czekolada - 27946 przepisów (strona:802/1864)

Ciasto bananowe z kajmakiem 76

szczypta soli Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: 1 duży banan lub 2 małe 1/2 puszki masy kajmakowej 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodawać partiami cukier, cały czas miksując. 2. Następnie dodać żółtka oraz olej i dalej miksować(...)śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. 7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. 8. Wierzch ciasta posypać startą na tarce czekoladą. 9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Artykuł Ciasto bananowe z kajmakiem pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Jogurtowe babeczki z wiśniami 147

wspaniale wzbogaca smak moich prostych babeczek. Co jeszcze można przygotować z wiśniami? Propozycji jest bardzo wiele. Część z nich znajdziecie na moim blogu. Wiśnie doskonale smakują w połączeniu z czekoladą. Dlatego polecam Wam np. pyszny i szybki czekoladowo kawowy-mus z wiśniami . To idealna propozycja na deser. Warto też dodawać wiśnie do różnych wypieków. Na moim blogu znajdziecie np. babeczki(...)śmiało możecie też przygotować z innymi owocami. W sezonie polecam maliny lub pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Babeczki jogurtowe doskonale smakują też same bez dodatków lub z dodatkiem posiekanej czekolady. Moje maluchy uwielbiają je w każdej wersji   The post Jogurtowe babeczki z wiśniami first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Crème brûlée 94

mocno schłodzony, z kolei cukrowa skorupka i wierzch kremu powinna być lekko ciepłe od karmelizowania cukru. Tradycyjnie dodawana jest do niego wanilia, ale możecie spotkać się również z dodatkiem czekolady lub owoców. Pierwsze zapiski dotyczące crème brûlée pochodzą z 1691 roku. Chociaż już w XIX wieku znany był niezwykle podobny deser jednakże na bazie mleka – crema catalana, uznawany(...)Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto

WegePrzepis
Ciasto z rurkami bez pieczenia 170

proszku: 1/2 szklanki cukier puder do smaku cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki żelatyna: 3 łyżeczki + 100 ml wody rurki waflowe z kremem czekoladowym: 280 g Polewa czekoladowa: czekolada deserowa: 100 g masło: 2 łyżki mleko: 2 łyżki Ciasto z rurkami bez pieczenia – przepis Przygotowanie: Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Spód formy wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy wodą(...)rurki jak na zdjęciu. Następnie dodajemy resztę masy i wyrównujemy. Przykrywamy warstwą herbatników. Ciasto nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Czekoladę wraz masłem i mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto wyjmujemy z formy i pozbywamy się folii. Górę ciasta dekorujemy polewą według uznania. Ciasto przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Ciasto

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto Biały Lion 105

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm. Składniki na Ciasto Biały Lion: Biszkopt: 4 duże jajka 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g białej czekolady 3/4 szklanki cukru szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżeczki soku z cytryny 1 kostka(...)dodawać po jednym żółtku. Następne żółtko dodawać po wchłonięciu przez masę poprzedniego. Odłożyć mikser. Do masy jajecznej wsypać powoli przesiane obie mąki delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Białą czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do ciasta. Ponownie delikatnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C

Danka Pichci
Porzeczkowiec 121

śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru pudru 50 ml wody 15 gr żelatyny w proszku 25 dkg serka mascarpone Dodatkowo: 22 dkg dżemu z czarnej porzeczki 5 dkg tartej czekolady mlecznej Jak zrobić Porzeczkowiec. Biszkopt kakaowy przygotowanie. Do miski włożyć jajka, cukier puder i sól. Ubijać przez 5 minut. Kolejno, małymi strużkami dodać olej, a następnie w mniejszych partiach wmieszać(...)dżemu porzeczkowego, który pokryć 1/2 częścią kremu śmietankowego. Na kremie ułożyć drugi blat ciasta kakaowego, na nim pozostały dżem porzeczkowy, a następnie pozostały krem śmietankowy. Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą. Porzeczkowiec wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto Porzeczkowiec Warto wiedzieć robiąc Porzeczkowiec. Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam prostokątnej formy do pieczenia

MeCooks
Pączki z ziemniakami 207

ugniecionych (nie może być grudek) 125 g masła 3 jajka rozmiar L 75 g drożdży 1 szczypta soli 3 łyżki cukru 4 łyżki wódki Olej do smażenia Ulubiony dżem, czekolada, nutella Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju i dżemu) wkładam do miski i bardzo dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 25-30 minut. Następnie(...)płaską łopatką, ponieważ są delikatne i smażę z dwóch stron, a następne wykładam je na papier kuchenny. Kiedy delikatnie przestygną, szprycuję je ulubionym nadzieniem (u mnie tym razem rozpuszczona czekolada i czekośliwka). Na koniec przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru – znajdź gęstość lukru, którą lubisz dodając więcej pudru lub odrobinę wody) Pączki z ziemniakami

Słodki sentyment
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 93

zaparzonej mocnej herbaty (do nasączenia) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki białego rumu (do nasączenia)   Do dekoracji: około 100 g orzechów włoskich wiórki kokosowe dekoracje marchewki z czekolady (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego. Do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około 30-40 minut(...)ponownie skropić  herbatą z rumem. Ważne! Nie musimy zużyć całej ilości ponczu do nasączania. Wierzch i boki tortu posmarować masą. Udekorować wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi, marchewkami z czekolady i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, do czasu aż masa zesztywnieje. Tort przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Źródło (z niewielkimi zmianami): kwestiasmaku.com

Świat Ciasta
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 896

kiedyś u babci       Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: mąka do podsypania Nadzienie: biała czekolada, dżem lub powidła o obniżonej zawartości cukru cukier puder do posypania       *** Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zimny smalec pokrojony w kostkę *** *** Całość zagniatamy palcami, aż powstanie(...)części *** *** Jedną część ciasta zostawiamy na blacie, a pozostałe chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół i układam po dwie połówki na każdy rogalik) oraz łyżeczkę dżemu *** *** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło

Blog z Apetytem
Ciasto z mascarpone bez pieczenia 151

pieczenia: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% (schłodzić) 7 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 100 g czekolady deserowej z co najmniej 45% kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji 280 - 300 g herbatników kakaowych Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto z mascarpone(...)czasu połączenia się składników. Masę wyłożyć na herbatniki i starannie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła. Trzecią galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. Czekoladę roztopić w 100 ml śmietanki, najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przegrzać. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita i lśniąca masa. Następnie dokładnie wymieszać z jeszcze płynną galaretką, wylać

Kuchcik gotuje