czekolada - 27946 przepisów (strona:814/1864)

Owocowa chmurka 308

bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Nadzienie owocowe: 30 dkg wiśni z kompotu 75 gr galaretki wiśniowej w proszku 1 łyżka żelatyny 300 ml soku z wiśni Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto owocowa chmurka . Spód ciasta: herbatniki pokruszyć a najlepiej zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem. Formę na ciasto(...)Masę 1. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i czekamy, aż całość stwardnieje. Zajmie to co najmniej dwie godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki, a przed podaniem, posypać tartą czekoladą. Owocowa chmurka Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto bez pieczenia. Owocowa chmurka Wiśnie zastąpić możecie dowolnymi owocami z puszki. Jeśli np. zdecydujecie się na brzoskwinie sięgnijcie wtedy też po galaretkę

mecooks
Ciasto Cappuccino z orzechami 230

mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: cappuccino 8 łyżeczek, czekolada mleczna 40 g, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy(...)Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą i dekorujemy startą czekoladą

kulinarne odsłony pati
Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą 166

jaglanej 2,5 szklanki mleka migdałowego szczypta soli anyż gwiazdkowy skórka ze sparzonej otartej  pomarańczy 4 daktyle 2  goździki łyżeczka startego imbiru 100 gram gorzkiej 74 % czekolady łyżka miodu z akacji 2 łyżki masła orzechowego łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka pokruszonych migdałów W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy(...)przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego naczynia i dodać masło orzechowe oraz  miód z akacji. Zblendować. Odstawić. Do pozostałej części kaszy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, poczekać chwilę aż się zacznie rozpuszczać, dodać starty imbir. Zblendować na gładko. Przełożyć do pucharków. Na wierzch przelać masę z masłem orzechowym. Posypać kandyzowaną skórką z  pomarańczy i kruszonymi

AZgotuj!
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 191

dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej) 3 łyżki miodu syropu klonowego łyżki ekstraktu waniliowego garść posiekanych orzechów włoskich garść wyłuskanych pestek dyni ⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej duża szczypta cynamonu gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku pestki dyni, połówki orzechów i czekoladki do dekoracji syrop klonowy do polania Przepis na sernik(...)duże sito wyłożyć gazą i przelać na nie masę. Zostawić na noc do odsączenia w lodówce. Rano przełożyć na talerz a gaze wyrzucić. Udekorować połówkami orzechów, czekoladkami lub posiekaną czekoladą i pestkami z dyni. Polać 3 łyżkami syropu klonowego. 2. Sernik dyniowo – migdałowy Jesienią jest zimno, więc może jednak sernik na ciepło – pieczony. Dynia nie wpływa na jego smak

Ugotowane pozamiatane
Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 153

masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata(...)blaty. Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej przed złożeniem torcika. Masa: Śmietanę kremówkę i kokosową połączyć razem w rondelku, podgrzać ale nie gotować, do ciepłej masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować

Wanilia i Kardamon
Domowe wafelki z kakaową masą 411

kwadratowe płaty suchych wafli 20 dag masła 82% 3/4 szklanki mleka 3,2 % 3/4   szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku   pełnego 5 dag mlecznej   czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 50 ml rumu np Bacardi 1/2   szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki mielonych niezbyt drobno   orzechów włoskich lub arachidowych 1/2 szklanki pokruszonych maślanych   lub kakaowych(...)herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki   mleczną   czekoladę, wsypać kakao, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować. Zestawić z ognia , wystudzić   do temperatury pokojowej. Następnie do   masy czekoladowej wlać rum i wsypywać partiami (po jednej szklance) mleka w proszku, mieszając

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną 184

szkl. oleju • 1 szkl. mleka • 2 łyżki kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 400 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix • czekolada • dżem malinowy lub lub owoce PRZYGOTOWANIE : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę(...)cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia

KUCHNIA POLSKA
Ciasto dyniowe z ananasem 169

łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i goździków szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka orzechów włoskich pół szklanki posiekanego ananasa 1,5 szklanki startej dyni 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50ml śmietanki 30 % płatki migdałów do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa obieramy i sikamy w małą kostkę. Orzechy obieramy(...)Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach C przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia

Pyry na Gaz
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 133

wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1  szkl. puree z dyni Na polewę:  100 g białej czekolady 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej)  Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić(...)składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt

Walijskie Pichcenie
Ciasto Ambasador 159

mleka, szklanka cukru, 3 duże łyżki skrobi ziemniaczanej, 425 g masła, 2 łyżki kakao, starta drobno skórka z 1 cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 garści orzechów włoskich, dodatkowo: 1/3 szklanka wody, sok z 1/2 cytryny, 2 galaretki brzoskwiniowe, brzoskwinie w puszce (w mnie 490g) Przygotowanie: Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)Dodajemy stopniowo budyń cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy skórkę z cytryny. Do drugiej dodajemy kakao, posiekane orzechy wraz z czekoladą oraz żurawinę. Rozrabiamy galaretki w 800 ml gorącej wody. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Na biszkopt wykładamy ciemną masę, następnie jasną oraz brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec zalewamy

Lena Gotuje
Jesienny sernik z marchewką i orzechami 152

ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżeczek żelatyny wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl wody, podgrzewamy w mikrofali 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy na spód z ciastek

Bon appetit mon amie
Ciasto cappuccino z wiśniami 216

SKŁADNIKI : CIASTO: • 5 jaj (osobno żółtka i białka) • 100 g gorzkiej czekolady • 125 g masła • 1/5 łyżki kawy rozpuszczanej • 150 g cukru • 125 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem i rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą, dodać kawę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, wszystko zmiksować, stale miksując dodawać stopniowo żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem

KUCHNIA POLSKA
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 143

kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko

Cooking Monster
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 208

postanowiłam upiec je raz jeszcze ale zmienionej, MOJEJ, formie. Powstały mięciutkie, pachnące babeczki o bardzo delikatnej strukturze i smaku.  Polecam  je Wam serdecznie :) Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada proporcja na 12 babeczek: po 120 g: masła, rozpuszczonego i ostudzonego cukru pudu mąki pszennej 2 jajka + 1 białko, oddzielnie białka i żółtka szczypta soli skórka otarta z 1/2 pomarańczy(...)cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia "pasek" bardzo gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i skórkami. Białka ubijamy   na sztywno  z połową cukru.  Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo mąkę a następnie masło. Delikatnie mieszamy i łączymy z pianą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu na biszkopcie 246

Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać kawę cappuccino, wymieszać. Białka oddzielić(...)kremie. Biszkopty oprószyć kakao. Na to wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat ciasta, nasączyć go delikatnie pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem. Posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Smacznego

Opowieści z piekarnika