do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy(...)cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga aby ich nie przesuszyć) gotowe studzimy i zimne polewamy czekoladą. Źródło: http://www.addiopomidory.pl/najlepsze-miekkie-pierniczki/

Słodkie zapomnienie
Kuleczki migdałowe 145

koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo chrupiące i możecie je zaserwować nie tylko na Święta. Porcja ok 50 kuleczek Składniki: 400 g czekolady deserowej  100 g rodzynek 50 ml rumu 150 g prażonych migdałów pokrojonych w słupki 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej do otoczenia: drobno posiekane migdały lub słupki migdałowe Przygotowanie: rodzynki należy(...)sparzyć, przełożyć do słoika i zalać rumem na noc. W kąpieli wodnej rozpuści czekoladę, do której dodajemy rodzynki, migdały i skórkę cytrynową. wszystko mieszamy i łyżką formujemy kolki, które otaczamy migdałami. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygły.  Smacznego

Niezły Młynek
Rolada makowa z kremem cytrynowym 235

budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g) -50 g białej czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: -cukier puder do posypania Przygotowanie --> Biszkopt makowy: --> Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i odkładamy. Białka oddzielamy(...)szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. --> Wystudzony krem cytrynowy miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy

Marta Gotuje
Ciasto czekoladowe bezglutenowe 141

Dzisiaj na blogu propozycja na pyszne ciasto czekoladowe ale tym razem w wersji bezglutenowej Zapach pomarańczy, czekolada mmmm pycha ! Ciasto jest bardzo wilgotne a połączenie czekolady z pomarańczą i migdałami jest po prostu doskonałe! Spróbuj Składniki : – 2 duże pomarańcze – 200 g zmielonych migdałów – 6 jajek – 3/4 szklanki cukru – 50 g kakao – 1 łyżeczka proszku

I LOVE LIFE
PIERNIKOWA ROLADA z powidłami i masą grysikową (bez miodu, bez jajek, wegańska) 209

łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza na dużej formie do pieczenia (najlepiej blaszce od piekarnika). Upieczone(...)cały czas mieszając. Ostygnięte ciasto rozwiń i całość posmaruj powidłem. Na powidło wyłóż lekko ostudzony krem, a następnie równomiernie rozsmaruj. Teraz ponownie zawiń roladę. Wierzch polej polewą lub roztopioną czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo

Via Gusto
Ambasador z galaretką 126

budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji: 1 polewa biała Emix gwiazdki cukrowe cukier puder Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą(...)budyń. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy. Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki. Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki. Składanie: Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami. Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą. Nakładamy ostatnią

MamaOskarka
ODCHUDZONY SERNIK STRACIATELLA Z JEŻYNAMI 132

łyżki ciemnego gorzkiego kakao Masa serowa: 500g chudego twarogu ½ szklanki ksylitolu 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 100g gorzkiej czekolady 70% kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin Wykonanie: Spód: orzechy oraz kokos blędujemy ,aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję , następnie dodajemy ksylitol oraz kakao i całość mieszamy masę(...)sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników, na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy masę serową wykładamy na podpieczony   wcześniej spód orzechowo-kokosowy, a na wierzchu układamy jeżyny lub maliny, które delikatnie wciskamy w masę sernik pieczemy

Słodkie zapomnienie
PIERNIK LEBKUCHEN 147

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma24x24cm) 3 jajka 75g płynnego miodu 75g cukru 250g mielonych migdałów 100g mąki pszennej 50g gorzkiej czekolady najlepiej 70% startej na tarce 25-40g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z ½ pomarańczy i ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki goździków ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Lukier: 1   czubata(...)cukru pudru 1 białko Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładki lukier Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem i miodem, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mielone migdały, mąkę, startą gorzką czekoladę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, startą skórkę z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy masę przekładamy do formy wyłożonej papierem

Słodkie zapomnienie
KARTOFELKI 132

Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki   alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki czyli miękkie masło, nuellę, alkohol   oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość(...)więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce

Słodkie zapomnienie
CHURROS 121

fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 3 średnie jajka olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 150g czekolady 100 ml śmietanki kremówki Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy Wykonanie: wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło

Słodkie zapomnienie
PIECZONE PĄCZKI CZEKOLADOWE 116

dałam trzcinowy) 2 ¾ szklanki mąki pszennej ( dała pełnoziarnistą) 4 łyżki ciemnego kakao 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starka z 1 pomarańczy 60g miękkiego masła Dodatkowo: 100g roztopionej czekolady np. migdały do posypanie lub kolorowa posypka Wykonanie: drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem, odstawiamy na10-15 minut do wyrośnięcia do miski dodajemy przesianą mąkę, kakao, żółtka ,ekstrakt waniliowy(...)pieczenia (zachowując odstępy), przykrywamy i zostawiamy je na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C gotowe studzimy ,polewamy roztopioną czekoladą   i posypujemy np. migdałami. Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/01/Pieczone-paczki-czekoladowe-z-dziurka.html

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA CZEKOLADOWE SERCA 134

pszennej ¾ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego ( dałam domowy) 2 łyżki ciemnego kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 130g masła w temperaturze pokojowej 1 średnie jajko Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej/gorzkiej kolorowa posypka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, masło oraz jajko i zagniatamy na gładkie ciasto   ( ja wszystko(...)około 3mm i wykrawamy serduszka przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe studzimy i dekorujemy roztopioną czekoladą i ozdobną posypką lub posypujemy np. cukrem pudrem.   Źródło: http://ciasteczkowoitortowo.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka-serduszka-waniliowo.html

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE 226

waniliowego 5 średnich jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% czerwony barwnik użyłam barwnika w proszku Składniki na czekoladowe ciasto: 200g gorzkiej czekolady 180g miękkiego masła 250g mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) 150ml mleka lub śmietanki kremówki(...)nagrzanym do 165°C z   termoobiegiem gotowe ciasto studzimy i kroimy na plastry o grubości 1-1 ½ cm. W każdym plastrze wycinamy foremką serduszka. Ciasto czekoladowe ( keksówka 22x9cm): czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzeni do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania