opakowanie jogurtu greckiego 300-400 ml - 2 - 3 łyżki miodu lub innego jasnego słodzidła - 25 g ekspandowanego orkiszu lub innego zboża Dodatkowo - 15 g ekspandowanego orkiszu - 30 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz nasze słodzidło. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą(...)dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek. Smacznego
Health-Fit-Lifeucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając. Dodatkowo: herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g) masa kajmakowa czekolada mleczna Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną(...)warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściezimne lody. Ale czy próbowaliście je zrobić sami ? Zapraszam po przepis! Składniki: 330 ml śmietany 30% - dobrze schłodzonej 2 jajka 80 g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka startej czekolady na wierzch Przygotowanie: Najpierw sparzamy jajka. Do wrzątku wkładamy jajko w skorupce na ok. 15 sekund. Przygotowujemy sobie 3 miski. W jednej misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru(...)cukrem, sztywną pianę z białek oraz wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę przekładamy do pudełka/pojemnika. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Umieszczamy w zamrażarce na 12h. Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam do wzięcia
Gotuj z Mąkąłyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu(...)jedną część wyłożyć na herbatniki kakaowe. Przykryć herbatnikami kakaowymi i znów pianka i herbatniki białe. Lukier: Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusitortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej około 6 połówek gruszek z syropu mogą być swojskie 200 g czekolady mlecznej Milka 60 g rodzynek RADIX-BIS blaszka o wymiarach 37/26 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wodę mineralną, nutellę i olej, mieszamy. Mąkę(...)kostkę gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy do niej mniejszą miskę szklaną z połamaną czekoladą, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimne ciasto polewamy polewą i obficie posypujemy rodzynkami. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, pozostawić do wystygnięcia(...)galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce
A Ty Smakuj Mniepowidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka). Przykryć drugim blatem, również skropić nasączeniem. Polewa czekoladowa: - 200g śmietany kremówki - 200g czekolady deserowej Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto
Smaczne Zdroweziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę(...)Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube
Kulinarne przygodydziadka – będą mieć nie lada frajdę. Taki powrót do przeszłości J SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych Herbatniki opakowanie 50 g Orzechy ziemne solone 150 g 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżeczki ciemnego kakao WIERZCH: Polewa czekoladowa, zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g. Masa baza składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 margaryny PALMA(...)poniższymi wskazówkami. MASA I: Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką. MASA II: 1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao. 2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie. MASA III: Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy. Każdą część
Marcepanowa kuchniaKoniecznie musicie je spróbować! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + powidła, dżem lub czekolada do nadziania rogalików *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę(...)równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 kwadratów *** *** Na każdym trójkącie układamy nadzienie (u mnie czekolada i dżem) i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemorzeźwiający i łatwy w przygotowaniu sernik bez pieczenia składający się jedynie z 3 składników. Sernik jest lekki, nie za słodki i do tego niedrogi w przygotowaniu. Podawany z kawałkami czekolady na wierzchu jest jeszcze lepszy. SKŁADNIKI: · 1 kg twarogu mielonego dobrej jakości (Piątnica, albo President) · 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek(...)masy serowej, przynajmniej na 24 h. Zanim zaczniesz kroić sernik, oddziel go nożem powoli od pierścienia łączącego dno tortownicy, tak aby równo odszedł. Podawaj ze startą gorzką, lub mleczną czekoladą. Smacznego! SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI: polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz
Calzonella.comszkl mąki pszennej 0,5 szkl zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli czekolada kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec(...)stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukiereczkami
Smakołyki Asiobie warstwy układane są jedna na drugą, aż do momentu, kiedy deser sięgnie krawędzi naczynia w którym go robimy. Na końcu dodaje się posypkę, którą mogą być: grubo posiekana czekolada, kakao lub kawa espresso. Historia pewnego deseru Historia tiramisu jest dość skomplikowana. Trudno też ustalić gdzie dokładnie narodził się pomysł na przygotowanie go. O prym pochwalenia się tym deserem(...)rozpoczął swoją międzynarodową karierę. Przepis na idealne Tiramisu Główne składniki: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao/ wiórki kokosowe/ czekolada do dekoracji 1/2 szklanki wody Poncz kawowy: 250 ml espresso 60 ml amaretto (albo innego alkoholu) 90 g cukru Przygotowanie: Poncz do biszkoptów: biszkopty należy namoczyć we wcześniej zagotowanej z cukrem
Gotuję Testujęłyżki ciemnego kakao (u mnie dziś 2 czubate łyżki)* 3-4 łyżki syropu klonowego ulubiona konfitura owocowa lub świeże owoce *można dodać również startą na drobnych oczkach czekoladę (ilość wg upodobań) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy stopniowo mleko i miksujemy. Następnie dodajemy ciemne kakao (+ opcjonalnie startą na drobnych(...)oczkach czekoladę) i syrop klonowy (ilość wg gustu). Miksujemy do uzyskania kremowej mocno czekoladowej konsystencji. Podajemy z ulubioną owocową konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego
Słodkie okruszkiciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek – 170 g mąki pszennej – 350 g gorzkiej czekolady 70-80% – 200 g masła – cukier z prawdziwą wanilią (ok 1-2 łyżek) – 150 g cukru drobnego – 150 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Zacznij od przygotowania żaroodpornej(...)miski i kąpieli wodnej. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i włóż do misko czekoladę połamaną na małe kawałki, pokrojone na małe kawałki masło oraz wszystkie cukry. Mieszać do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 170 st C bez termoobiegu lub 160 st C z termoobiegiem. Blaszkę do pieczenia o rozmiarach
nietylkopasta.pl