czekolada - 27946 przepisów (strona:814/1864)

Kaszak, ciasto z kaszy manny 392

czytelniczkę z bloga: http://potravel.pl/ SKŁADNIKI: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny herbatniki kiwi nektarynka czekolada 150 g PRZYGOTOWANIE: Blaszkę wyłożyć herbatnikami, moja 20 x 30. W garnku zagotować mleko, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać otwartą laskę wanilii , cukier a następnie partiami dodawać(...)herbatniki, delikatnie docisnąć. Ułożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników, pamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał fajny wzór. Na cieście układać plaster kiwi oraz nektarynki. Po przestygnięciu kroić w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 267

następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin

Chocolate Muffin Blog
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami 514

rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty ! ;) Spód (na formę o średnicy 25 cm ) : 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka 100 g brązowego cukru 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem pokrojonym w kostkę

Food Square
Mini brownies z kremem na bazie mascarpone i truskawkami 189

przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku .  Składniki na 12 babeczek standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła 2 duże jajka krem 250 g serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą, a na sam koniec wlać masę czekoladową. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 15-18 minut w 165°C.W  międzyczasie przygotować krem. Mascarpone, jogurt i cukier puder wymieszać

Ugotować
Suflet czekoladowy z truskawkami 205

klasyczny suflet czekoladowy. Lekko płynny, nie za słodki, idealnie współgra ze świeżymi truskawkami i nutką mięty... Składniki:    2 jajka,  50g masła lub margaryny,  100g gorzkiej czekolady,  szczypta soli,  3 łyżki mąki pszennej,  1/3 szklanki cukru,  250g świeżych truskawek. Wykonanie Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić.  Jajka ubić mikserem

Z miłości do słodkości
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 154

ciastka. Usta wygięły się w podkówkę, a do oczu napłynęły łzy. Są (były) chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, zupełnie jak brownie. Z dużą ilością rozpływającej się w ustach czekolady i pyszną, pachnącą skórką pomarańczową. Nie ma słów w żadnym języku świata, które mogłyby opisać jak bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam(...)otwarty. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki, to samo zrobić ze skórką, po czym dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, kłaść na blaszce i ręko je spłaszczać. Piec przez około 10 minut (zależy

wcinaj to
Delicja makowa 391

likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia   Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty(...)niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę) w zagotowanym (gorącym) likierze lub wodzie

wcinaj to
Francuskie makaroniki cytrynowe 120

Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek i szczypty soli, które zmiksowałem na sztywną pianę. Do piany wrzuciłem stopniowo cukier puder(...)wyrosły i były lekko pomarszczone niemniej zdecydowanie lepiej wyglądały niż w pierwszej próbie. Kiedy obie blachy makaroników wystygły wziąłem się za masę. Rozgrzałem śmietankę, wlałem ją do wcześniej posiekanej czekolady z masłem, dodałem barwnik, aromat cytrynowy i zostawiłem do stężenia . Po stężeniu nałożyłem masę na jedną stronę makaroników, złożyłem i gotowe Wnioski: 1. Trzeba zrobić kolejną próbę 2. Barwnik, który

Kuchenne Wariacje
Makaroniki migdałowe z czekoladą 154

Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła   Ostatnio ubijanie ręczne wiele nie dało więc doszedłem do wniosku że szkoda się męczyć i zaproszę do współpracy mojego dobrego kumpla z szafki(...)nakładać pierwsza partię na silikonową matę a drugą na papier. Zostawiłem obie porcje do wysuszenia i zabrałem się za krem. W małym garnuszku rozgrzałem śmietankę, którą wlałem do posiekanej czekolady z masłem, a następnie zostawiłem do stężenia. Krem zajął się sobą a ja zająłem się wysuszonymi krążkami. Patrzę że są już suche więc pierwsza partia na silikonowej macie poszła

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe brownie 165

zrobić bo też nie chciałam żeby powtarzało się z tym co już zrobili inni i w ten sposób padło na brownie. Źródło przepisu tutaj   Składniki : - 80g gorzkiej czekolady - 30g masła - 50g migdałów - jajko + 1 żółtko - 30g drobnego cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii - masło do wysmarowania kokilek i kakao do oprószenia   Najpierw rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady

Kuchenne Wariacje
Ciasto 3 bit 431

pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - 100 m cukru z prawdziwą wanilią - 2 jajka Składniki na wykończenie ciasta: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżeczki cukru pudru - 60 g mlecznej czekolady Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta. Formę wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy, wykładamy na herbatniki(...)godzinek tym bardziej zmiękną herbatniki. Na drugi dzień wykańczamy ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i tak ubita przekładamy na wcześniej przygotowane warstwy. Wykańczamy ciasto ścierając czekoladę na małych oczkach. Po tej czynności można jeszcze chwilę zostawić ciasto w lodówce ale przyznamy że ciężko mu się oprzeć i od razu kawałki lądują na talerzykach Smacznego

Kuchenne Wariacje
Suflet czekoladowy 203

Podczas ostatnich zmagań mentorskich z Marcelem robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić Składniki: - 4 jajka - 200 g czekolady - 200 g cukru brązowego - 200 g mąki - 200 g masła Dodatkowo trochę masła i kakao do smarowania kokilek. Składniki na ok. 8 sztuk. Najpierw ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy(...)żółtek delikatnie mieszając. Potem dodajemy przesianą mąkę oraz czekoladę z masłem rozpuszczone w kąpieli wodnej. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Następnie napełniamy je masą czekoladową do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok. 10-11 minut (najlepiej włożyć sobie 1 suflet na próbę do piekarnika, ponieważ każdy piekarnik grzeje inaczej

Kuchenne Wariacje
Piernik staropolski 192

orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany(...)odstawiamy w chłodne miejsce. III etap (3-4 dni przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa: Cukier, mleko i orzechy zagotować, cały czas mieszać, aby się nie przypaliło. Zestawić z ognia i dodać masło, następnie spirytus

Domowa Cookierenka Agi
Zdrowe trufle z bakaliami 160

suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można(...)lodówce trufle będą miękkie i trudniej będzie nadać im kształt za pomocą formy do czekoladek. Po wyjęciu z lodówki obtaczamy nasze trufle w różnych posypkach, ewentualnie rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej (z dodatkiem łyżki oleju) i polewamy nią trufle

Domowa Cookierenka Agi
Batoniki jaglano-krówkowe 175

opakowania kaszy jaglanej preparowanej (140 g) 1 opakowanie białych pianek marshmallow (180 g) 50 g masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem rozpuścić 50 g masła z piankami. Podgrzewać(...)lodówki, aby całość stężała. 9. UWAGA: Wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby masa krówkowa zmiękła. 10. Całość polać masą czekoladową: Rozpuścić w kąpieli wodnej połamaną czekoladę, z dodatkiem oleju i śmietany. Mieszać od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.  11. Pokroić na kwadraty, przechowywać w temp. pokojowej. Źródło/ Inspiracja:  Your

Domowa Cookierenka Agi