czekolada - 27946 przepisów (strona:820/1864)

Ciasto Kinder Pingui 157

łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę(...)chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy

e-PrzepisyKulinarne
Żytnie placuszki czekoladowe z twarożkiem kokosowym i kiwi 136

Placuszki o smaku Bounty wzbogacone o dojrzałe kiwi :) Każdy kiedyś miał swój ulubiony batonik :) Moim zawsze był Bounty, z wilgotnym kokosowym nadzieniem, oblany gorzką czekoladą... Batoników już nie jadam. Poważnie. Zerwałam ze słodyczami już jakiś czas temu i jestem z tego powodu bardzo dumna. Nie toleruję sklepowych ciasteczek, żelków, cukierków i tego wszystkiego czym zajadało się w dzieciństwie. Cukru(...)jednak nie brakuje, ponieważ spożywam go razem z owocami i gorzką czekoladą :) Takie również są te placuszki. Bardzo czekoladowe, z kremowym, kokosowym dodatkiem i świeżym kiwi. W sam raz słodkie, przygotowane ze zdrowej mąki i dietetycznych składników. Bardzo polecam osobom, które - tak jak ja - nie mogą obejść się bez słodkiego śniadania :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki

Chocolate Muffin Blog
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 223

jedną mieszamy z kakao,  na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą

Luźna Kuchnia
Naleśniki czekoladowe 153

Ciasto na naleśniki 1,5szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 1 szczypta soli 5 łyżek posiekanej czekolady Dodatki polewa czekoladowa bita śmietana świeże owoce (np. truskawka, malina, banan, kiwi, jagody) Naleśniki czekoladowe Wykonanie Do wyrobienia ciasta na nasze naleśniki przygotuj wysokie naczynie. Dodajemy kolejno mleko, jaja, mąkę, całość mieszamy ręcznie trzepaczką lub za pomocą miksera. Dokładne wyrobienie ciasta jest(...)najważniejszym etapem, ciasto powinno być równomierniej konsystencji i nie może być w nim grudek. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto rozprowadzamy po rozgrzanej patelni, tutaj polecana jest patelnia teflonowa, jeżeli taką nie dysponujemy może być tradycyjna, ale trzeba pamiętać aby wcześniej rozprowadzić na niej odrobinę tłuszczu np. łyżeczka oleju

Naleśniki
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 145

pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały, cynamon i wiórki kokosowe, jeśli ich używasz, wrzuć do blendera i zmiksuj na drobny proszek(...)międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz  rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto z tofu 146

prosiła- zapakować sobie na drogę powrotną do domu.  Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek(...)szkl. mleka sojowego 3 kopiaste łyżki kakao Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Czekoladę posiekaj w drobne kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj

Roślinna - blog wegański
Mazurek czekoladowo-orzechowy 184

masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które(...)kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy

Oryginalny smak
Wuzetka 161

mleka Krem: 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 5 łyżek zsiadłego mleka 1 szklanka śmietany - 18 lub 12% Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Dodatkowo: Dżem lub konfitura do przełożenia Śmietana kremówka na bitą śmietanę Ciasto: Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały czas miksując dodać dżem(...)Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny. Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Polewa czekoladowa: Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Polewą wysmarować całe ciasto. Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :) Smacznego :) Zapraszam do polubienia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 110

Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam ;) Składniki (na około 20-25 dużych ciastek): 1 szklanka mąki pszennej razwej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 120 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki(...)otrębów owsianych lub płatków owsianych drobno posiekane orzechy laskowe - u mnie około 200 gram orzechów prze obraniem Masło z cukrem ucieramy na gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piwne brownies: Październikowe Wyzwanie Blogerek 138

Dziękuję za pomoc w jego zdobyciu! :)) Piwo w smaku gorzkawe, dość mocne i mocno czekoladowe. No i czy może być coś lepszego do brownie? ;) Składniki: 150 g tabliczki gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki miodu szklanka piwa (najlepiej ciemnego lub jakiegoś pszenicznego - miodowego) 1 łyżka gorzkiego kakao 4 jajka 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szklanka mąki 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia garść orzechów laskowych W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Dodać miód, gorzkie kakao i piwo i dokładnie wymieszać i ostudzić. Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik pomarańczowy 135

Dalszy ciąg wykorzystywania pomarańczy. Słodki, puszysty sernik, za oknem śnieg, a na talerzu wiosna! ;) Składniki: Spód czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 1 duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy(...)pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Masa serowa Wszystkie składniki na masę serową

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 352

komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka(...)połączyły i żeby za bardzo nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny - najlepiej na całą noc. Podajemy z rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekolada bez cukru 188

Kocham czekoladę. Mogłabym ją jeść kilogramami, ale z wiadomych względów staram się ograniczać. Ten przepis jest idealny dla wszystkich czekoladoholików. Słodycz bez zbędnych dodatków, chemii, cukru. I co najlepsze, możesz ją posypać czym tylko Ci się podoba - migdałami, solą, chili, orzechami, rodzynkami. Uwaga - mocno kokosowa i pyszna! Składniki (2 tabliczki): 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (2x30g) 2 łyżeczki kakao - niskotłuszczowe(...)nierozpuszczalne (można zastąpić karobem) 1 łyżeczka miodu (smak czekolady zależy od tego, jakiego rodzaju miodu użyjecie) Moje dodatki: 2 łyżeczki jagód goi łyżeczka płatków migdałów łyżeczka wiórków kokosowych kilka orzechów ziemnych niesolonych Olej kokosowy to świetny kosmetyk - ratuje suchą cerę i zniszczone włosy 1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką masę.   2. Blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia

Powiedz dietom nie
Sernikobrownies z wiśniami 247

intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu!  Składniki (na ok.16 babeczek) :  brownie - 100 g gorzkiej czekolady 70% - 100 g masła - 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista) - 2 jajka - ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru masa serowa - ok. 500 g sera na serniki  - opakowanie budyniu(...)cukru pudru dodatkowo - dżem wiśniowy/konfitura wiśniowa (u mnie 100% owoców) Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. Odstawić do ostygnięcia. Jajko roztrzepać z cukrem pudrem. Wszystkie składniki wraz z mąką połączyć ze sobą mikserem na niskich obrotach. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek na ok. 1/3 wysokości. Wstawić

Kuchnia Ellie
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 408

mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii   Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki - pszenną z ziemniaczaną(...)ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!