czekolada - 27946 przepisów (strona:808/1864)

Ciasteczka z kremem czekoladowym dla Mikołaja / z czekoladą 205

/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html 65g masła (ok 1/3 kostki) 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 tabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej ok 1/2 słoiczka kremu kanapkowego czekoladowo-orzechowego Miękkie masło zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą(...)Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić dokładnie brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st. Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych

Smakołyki Asi
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 171

masła 60 g cukru brązowego trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 330 ml śmietanki 30% 30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty   30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy(...)gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy.  Wylać na kruchy spód, wyrównać łyżką. Figi i winogrona umyć pokroić na cząstki, ułożyć na masie.  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z burakami 165

mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa: 100 g czekolady (dowolnej) 50 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić(...)środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Pyry na Gaz
Torcik W-Z (Wuzetka) 194

równe części. Składniki na krem: 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki

moj przepis na
Ekspresowe mocno czekoladowe muffiny 163

bardzo szybkie w przygotowaniu, wręcz ekspresowe, nie potrzebny jest mikser. Składniki na formę 22 cm lub na 26 małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru 300 gr mąki 70 gr kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka 2 łyżki oleju Formę do muffinek wysmarować masłem. W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, masło, kawę, podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki idealnie się połączą i będzie gładka masa. Odstawić do ostudzenia. W małej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier. W drugiej misce rozbełtać jajka z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, delikatnie

moj przepis na
Tort czekoladowy dla alergika 158

wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej od Terravity. Torcik polecam również dla osób nie będących na diecie eliminacyjnej. Składniki na formę 20 cm: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie(...)łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write

moj przepis na
Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!) 209

łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin 2 jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka(...)miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Czarnawisienka
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 133

bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki są także upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie .Bułeczki czekoladowo – cynamonowe Erica Lanlarda z książki Czekolada. Ja zrobiłam z połowy podanych składników i nie lukrowałam bułeczek po upieczeniu, no i zagapiłam się i ciut za mocno się przypiekły. 0,5 l ciepłego mleka 15 dkg drobnego cukru(...)trzcinowego 40 g świeżych drożdży 20 dkg  stopionego masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jaja 1 kg mąki pszennej nadzienie: 75 g gorzkiej czekolady  100 g stopionego i wystudzonego masła 200 g brązowego cukru 3 łyżki cynamonu Wszystkie składniki na ciasto wymieszać [ drożdże można rozrobić z cukrem i wodą i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z orzechami laskowymi 141

cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego Oleje Świata - 100ml wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli Krem: - 240g śmietanki 30% - 200g czekolady mlecznej - 10g posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy Posypka: - 20g posiekanych orzechów laskowych Składniki na 12 sztuk muffinek. Zaczynamy od suchych składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek(...)minut (do suchego patyczka). Kiedy nasze babeczki rosną w piekarniku, zabieramy się za nasz krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z gazu. Wsypujemy posiekaną czekoladę oraz skórkę kandyzowaną i mieszamy do otrzymania lśniącego gładkiego kremu Wstawiamy do lodówki i zostawiamy aż zastygnie. Kiedy muffinki się upieką i ostygną, rękawem cukierniczym dekorujemy nasze babeczki kremem

Kuchenne Wariacje
Sernik z 3 składników 192

bardzo delikatny i puszysty. Jak obłoczek. Polecam :) Sernik podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice. Składniki w temp. pokojowej: 5 jajek 300g serka kremowego (np. Bieluch) 200g białej czekolady Tortownicę (śr.18cm) owinąć z zewnątrz folią aluminiową gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do piekarnika wstawić duże naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą(...)Nagrzać do temp. 170 stopni. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Dodać serek, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przelać do tortownicy. Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza uderzyć tortownicą z niedużej wysokości o blat. Serniczek włożyć do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temp

Smakołyki Asi
Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą 114

wypróbujcie. 150g puree z dyni szkl oleju 2 łyżki mleka jajko 350g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem

Smakołyki Asi
Ciasto Lion na 2 urodziny bloga 2903

taką właśnie okazję jak świętowanie urodzin ;) ok 310g herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej (510g) op. mascarpone 660ml śmietanki 30% 6 batonów Lion 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Terravita 70% 2 śmietan fixy Kwadratową foremkę o boku 21cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, rozsmarować kajmak (2 łyżki zostawić). Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzoną śmietankę(...)dekoracji), wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Masę wyrównać i położyć kolejną warstwę ciastek. Resztę ubitej śmietanki zmiksować z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wyłożyć jako ostatnią warstwę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można udekorować kawałkami batoników. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Do tego ciasta użyłam dokładnie 36 herbatników na foremkę 21x21cm. Smacznego

Smakołyki Asi
Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką 415

przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera  mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier(...)wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Pianka czekoladowa: Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia miksujemy

Wanilia i Kardamon
DOMOWA NUTELLA – KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ 163

łyżkę, a Ci, którzy nie wiedzą, że jest on z kaszy jaglanej , nawet tego nie będą podejrzewać! Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 1 szkl * gorzka czekolada – 50 g * banan – 2 szt * kakao – 4 łyżki * syrop z agawy – 4 lyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sól -1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę prażymy kilka(...)minut w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut ( pilnujemy, żeby się nie przypaliła! ). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ugotowaną kaszę, banany, kakao, sok z cytryny oraz syrop z agawy – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Gotowe! Smacznego! Ps. świetnym dodatkiem jest garstka prażonych orzechów

Ostra na Słodko
ryzykowna muffina. 173

Dyniowo-kokosowa muffina;  z białą czekolada i gruszką*; kawa *całkowicie z mąki kokosowej, z mleczkiem, na wierzchu z wiórkami Jak na muffinę całkowicie z ten mąki wyszła świetna, choć zawsze nerwy są :D  po 39godzinach bez snu, wczoraj wieczorem przy okazji oglądania filmu z D tak padłam, że obudziłam się tak na dobre dzisiaj rano, choć mogłabym dalej(...)mąki kokosowej 100g pure z dyni hokkaido jajko białko 2-3 łyzki mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia 1/2 gruszki pasek czekolady białej wiórki kokosowe Wszystkie składniki na muffinę miksujemy. Dodajemy pokrojone dodatki. Przekładamy do foremki, posypujemy wiórkami. Pieczemy ok. 40min

More food, love and dreams