wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Na polewę: 100g gorzkiej czekolady (tabliczka) Łyżka masła Wiórki kokosowe do obsypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na końcu dodając masło. Polewamy babkę i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smakówbłyskawicznego) 200 g masła (1 kostka) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego kieliszek rumu lub żubrówki Dekoracja: 100 g migdałów 10 sztuk migdałów blanszowanych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić całość na 2 równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (rozmiar 22 cm x 32 cm) wyłożonej papierem(...)cienkie spody 5. Ugotować grysik 6. Utrzeć masło 7. Do masła dodać zimny grysik i alkohol 8. Przełożyć ciasto masą 9. Udekorować ciasto migdałami i czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Mazurek przekładany Artykuł Mazurek przekładany pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plMąka Basia) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 30 lub 36% (u mnie Łowicka 36%) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy gorzka czekolada (dałam Wedel) dodatkowo: 3 banany sok z cytryny lub limonki Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka. Wszystko rozpuszczamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dokładnie studzimy(...)cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy na wiórki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na banany tworząc kopiec. Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy
Fascynacje AniWymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego całą noc w lodówce 1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 2 łyżeczki żelatyny + woda do przykrycia Czekoladę
Chocolate Muffin Blogciasto rano, przed pracą, a po powrocie piekłam ciasteczka. To rozwiązanie okazało się dla mnie naprawdę bardzo korzystne. Wyszły bardzo smaczne. Składniki na około 60 sztuk: – 100g białej czekolady – 120 g masła – 120 g cukru – 2 jajka – skórka otarta z jednej cytryny + sok z połowy cytryny (dodałam sok z całej cytryny) – 360 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia Masło rozpuszczamy na najmniejszym gazie. Do rozpuszczonego dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu jej rozpuszczenia i odkładamy do lekkiego schłodzenia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem i solą na jasną i puszysta masę. Ubijałam około 5 minut. Do masy dodajemy skórkę i sok z cytryny, znów
Relaxtimejestem zwolenniczką wszelkich płatków, granoli, bakalii, etc. Nie ma dnia, w którym nie jadłabym czegoś w tym stylu. Poniżej moje kolejne odkrycie: słodka za sprawą daktyli, krówek i białej czekolady mieszanka, przełamana cierpkością owoców goji. Z chrupiącymi ziarnami dyni i migdałów. Polecam :-) Muesli Składniki (1 duży słoik) 500 g mieszanki ulubionych płatków opakowanie jagód goji (70 g) 100 g migdałów(...)garść siemienia lnianego 100 g pestek dyni 150 g suszonych daktyli, pokrojonych na kawałki 100 g groszków z białej czekolady 75 g surowego ziarna kakao 50 g mini krówek * Wymieszać, przesypać do słoika. Gotowe :-) * te krówki wyglądają
Słodkie inspiracjecukru białego 1 duże jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 125 g mąki pszennej 90 g mąki pszennej razowej 125 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna, pół na pół) Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę
Słodkie inspiracjeschłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować. Ponadto puszka masy krówkowej 10 krakersów, pokruszonych tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tartce Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć masę budyniową na środek i rozsmarować, posypać pokruszonymi krakersami. Włożyć(...)połową biszkoptu i go nasączyć. Schłodzić w lodówce przez 2 h. Następnie wyjąć tort z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować z wierzchu i boków masą śmietanową. Posypać startą czekoladą i ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą
Słodkie inspiracjeformy i schłodzić w lodówce. Masa serowa 2 jajka pół szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 500 g tłustego serka 150 g borówek, zmiksowanych łyżka mąki ziemniaczanej tabliczka białej czekolady borówki do dekoracji Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek, borówki, mąkę i zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Piec w 180 st. C przez(...)wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować borówkami
Słodkie inspiracjepierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać(...)Roztopić czekoladę z masłem (nie podgrzewać zbyt długo), ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec
Słodkie inspiracjetego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników. Składniki Ciasto 100 g białej czekolady 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru z wanilią 75 g mąki pszennej 4 batoniki Twix Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka razem z masłem i rozpuścić
Słodkie inspiracjewody 2 duże jajka 100 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml czerwonego wina tabliczka gorzkiej czekolady płatki kokosa do posypania Masło, cukier, cukier z wanilią, kakao i wodę zagotować. Przestudzić. Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, wlać wino i wymieszać. Białka ubić(...)ciasta i wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciastem napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami kokosa
Słodkie inspiracjeZapraszam na pyszny, lekki sernik o smaku białej czekolady. Smak tak naprawdę zależy od użytej odżywki białkowej. Często pytacie czy można ją zastąpić lub pominąć. W tym przepisie zalecałabym jednak, aby z niej nie zrezygnować. Ciasto jest naprawdę cudowne, smakuje jak z najlepszej cukierni :) Spód : 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki kakao 2 płaskie(...)Schłodzić na czas przygotowania masy. Masa : 2 opakowania serka kremowego np Mój Ulubiony, ok 400 g 1 opakowanie serka homogenizowanego, 200 g 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady, 60 g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka miodu 1 szklanka świeżych malin Serki zmiksować z odżywką i miodem. Żelatynę zalać wodą do pokrycia, gdy napęcznieje rozpuścić
Chocolate Muffin Blogsłońcem! Składniki: -50g kaszy pęczak -duża łyżka ricotty -łyżeczka kakao -ok. 100g śliwek (mrożonych lub świeżych) -4 łyżki mleka -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozmrożone lub świeże śliwki kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy(...)jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę (nadmiar odlać) dodajemy mleko, ricottę, słodzik i kakao. Dokładnie mieszamy. Do garnka przekładamy śliwki, dodajemy pokruszoną czekoladę, a następnie całość przelewamy do miseczki. Gotowe! Całość zawiera ok. 370 kcal. Smacznego
Gawron w rosolemasła 210 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g skrobii kukurydzianej 30 g kakao 60 g cukru 375 ml serwatki ½ łyżeczki soli Czekoladowa polewa 50 g czekolady 2 łyżki śmietanki 4 łyżki golden syropu Dodatkowo waniliowe lody maliny Miękkie masło zmiksuj z cukrem i solą na puszysto. Dodaj żółtka i zmiksuj masę. Wlej serwatkę, wsyp mąkę przesianą(...)Ostygnięte gofry powinny być sztywne i chrupiące. Studź gofry na metalowej kratce. Nie układaj jeden na drugi, bo wtedy dobrze nie odparują i będą gumowe. W kąpieli wodnej wymieszaj czekoladę ze śmietanką i syropem. Wlej polewę do miseczki. Podaj ostudzone gofry z lodami i owocami polane czekoladowym sosem. The post Gofry czekoladowe chrupiące appeared first on Blog kulinarny
codojedzenia