łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli muffiny mają być bardziej korzenne) do ozdobienia muffinek: 4 – 5 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 2 łyżki posiekanych orzechów, kilka owoców suszonej żurawiny (opcjonalnie) Mleko połączyć z octem, odstawić na kilka minut do rozwarstwienia. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę ryżową, cukier, sodę(...)patyczek wbity w gotowe muffiny może nie być całkowicie suchy – mogą być na nim fragmenty wilgotnego ciasta, ale nie wyraźnie surowego). Po upieczeniu muffiny pozostawić do wystudzenia, wystudzone polać czekoladą, posypać posiekanymi orzechami i żurawiną. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Purée dyniowe użyte w przepisie nie powinno być nadmiernie wilgotne, by ciasto nie groziło zakalcem. Zapisz
Even Better Fooddłuugoo nas nasyci. Według znanego przysłowia śniadanie trzeba zjeść jak król a ta owsianka jest tego najlepszym przykładem. Jesienna owsianka z dynią, świeżymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą mmm czego chcieć więcej 😊❤ Składniki: 4,5 łyżki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka 3 łyżki puree z dyni o mocno pomarańczowym kolorze 0,5 łyżeczki(...)miski i dodaj do niej miód, wymieszaj. Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie. Smacznego
Słodka Strefapuree z dyni 250 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy(...)minut, bo wolę bardziej wilgotne). Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier trzcinowy i połamaną czekoladę. Mieszając zagotować masę, wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto
Passions hobbies lifeTAKIEJ wersji z awokado. Też rewelacyjny, koniecznie musicie spróbować. Dziś udowodnię, że skoro można zrobić brownie z batata , to na bank mus czekoladowy też będzie spoko. Z resztą czekolada zazwyczaj nie zawodzi! Nie będę opisywał więcej smaku ( mega ), konsystencji ( delikatny i puszysty ), ani super łatwego przygotowania Dziś przekazuję Wam przepis, a efekt oceńcie sami. Składniki: ugotowany duży batat ¾ puszki mleka(...)daktyli to możecie je zastąpić miodem, ale polecam z nimi, bo nadają niesamowitą gładkość całej konsystencji. Podajemy w miseczce lub lodowych pucharkach. Dekorujemy ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami lub czekoladą. Smacznego! Artykuł MUS czekoladowy TEN NAJLEPSZY (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeczekoladowej, niż do brownie. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego lub białego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 50 g masła 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i lekko podgrzewając roztopić. Zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy wlać olej rzepakowy i masę czekoladową, po czym
Passions hobbies lifemleka 2 łyżki kawy (prawdziwej) 4 listki żelatyny 45 ml whisky 250 g serka kremowego 125 g cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 25 g białej czekolady 25 g ciemnej czekolady (78%) Masło rozpuścić. Herbatniki dokładnie pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Masę ciasteczkową wsypać do tortownicy, ugnieść na dnie dłonią lub spodem łyżki. Schłodzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawdziła się doskonale jako dodatek do jesiennych muffinek . składniki: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150 g posiekanej białej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki zamrożonej aronii wykonanie: Mleko, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki wsypuję do drugiej(...)miski, mieszam i dolewam mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Dodaję białą czekoladę oraz owoce aronii i bardzo delikatnie łączę. Przekładam ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniam foremki do pełna (z tej porcji ciasta wychodzi około 15 babeczek). Piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffinki posypuję cukrem pudrem
babka w formietemperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować(...)stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę
Malinowo w kuchnigruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki naturalnego miodu 2 płaskie łyski oleju kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady lody jako dodatek - opcjonalnie wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy miód i olej kokosowy(...)gruszki zmiękną wyjmujemy je na chwile z piekarnika i na każdej za pomocą łyżki nakładamy przygotowane wcześniej płatki. Zanim to jednak zrobimy do płatków dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę. Tak przygotowane gruszki pieczemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gorące najlepiej z lodami lub sosem na bazie serka mascarpone czy bitą śmietaną. Uwagi: Do crumble można dodać ulubione przyprawy typu
Przysmaki KarolkiCzekoladę na pewno każdy lubi :) Dla łasuchów polecamy pyszne i mięciutkie ciasteczka czekoladowe z orzechami :) Składniki na ciastka czekoladowe: – 100 g posiekanych orzechów włoskich – 100 g posiekanej czekolady deserowej – 72 g kakao – 250 g cukru pudru – 3 białka – 1/4 łyżeczki soli Składniki na 9 dużych ciastek
Kuchenne Wariacjemąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 80 g masła 130g jasnego cukru trzcinowego Ponadto : 50 g mascarpone 50 g dobrej jakości czekolady deserowej posypka czekoladowa Wykonanie : 1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień(...)połączenia się mas. 4. Masę przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 24 cm x 6 cm. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 C. 5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy całość na puszystą masę trzepaczką. Chłodzimy. 6. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem wyciskając zgrabne rozetki. Posypujemy posypką
vaniliowoczekoladowablachę (22 x 34) cm): 15 herbatników 350 g pieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku ok. 20 g gorzkiej czekolady olej do smażenia Dynię ze skórą pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze polanej olejem. Polać łyżką oleju. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić(...)dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodziekażdy rano się spieszy, ale chociaż w weekendy starajcie się jeść wspólnie. Każdby może jeść swoją ulubioną wersję owsianki – u nas Tomek je na mleku z tartą czekoladą, Milena kakaową, a ja na wodzie z owocami. Ale wciąż łączy nas owsianka. Dodaj coś, co uwielbia Twoje dziecko. Mile je zaskocz – na przykład zaproponuj owsiankę czekoladową . I wcale(...)polecam zetrzeć do owsianki gorzką czekoladę – dosyp do owsianki na mleku łyżeczkę kakao i cukru (może być też łyżeczka gotowego napoju kakaowego). Małymi kroczkami oswajajcie się z płatkami owsianymi, żeby później zmieniać dodatki i eksperymentować z owocami. Niech owsianka się uśmiechnie Może to banalne, ale na prawdę działa. Ułóż w miseczce z owsianką ulubione owoce Twojego dziecka w kształcie
Dietologproszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie(...)dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie. 4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto. 5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie
Izabelawkuchnikostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników i na nie przełożyć ciepłą masę kajmakową(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można już kroić po 2 godzinach od przygotowania). Przepis STĄD
Ugotować