czekolada - 27946 przepisów (strona:829/1864)

Ciasto czekoladowe. 193

Proste, szybkie i pyszne, a w dodatku praktycznie z niczego. Ciasto wręcz idealne. Ciasto czekoladowe składniki: 80 g masła 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka i może być mieszanka deserowej i mlecznej) 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Dodać mleko

Pani domowa
BROWNIE Z CUKINII Z KARMELEM SEZAMOWYM ( BEZ LAKTOZY/ BEZ GLUTENU/BEZ CUKRU ) 153

laktozy Mlekovita  1/2 szkl. masło bez laktozy Mlekovita 120 g. śmietana 18 % bez laktozy Mlekovita   200 g. daktyle suszone 150 g. kakao prawdziwe 2 łyżki czekolada gorzka 90 %  1 tabliczka jaja 2 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukinia starta na tarce o średnich oczkach 2 szkl. Daktyle zalać gorącą wodą na 30 min. Mąkę ryżową(...)umieścić w malakserze. Wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masę dodać do jaj i zmiksować. Do mąk dodać masę z jaj i daktyli oraz śmietanę. Wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec

Kuchnia Paulettes
Miętowa Panna Cotta z Czekodżemem Łowicz 164

jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje: * 1 słoiczek Czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą Łowicz * 500 ml śmietanki 30% * 100 ml mleka

Kraina Miodem Płynąca
Śmietanowiec warstwowy z wafelkami i nutką kawy 177

serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka 1 paczka nie cała  wafelków chrups Cukry Nyskie około 1 szklanki mleka do namaczania wafelków około 1/2 szklanki lekko słodkiej herbaty z cytryną  blaszka o wymiarach 30/16 cm Wykonanie(...)ciasto wyciągamy z blaszki i delikatnie ściągamy folię, następnie układamy na podłużnym talerzu. Całe ciasto w koło dekorujemy kremem. Wafelka kroimy na cienkie paseczki i dekorujemy nimi wzdłuż ciasto. Czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy górna boczną część ciasta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z truskawkami 180

masła, 2-3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, cukier z wanilią Składniki na wypełnienie tarty: 250ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 500g truskawek, kilka tafelków gorzkiej czekolady. Sposób przygotowania tarty truskawkowej: Mąkę, cukier, sól i cukier z wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli jest twarde ścieram na tarce(...)chwilę ubijam uważając żeby śmietanka się nie zmaśliła. Wykładam bita śmietanę na spód do tarty. Truskawki kroję na połówki i układam na śmietanie. Całość posypuję odrobiną tartej gorzkiej czekolady. Tarta z truskawkami gotowa. Tarta z truskawkami  SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Słodka bomba kaloryczna 140

opakowania masy kajmakowej (800g) 100g orzeszki w karmelu (na wagę w biedronce) 600g herbatników 700ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki oleju kokosowego 100g cukru brązowego 2 białe czekolady  Mleko (700ml zamiast 1l jak na opakowaniach budyniu) mieszamy z 2 opakowaniami budyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę(...)kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i  wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie się połączyło.  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Ciasto czekoladowe bez pieczenia 179

najdłużej schodzi z jego schłodzeniem. Polecam robić na wieczór i do śniadania i porannej kawki mamy pyszne ciacho. Składniki: 350g herbatników maślanych 150g masła 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki w robocie kuchennym, masło rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto(...)dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy ją z serkiem mascarpone - i mamy gotowa masę - która przekładamy na schłodzony spód. Na górę masy możemy dodać drobno pokrojone rurki waflowe - w celach dekoracyjnych jak i smakowych :) Do lodówki na kilka godzin

Smacznie Pysznie Kalorycznie
LODY JARMUŻOWE 117

dzięki obecności BETA KAROTENU a ona wpływa pozytywnie na nasze oczy. Składniki: 250 g mascarpone 250 g jogurtu greckiego 100 g cukru 30 g jarmużu pół tabliczki gorzkiej czekolady Misę do lodów k w którym będziemy robili lody wkładamy do zamrażalki na 24 godziny. Jarmuż blendujemy razem z cukrem. Do miski wkładamy zimny serek mascarpone a także jogurt grecki(...)ubijamy przez ok 4 minuty. Dodajemy cukier z jarmużem oraz startą czekoladę i dokładnie mieszamy. Wkładamy masę do misy i kręcimy lody przez 30 minut. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 6-7 godzin. Po tym czasie możemy zajadać się pysznymi lodami Dużo przepisów na lody znajdziecie w książce uczestniczki programu MasterChef

Kuchnia w oparach
ŚNIADANIOWA RODZINNA PIZZA OWOCOWA 124

znam osoby, która nie lubiłaby pizzy. Jako, że na targu pojawia się coraz więcej owoców przygotowałam pizze z owocami na cieście z płatków lubella miód i czekolada. Producenci Lubella piszą: Dorodna kukurydza zasługuje na doborowe towarzystwo, więc połączyliśmy ją z pierwszorzędnymi składnikami – z prawdziwym, intensywnym kakao DecoMorreno i naturalnym miodem. Tak powstały nowe Lubella Corn Flakes Kakao(...)wyjątkowo rodzinne śniadanie. Składniki: CIASTO: 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków Corn flakes miód i czekolada LUBELLA 1 łyżeczka soli pomarańcza truskawki borówki wiórki kokosowe cukierki karmelowe  Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy

Kuchnia w oparach
DOMOWE LODY WIŚNIOWE Z CHŁODNIKA 119

razem wykorzystałam chłodnik WINIARY o smaku wiśniowym Składniki: 1 op. chłodnika wiśniowego WINIARY 2/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 6 żółtek 2 szklanki śmietany kremówki starta gorzka czekolada Chłodnik WINIARY rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubijamy a następnie dodajemy naszą masę chłodnikową. Podgrzewamy delikatnie aż do zgęstnienia(...)ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin. Co godzinę mieszamy masę aby nie powstał lód. Lody podajemy ze startą gorzką czekoladą. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE 124

łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki 2 garśie świeżej mięty 100 g cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę.  Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao(...)Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową. Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński, i posypujemy posiekaną czekoladę  i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki WINIARY przezroczystej i czekamy do wystudzenia. Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części

Kuchnia w oparach
SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 164

Oliwą Extra Virgin. Spróbujcie sami!" Składniki: 4 łyżki kremu kasztanowego 3 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml maślanki 1/2 tabliczka czekolady 1 łyżka ol eju rzepakowego Wielkopolskiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki cukier puder Gruszki obieramy i kroimy na pół. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym(...)Dodajemy maślankę oraz dolewamy olej rzepakowy Wielkopolski cały czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy

Kuchnia w oparach
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 138

proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy(...)kokosowe zagotowujemy. Dodajemy wiórki koksowe i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem

Kuchnia w oparach
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE 122

Lubicie naleśniki, prawda? A czekoladę lubicie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście tak to musicie spróbować tych naleśników. Jeżeli nie lubicie ich to i tak spróbujcie aby polubić te cienkie placuszki :) Do naleśników można użyć owoce sezonowe. Można również wykorzystać orzechy, startą czekoladę czy rodzynki. Wszystko zależy od Was Składniki: NALEŚNIKI: 200 g mąki 30 g kakao 400 ml mleka 3 jajka

Kuchnia w oparach
NIECODZIENNA CODZIENNA OWSIANKA 138

rezygnować ze swoich ulubionych dań. Składniki: 200 ml mleko Wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki żurawiny 1 łyżka pokruszonych orzechów 1 łyżka pokruszonej czekolady 2 banany 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 banany Mleko Wydojone Bez Laktozy 3,2% Mlekovita gotujemy z cukrem(...)Namaczamy w nim płatki owsiane aż napęcznieją. Dodaj żurawinę, pogniecionego banana, czekoladę, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko wymieszaj. Foremki nasmaruj masłem. Przelej owsiankę i piecz ok 15 minut w temp. 180 st C. Przed podaniem możemy polać odrobiną miodu lub syropem klonowym

Kuchnia w oparach