mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch: 1/2 tabliczki białej czekolady 9 migdałów (opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut(...)czym dodaj mąkę migdałową. Gdy masa przestygnie i zacznie wyraźnie tężeć, wylej ją na spód ciasta pokryty kajmakiem i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali), polej nią wierch mazurka, ozdób migdałami (opcjonalnie). Smacznego
Moje Qulinariamąki pszennej 200g mąki krupczatki kostka masła 100g c. pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm(...)jednym ułożyć marcepan, przykryć drugim i rozwałkować na prostokąt wielkości arkuszy papieru. Zdjąć jeden papier. Ułożyć rozwałkowany marcepan arkuszem papieru na wierzchu, zdjąć drugi papier. Marcepan lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać mazurek. Ciasto dowolnie udekorować kandyzowanymi owocami i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki Asiproszku (nie granulowanego) 140 g masła 1/3 szkl drobno pokruszonych herbatników kilka suszonych daktyli 50 g płatków migdałowych 50 g wiórków kokosowych 1/3 szkl siekanych orzechów włoskich 2/3 gorzkiej czekolady Terravita 70% Do ozdoby: czekoladowe jajeczka płatki migdałów kolorowe kandyzowane skórki zielone wiórki kokosowe Ciasto kruche : wszystkie suche składniki posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść(...)stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić
Smakołyki AsiCiasto półkruche: 180 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki płatki kokosowe, żurawina, migdały, orzechy itp. do dekoracji Przygotowanie: Ciasto(...)pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ganache czekoladowe: Śmietankę podgrzać wraz z cukrem pudrem w garnuszku na małym ogniu (uważać, by się nie zagotowała!). Dodać posiekaną wcześniej czekoladę i energicznie wymieszać, aż się rozpuści i powstanie gęste ganache. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mazurka wysmarować dżemem. Na dżem wylać letnie ganache czekoladowe. Całość ostrożnie umieścić w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniemiękkiego masła 1 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 6 jajek 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości(...)pozostawić sernik jeszcze na ok. 20-30 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć masło, dodać posiekaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzony sernik polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schować do lodówki najlepiej na całą
Nastoletnie Wypiekaniewycinać dowolne kształty, u mnie serduszka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć i wystudzić. Dodatkowo: 5 kostek gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Smarować od spodu wystudzone ciastka i odkładać, aż polewa zastygnie. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKremowy deser z dodatkiem kawy :) Składniki 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 g ricotty 1 łyżka kawy mielonej brzoskwinie z syropu Sposób przygotowania Czekoladę rozpuścić z … Czytaj dalej Deser czekoladowo-kawowy
czarrna od kuchniwhisky , kawę itp .... Składniki : na ok 350 ml sosu 1 szklanka wody Pół szklanki (110g) cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki (65g) gorzkiego kakao 80 g gorzkiej czekolady (3/4 tradycyjnej kostki ) szczypta soli. Wykonanie : Wodę zagotować z cukrem. Gdy ten się rozpuści dodać miód , sól i kakao. doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnek z ognia , wrzucić połamaną czekoladę
Malinowa Kawiarenkacukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku (puszka) 100g białej czekolady Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru - miksując aż do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodaję partiami żółtka (na dwa razy) i miksuję po każdym dodaniu(...)śmietanę - z masy śmietanowej odkładam cztery łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Do foremki wkładam drugi blat ciasta, delikatnie dociskam i smaruję go pozostałym kajmakiem, a następnie odłożoną masą śmietanową. Czekoladę ścieram na tarce i posypuję nią ciasto. Gotowe wkładam do lodówki i zostawiam na 12 godzin by było zwarte
Gotowanie i blogowanieforemka 23cm) 3 jaja 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 500g zmielonego sera białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki z pomarańczy kropelka barwnika różowego 100g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml likieru truskawkowego Dalkowski* Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Zwalniamy obroty miksera do najwolniejszych i dodajemy zmielony ser, jogurt oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec(...)pieczemy przez 70 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po 10 minutach wyciągamy gotowy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę karmelową, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Ostawiamy do ostudzenia, gdy masa będzie letnia dodajemy likier truskawkowy, energicznie mieszamy i oblewamy polewą nasz sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. *W wersji dla dzieci należy pominąć
Gotowanie i blogowaniegarść endorfin ukrytych w tych truflach...... Zostanie tylko słodki smak w ustach. Inspiracja przepiem najnowszego wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii 30 ml likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli(...)wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle, obtaczamy w gorzkim kakao. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonpory udało mi się wymyślić. Są pewnie tacy, którzy wolą dietetyczne batoniki Bounty , fit tiramisu bez cukru lub dietetyczne Kinder Bueno , ale nie ma to jak tradycyjna czekolada :) Może nie do końca taka tradycyjna, bo o niebo zdrowsza i mniej kaloryczna. Sklepowa ma ponad 500 kcal w 100g, a nasza ok. 200 kcal! Brzmi zachęcająco? Jeśli nadal nie jesteście przekonani(...)pierwszy gryz załatwi sprawę :) Czekolada konsystencją przypomina krówkę, jest aksamitna, ciągnąca i uzależniająca... Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 100 g serka homogenizowanego np. Bieluch 1/4 szklanki mleka 200 g mleka w proszku 1 łyżka kakao 1 łyżeczka miodu dowolne dodatki: orzechy, rodzynki, żurawina Mleko i serek dokładnie wymieszać w garnku, delikatnie podgrzać, aż zrobi się ciepłe. Zdjąć z palnika, dodać
Chocolate Muffin Blogkrem wyjadało się łyżeczką z miski. Składniki: Ciasto: 1 czubata (z górką ) szklanka mąki tortowej 2 jajka 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki trzcinowego brązowego cukru ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki ciemnego kakao ½ laski wanilii 1 mała płaska łyżeczka sody Czekoladowy krem: 25 dag miękkiego masła 35 dag cukru pudru 10 dag ciemnego kakao 150 ml mleka(...)Dowolna posypka czekoladowe serduszka Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, kawę oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową
Wanilia i Kardamonłyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 400 ml śmietany 30% 400 g mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy do nasączenia 0,5 szklanki wrzącej wody sok z połowy cytryny lukier czekoladowy 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao(...)śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na dosyć sztywną pianę. Dodawać po łyżce mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Pod sam koniec dodać kakao oraz bardzo drobną posiekaną czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Schować do lodówki. Na sam koniec przygotować lukier czekoladowy błyszczący. W rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać cukier puder. Całość wymieszać ze sobą. Cukier musi się
Ugotowaćorkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do wysokiego naczynia przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól(...)kolor z obu stron. Pancakes przewracamy na drugą stronę, gdy same odchodzą od patelni przy jej energicznym poruszaniu. Amerykańskie naleśniki podajemy z ulubionymi owocami, posypane wiórkami kokosowymi, wiórkami gorzkiej czekolady, lub z bitą śmietaną. Lub z czym tylko sobie wymyślicie :) Leniwego i pełnego miłości dnia
W kuchni Katie