sody -łyżeczka węgla aktywnego (jeśli masz zwykłe kakao) Krem -700g serka homogenizowanego lub mielonego na sernik -20-30g mąki kokosowej -50-70g ksylitolu Polewa -100g czekolady deserowej -5 łyżek mleka -2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo -łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów) KAKAOWY BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek(...)również go nasączyć. 7. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc. 8. Następnego dnia wyciągną tort z formy i oblać go polewą (czekoladę, olej i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej) i ozdobić ciasteczkami
Candy Pandasgalaretki owocowej. Na sam koniec dekorujemy wierzch warstwą bitej śmietany oraz jadalnej dekoracji. Może być ona wykonana z masy cukrowej. Stosuje się także dekoracje wykonane z białej bądź ciemnej czekolady. Galaretki można także łączyć z musami na bazie czekolady lub śmietanki. Aby móc ją przygotować często do składnika głównego dodajemy rozpuszczoną żelatynę spożywczą. Galaretki można wykonywać w opcjach dla wegan
jakszef.plwyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić połamaną(...)kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można też zajadać na ciepło, jest pyszne... ;-) Gdy chcemy ciasto przełożyć powidłami, odstawiamy je bez polewy do wystudzenia. Dopiero wówczas przecinamy je na 2 części. Dolną część smarujemy podgrzanymi powidłami, przykrywamy górną częścią, lekko dociskamy. Smarujemy przygotowaną
Smaczne Zdrowezimnego mleka 1 śmietana typu ,,śnieżka'' 1 łyżka żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) 5 dag gorzkiej czekolady około 20 sztuk okrągłych biszkoptów Wykonanie pysznego ciasta ,,Puszek '': 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka(...)gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty. 5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy
IzabelawkuchniMIEJSCE: Domowe bounty z 3 składników (Bounty fatto in casa) 10 MIEJSCE: Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 9 MIEJSCE: Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami (Crostata al cacao con crema al cioccolato bianco e lamponi) 8 MIEJSCE: Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) 7 MIEJSCE: Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami(...)MIEJSCE: Sernik na zimno z borówkami (Cheesecake ai mirtilli) 3 MIEJSCE: Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) 2 MIEJSCE: Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) 1 MIEJSCE: Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi
La grande e la piccola cuocasera białego trzykrotnie zmielonego 150 g - masła 1,5 szklanki cukru budyń śmietankowy - 1 opak ( 64 g ) kilka kropel aromatu 6 - jajek Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe(...)masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop. Polewa: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi. Przepis zaczerpnięty ze strony: Źródło (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusitruskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika. Z ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę(...)galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy na kilka godzin, żeby krem zastygł. Ciasto możemy polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką
Magiczne Życie Martyżelatyny w proszku Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g) 400 ml mleczka kokosowego 350 ml mleka 1/2 szklanki cukru szklanka wiórków kokosowych Polewa: 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao łyżeczka miodu naturalnego 70 ml śmietany 30% Dodatkowo: 450 g herbatników kakaowych 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji) migdały do dekoracji (opcjonalnie(...)cienką strużką wystudzoną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników. Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Wstawić na chwilę do lodówki. Polewa: Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ciągle mieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi i drobno
Kuchcik gotujełyżki ajerkoniaku 1 łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem(...)śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy startą na tarce czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
słodki bratekFaworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą
Kulinarne przygody Gatitypodniebienie. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 3 łyżki cukru 100g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny(...)posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem: W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. Nadziać rurki. Ozdobić kolorowymi cukierkami. Smacznego
Słodki Zakąteknaszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt ! Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne ! Desery to : Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek. Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne smaki. Mus z białej czekolady i gorgonzoli / orzechy ziemne w słonym karmelu / plastry miodu / jabłko
Kuchnia na wzgórzujeden kęs- bajaderki. Wystarczy 'stare' ciasto drobno pokruszyć i trzymać się zasady, że na każde 100 g ciasta przypada 1 łyżka serka mascarpone oraz 1 łyżka roztopionej, białej czekolady. Następnie uformuj zgrabne kulki, wstaw do lodówki na 10 minut, a następnie obtocz w orzechach, kakao, wiórkach kokosowych czy polej roztopioną czekoladą. Moje bajaderki są ze szpinakowego ciasta, stąd zielony kolor
Kraina Miodem PłynącaKalendarzowa zima juz nas przywitała. Jest po świętach a nasze brzuchy pełne. Nie musimy jednak rezygnowac z ciastek. Ok... nie mówię żeby zrezygnować całkowicie z czekolady bo czekolada to najlepszy przyjaciel kobiety, ale... czasami można przygotować coś zdrowszego. Ciasteczka są bez mąki, jajka, posiadają jednak dużą ilość pestek dyni, słonecznika czy sezamu. Dla smaku i połączenia pestek użyłam banana
Kuchnia w oparachłyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę, budyń, kakao i przyprawę(...)odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować. Schłodzić
Smakołyki Asi