zbożowe 45% ( pszenne , owsiane ), orzeszki ziemne 11%, orzechy włoskie 9%, nasiona szałwii hiszpańskiej ( Salvia hispanica )/chia 5,5%, suszone daktyle (daktyle, mąka ryżowa), rodzynki, czekolada gorzka (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy), pszenica ekspandowana (ziarno pszenicy , melasa buraczana, migdały ) Plusy: nie da się ukryć, że smaczne ładne opakowanie, którego możemy użyć(...)duży wybór kombinacji smakowych dodatek orzechów, które obniżają indeks glikemiczny i stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych dość dobry skład Minusy: wysoka cena mimo niewielkiego dodatku cukru (jedynie w kawałkach czekolady) musli zawiera jego sporą ilość (19,4 g/100 g) producent deklaruje wysoką zawartość żelaza – niestety żelazo z produktów roślinnych wchłania się dużo gorzej niż ze zwierzęcych wysoka wartość energetyczna
Powiedz dietom nieOrzechy włoskie w czekoladzie,czyli słodka przekąska domowej roboty. Artykuł Orzechy włoskie w czekoladzie pochodzi z serwisu
NiePieprz.plmarchewki 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki oleju kilka kropel olejku rumowego Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, olej(...)połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryna i posypana bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Wystudzone ciasto udekorować polewą
Agusiowe smakołykiszklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy: 700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 50 g gorzkiej czekolady blaszka o wymiarach 30/26cm Wykonanie biszkoptu kakaowego: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami(...)chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce jarzynowej czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do lodówki aby dobrze stężało. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj byłam szybsza od domowników i jak tylko ciasto zastygło pobiegłam zrobić kilka zdjęć dla Was!!!. Ciasto piekłam w kwadratowej formie o średnicy 24x24 cm. Ciasto czekoladowe: - 8 tabliczek czekolady, ok.4-5 dag - 3/4 szklanki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao naturalnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy(...)pudru - 2 stołowe łyżki żelatyny - 6 łyżek zimnej wody Dodatkowo: - 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie ciasta: 1. W garnku na małym ogniu podgrzewamy olej, czekoladę, cukier i kakao, mieszamy do czasu aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , mieszamy. Białka ubijamy na sztywno
Apetyczna babeczkapuree z dyni 200 ml mleka sojowego (lub innego) 40 g drożdży (świeżych) 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 5 gruszek cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada przygotowanie Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut(...)odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą
Via Gustoduże, dojrzałe banany 2 jaja 150 gram mąki orkiszowej z pełnego ziarna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym karmelizowane winogrona i figi również w syropie klonowym posiekane orzechy włoskie Banany obieram. Jednego kroję wzdłuż na pół(...)odkładam na bok, jego zadaniem będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy
Mango Papajałyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku 2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około 500-600 g świeżych malin Beza(...)sitku. Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy. Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące) i delikatnie wymieszać. Na końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać lub miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Krem równomiernie rozsmarować
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 2- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki daktyli + gorąca woda 2 łyżki kakao 30 g gorzkiej czekolady szczypta mielonej wanilii coś do posłodzenia (u mnie 2 tabletki stewii) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać(...)zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania posłodzić, następnie z rondelka odebrać około 3/4 szklanki kaszy. Do pozostałej dodać czekoladę i wymieszać (w razie potrzeby dolać troszkę mleka). Następnie przełożyć do blendera, dodać kakao, daktyle wraz z kilkoma łyżkami wody i miksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy (w razie potrzeby
Healthy food explorer200ml wody Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 100g białej czekolady 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą(...)posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem: W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. Nadziać rurki
Słodki Zakątekłyżka pasty waniliowej -sól i cukier kokosowy Orzechy w karmelu -ok 100g mieszanki orzechów lub tylko fistaszków -150g daktylu -melasa z morwy Big Nature -3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -masło orzechowe (do polania góry) SERNIK Z OKARY 1. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z mlekiem roślinny. 2. Dodać masło orzechowe, pastę waniliową(...)sama melasa. 8. Orzechy lekko posiekać i uprażyć na patelni lub w piekarniku. 9. Orzechy wymieszać z karmelem i wyłożyć je na górę ciasta. 10. Całość polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i masłem orzechowym
Candy Pandaszmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 4 łyżki masła orzechowego 5 jajek 200g miodu 5 łyżek mąki pszennej Polewa i posypka: 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej 1 łyżka masła orzechowego 2 ciastka owsiane 1. Twaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy(...)wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy do lodówki. 3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik
Szefowa kuchniwiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Dodać(...)nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń cały czas miksując. Masę wykładamy na cieście i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Intensywnie mieszamy. Następnie polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi. Przepis zaczerpnięty
kulinarne odsłony patisuszonych daktyli 200 g puree z dyni 3 jajka duży banan 60 ml oleju kokosowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 100 g płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż(...)dyni, jajka, olej kokosowy oraz miód. Dodaj posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę orkiszową, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch. Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu
365 dni dookoła kuchnicukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady zielona posypka Wykonanie: 1. Formę o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami. 2. Warstwa mannowa: Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować, następnie do gotującego się mleka(...)Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką
Szalona Kuchnia Eweliny