łyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę(...)piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną
Kulinarny karnet Christopheramuszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej Polewa; 3 łyżki masła, 3 łyzki kakao, 5 łyżek śmietany 30 %, 3 łyzki cukru pudru, Wykonanie; Roztapiamy w graczku na małym ogniu masło, cukier i przyprawy. Sodę rozpuszczamy(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego... /żródło Moje Gotowanie
Anioły w kuchnimąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy(...)czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam mleko. Miód. Oliwę. Dynię. Wymieszałam. Mokre składniki przelałam
bastalenaCzekoladę chyba każdy kocha. A najbardziej za nią tęsknią osoby na diecie. Jutro (dzięki za poprawkę!) obchodzimy święto czekolady, a dzień święty należy święcić! Nawet na diecie. Tylko jak by nie "zawahać" naszego jadłospisu? A no choćby czekoladowym, lekkim śniadaniem lub deserem w formie omletu fitness podobnego do brownies z malinami. Niemożliwe? Spróbuj ;) Składniki: 1 łyżeczka kakao 1 jajko
CzarnawisienkaChocolate marzipan. Składniki. 300 g czekolady gorzkiej 200 g marcepanu 50 ml oliwki z orzeszków ziemnych 25 ml koniaku 50 g orzechów włoskich 20 g migdałów 1 łyżeczka cukru Wykonanie. W łaźni wodnej stopić połamaną czekoladę z oliwką. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony marcepan oraz koniak. Wymieszać i wylać do foremki (20x14cm) wyłożonej papierem. Orzechy i migdały, posypane
Kulinarny karnet ChristopheraChocolate chilli sauce for dessert. Składniki. 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremowej 1 papryczka chilli Wykonanie. Ze strączka chilli usunąć nasionka i posiekać bardzo drobno. W łaźni wodnej roztopić czekoladę dodając śmietankę i posiekaną papryczkę. Polać lody
Kulinarny karnet Christopherawith ice cream cherry. Składniki. 4 jajka 175 g cukru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 500 g lodów wiśniowo-śmietankowych 50 g czekolady Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec w temp.180stop.przez 30 minut(...)grubości 1 cm. Z zamrażalnika wyjąć lody ,utrzeć łyżką, aż trochę zmiękną i wypełnić nimi ciasto. Przykryć wcześniej odciętym plastrem i zamrażać przynajmniej przez 2 h. Dobrze smakuje polane czekoladą. Rada. Do tego ciasta dobre są też lody miętowo-czekoladowe
Kulinarny karnet ChristopheraAromatic Chocolate and Cardamom Cookies Składniki. 10 dag masła 12 dag masy kajmakowej krówkowej 3 łyżki cukru pudru 18 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu utartego 4 łyżki posiekanej czekolady gorzkiej Wykonanie. Masło, masę kajmakową, cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę z utartym kardamonem i dobrze wymieszać mikserem. Wsypać 3 łyżki grubo posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Formować małe
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka skórki z cytryny 50ml soku z cytryny krem cytrynowy 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 80ml soku z cytryny 100g masła 50g białej czekolady masa cytrynowa krem cytrynowy z powyższych składników 300ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody bezy 1 białko 60g cukru pudru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas mieszać, gdyż zacznie szybko gęstnieć - zgęstniałą masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - gotowy krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej, następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą
Smakołyki Berenikicoś czekoladowego, coś dobrego i coś szybkiego - tak powstał pudding czekoladowy :) Składniki: 0,5 l sojowego napoju waniliowego, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kremu orzechowo-kakaowego. Przygotowanie: Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy cukier, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao. Cały
Aga w kuchnipudru 1 żółtko skórka otarta z 1 małej cytryny krem cytrynowy 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 30ml soku z cytryny 1 łyżka cukru 50g masła 50g białej czekolady Wykonanie: - mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce - jajko roztrzepać z cukrem(...)cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła - do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje - masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników - gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - ze schłodzonego ciasta formować
Smakołyki Berenikirozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, chipsy kokosowe do posypania. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać
Z miłości do słodkościśmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się(...)moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem. Gotowe
Ze smakiem i z pasjąrozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą(...)formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową
Kulinarne przygody Gatity