poinformowane, co też znalazło się w środku... Przepis na podstawie znalezionego na blogu Małgorzaty . Składniki: (4 porcje) 500 ml mleka 5 łyżek pure z dyni 50g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla tych lubiących słodsze klimaty, ale ja uważam, że warto) Z podanej(...)mleka odlej 1/2 szklanki. Dodaj żółtka, wanilię, cukier i obie mąki. Dokładnie wymieszaj Resztę zagotuj w sporym garnku. Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj pure z dyni i białą czekoladę. Następnie wlej mieszankę mąk. Mieszając non-stop (trzepaczka balonowa bardzo się przyda!) gotuj, aż budyń zgęstnieje - okolice 3-4 minut. Gotowy rozlej do pucharków
Lejdi of the houseoczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka, białka i żółtka osobno ½ łyżeczka octu 35 g kokosowego oleju, roztopionego i schłodzonego 300 ml zsiadłego mleka ½ łyżeczki soli 50 g pokruszonej czekolady Karmelizowane jabłka ½ kg jabłek kwaskowatych 100 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Suche składniki wymieszaj w misce. Żółtka zmiksuj z cukrem, waniliowym ekstraktem, solą i zsiadłym mlekiem. Dodaj(...)suche składniki i zmiksuj jeszcze raz. Następnie zmiksuj białka na sztywno. Pod koniec miksowania wlej ocet. Pianę wymieszaj delikatnie z masą żółtkową. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie przemieszaj masę. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. Jeśli używasz nowej gofrownicy warto ją przetrzeć tłuszczem. Piecz gofry aż lekko zaczną odchodzić od gofrownicy. Jabłka obierz, usuń nasiona i pokrój w ósemki. Masło
codojedzeniadyni 200 g masła 220 g cukru łyżka cukru z wanilią 250 g mąki pszennej 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z limonki lub cytryny Jak zrobić ciasto dyniowe? Masło pokroić i rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, następnie dodać cukier i cukier(...)być. Polewa: Do odlanej wcześniej i wystudzonej masy z dyni, dodać cukier puder, sok z limonki i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zamiast cukru można dodać rozpuszczoną czekoladę. U mnie polewa jest z cukrem pudrem. Polewą polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, aby się schłodziło
Kuchcik gotujeskładniki na bitą śmietanę: 500 ml śmietanki kremówki 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 2-3 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody dodatkowo: ok. 50 g czekolady deserowej, startej na grubych oczkach wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się(...)wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączmy kawą. Smarujemy dżemem. Wykładamy całą masę michłkową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy równomiernie masę z bitej śmietany. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez
Domowy Smak Jedzeniasody 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru budyń śmietankowy lub waniliowy masło w temp. pokojowej ORAZ: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady WYKONANIE: KULKI SEROWE Wszystkie składniki na kulki dokładnie ze sobą mieszamy. Ser możemy dodatkowo zmielić, ja tego nie zrobiłam. Próbujemy, jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Odkładamy na chwilę(...)Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała budyniu. Masło miksujemy na puch, dodajemy zimny budyń po łyżce, miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Ciasto równo smarujemy kremem, posypujemy startą czekoladą. Chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :) Ciasto na którym bazowałam to USTA ADAMA . Również świetnie wygląda i super smakuje :) MAŁA RADA: Budyń możemy sobie ugotować w pierwszej kolejności
Pani na deserbanany - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 jajka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 20 g posiekanych orzeszków ziemnych lub innych - 30 g zmielonych płatków owsianych Polewa - 5 kostek gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Dynię gotujemy na parze do miękkości lub prużymy w odrobinie wody w garnku. Kiedy będzie miękka (odsączamy z wody) blendujemy na jednolitą(...)formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą. Polewamy ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez noc w lodówce. Dla obawiających się - dynia w cieście jest praktycznie nie wyczuwalna w smaku
Health-Fit-Lifenareszcie zdjęcia, po czym stwiredziła, że robię najpiekniejsze i najlepsze torty na świecie- no ba! Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 1 warstwa brązowa (czekoladowa): 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do banana, cukier i olej. Zblenduj
greenscarfmąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Krem: 200g mascarpone 150g mlecznej czekolady Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru posypki do dekoracji 1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia mieszamy. W drugiej misce dokładnie łączymy ze sobą jajko(...)mleko i olej. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Przygotowujemy krem: czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia składników. W drugiem misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. 3. Za pomocą łyżeczki wydrążamy dziurki w każdej muffince. W dziurkę nakładamy krem do wysokości babeczki
Szefowa kuchnisoli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę(...)śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić
Smakołyki Asikubkiem mleka będą znakomite. Zachęcam do upieczenia :) Potrzebujemy: 3 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła lub margaryny 5 dag mlecznej czekolady 4 łyżki zimnej wody Wykonanie pysznych ciasteczek z płatków owsianych: 1. Płatki prażymy na suchej i gorącej patelni, do lekko zrumienionych dodajemy cukier trzcinowy, miód i masło, mieszamy do połączenia się(...)składników. 2. Patelnię zdejmujemy z ognia, do płatków wlewamy wodę i dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy. 3. Przygotowaną masę kładziemy łyżką na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studzimy w piekarniku. 5. Zimne ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wyszło mi 2 blaszki
Izabelawkuchnilistków waflowych, ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Składniki: 1 opakowanie (38g) cieniutkich wafli fit &free od Cukry Nyskie 3 łyżki marmolady różanej 100 gram białej czekolady 30 ml mleka masa mlecza: 100 gram mleka w proszku 1 łyżka cukru 20 gram masła 30 ml wody Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy mleko, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy(...)smarujemy wafle, na przemian z marmoladą. Zostawiamy na około 10-15 minut wafle pod obciążeniem np.deską na której stawiamy dodatkowo garnek. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w mleku. Wafle kroimy w trójkąty i zanurzamy w polewie czekoladowej
Życie zaczyna się w kuchniłyżki musu z dyni 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe, bez cukru 100 g rozpuszczonego masła 300 g ciasteczek oreo 100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji tortownica(...)zbytnio nie wyrósł. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą, sernik będzie bardziej wilgotny. Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliinnego słodzidła Masa - 250 g sera twarogowego - stała część mleczka kokosowego z jednej puszki - 25 g wiórek kokosowych - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 20 g gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei żółtka po każdym dokładnie miksując. Dodajemy słodzidło oraz mąkę(...)kokosowych). Rozwijamy nasze ciasto i smarujemy przygotowaną masą ( zostawiamy około 2 łyżek masy do posmarowania wierzchu). Ponownie zwijamy. Smarujemy wierzch pozostałą częścią masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy roladę. Rolada najlepiej smakuje schłodzona przez noc w lodówce. Jest bardzo delikatna i kremowa w smaku. Smacznego! Weronika
Health-Fit-Lifejajka lub 200g puree z dyni pieczonej w wersji wegańskiej -mąka orkiszowa lub żytnia do wyrobienia ciasta ok 200g do nawet 3000g -krem pistacjowo-kakaowy Super Krówka ( recenzja ) -gorzka czekolada i pistacje do ozdoby 1. Napój, olej i cukier roztopić razem. Jeśli ma to być opcja wegańska- dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Jeśli(...)trójkąty, które nadziewać kremem i skręcać jak rogale .Układać rogale na blaszce z papierem do pieczenia. 6. Rogale piec w 170’C ok 20 minut. 7. Rogaliki polać gorzką czekoladą i posypać pistacjami. Uwaga: Najlepiej wychodzą małe rogaliki z ciasta podzielonego na 4 lub nawet 5 części
Candy Pandasłyżki miodu * 2 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu ) * 2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * około 150 g czekolady na polewę Wykonanie: W garnuszku rozpuścić masło. Dodać miód, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Na końcu dodać powidła śliwkowe, wymieszać, ale nie doprowadzić masy do zagotowania. Do miski wbić jajka(...)papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Zrób to smacznie