łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Food Charlatan . Jeśli lubisz ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego spróbuj także Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami ! Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami
Gospodyni Miejskapastą jajeczną z anchois, ale można nadziać je na przykład masą serową . pęczek rzodkiewek, 3 jajka ugotowane na twardo, 6 – 8 filecików anchois, ziemia: 2 kromki pumpernikla, 3 kostki czekolady wytrawnej, 6-8 orzechów włoskich, olej rzepakowy Jajka obrać, zmiksować razem z anchois. Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie liście. Wydrążyć dziury – ja wydrążyłam z boku. Nadziać rzodkiewki pastą jajeczną. Pumpernikiel zmiksować(...)czekoladą i orzechami. Posmarować rzodkiewki olejem i posypać ziemią ( trochę ziemi przyklei się do rzodkiewek). Ułożyć rzodkiewki i obsypać ziemią. Kalendarzowe lato już tuż tuż, a letnia pogoda zagościła u nas już jakiś czas temu
królestwo garówszklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki – jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy i buzie wypełniamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Duszki jogurtowo waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkomasła orzechowego - 10 g wiórek kokosowych - szczypta sody oczyszczonej - 1 łyżka syropu klonowego* - 10 g słonecznika Krem czekoladowy - 150 ml mleczka kokosowego z puszki - 70 g gorzkiej dobrej czekolady - 30 g masła orzechowego - 30 g syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz z masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie(...)formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch
Health-Fit-Lifekakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka(...)resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 3. Masa waniliowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki suchego maku 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki. Pieczemy w piekarniku(...)temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze raz kroimy ciasto na kawałki i polewamy rozpuszczona na pzrze czekoladą. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeblogu się zrobiło, no ale cóż poradzę, że ciągnie nas tak na słodkie ;) Dzisiaj proponuje Wam wafelki, przełożone masami z jogurtu greckiego i galaretkę oblane pyszną do ową czekoladą i obsypane kokosem. Pychotka :) Ps. wafle najlepiej smakują godzinkę po zrobieniu, potem rozmiękają. Składniki na jedną paczkę wafli kwadratowych Masa zielona: 200 g jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki agrestowej(...)się z masami z galaretek przygotowujemy polewę. 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki polewy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Gotową rozsmarowujemy na waflach, obsypujemy wiórkami i odczekujemy chwilkę aż czekolada trochę przestygnie i już możemy kroić i zajadać. Smacznego
Gotowanie...to proste !najbardziej owocowe. Dlatego do tych dodałam wiśnie w syropie. Czekoladowe lody Składniki: 4 żółtka 70 g cukru szczypta soli 380 ml mleka 380 ml śmietanki kremówki 225 g mlecznej czekolady, minimum 40% kakao 250 g wiśni w syropie Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mleko i śmietankę. Wlej do małego rondelka i doprowadź do wrzenia stale mieszając. Krem zgęstnieje. Zdejmij(...)kuchni i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej masę do naczynia z pokrywką i wstaw do zamrażalki na na minimum 3-4 godziny jeśli lody są zmrożone w maszynce do lodów. Jeśli nie mroź lody dłużej i mieszaj je co godzinę, aby się równo mroziły. Moje na zdjęciu mroziły się 4 godziny po uprzednim schłodzeniu w maszynce
codojedzeniawody (u mnie 1 szklanka mleka i 1 wody)* 3 łyżki ksylitolu /erytrytolu lub innego słodzidła ¾ szklanki wiórków kokosowych (60g) Opcjonalnie 2-3 łyżki pasty kokosowej Polewa: 50g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki mleka* *w wersji wegańskiej i bez laktozy należy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego Przygotowanie: Spód: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut(...)kasza pochłonęła wodę do końca. Kaszę posłodzić, wymieszać i ostudzić. Następnie dodać wiórki kokosowe i opcjonalnie pastę kokosową. Dokładnie zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa jest trochę bardziej miękka i łatwiej się będzie kroić ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia polewy
Fabryka pomysłówzmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych 2 łyżki cukru waniliowego 300 ml śmietanki 30 % oraz herbatniki do wyłożenia formy starta czekolada do posypania Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Przelać na płaski talerz i zostawić do całkowitego stężenia. Można sobie ją przygotować dzień wcześniej. Ser przygotować wcześniej(...)galaretka już wystygnie i będzie tężejącą ubić śmietankę. Następnie do ubitej śmietanki wlewać ciurkiem wystudzoną galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wierzch ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Znowu wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem ciasto wystawć kilkanaście minut wcześniej z lodówki
Monia miesza i gotujełyżek mleka roślinnego (można zastąpić wodą) 1 płaska łyżka oleju kokosowego Masa: 1 mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h) 3,5 łyżki cukru pudru Wierzch: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ok. 10 truskawek Przygotowanie: Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe. Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym(...)pudrem. Powinna mieć gęstą konsystencję bitej śmietany. Sukcesem jest dobrze schłodzone mleczko. Bitą śmietanę wykładamy na spód. // jeżeli chcecie mieć wyższy torcik, podwójcie proporcje masy// Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego
Bananowe Polemasła - 450 g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg mielonego twarogu - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka cukru pudru - 250 g rodzynek - 100 g gorzkiej czekolady - 1 galaretka truskawkowa - 5 łyżek śmietany 18% Przygotowanie: Na stolnicy łączymy 600 g mąki, 250 g margaryny, 150 g cukru, 2 jajka oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i dzielimy(...)serową. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy rodzynki oraz budynie śmietankowe. Ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę wraz ze 130 g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie. Na blachę wykładamy jeden placek, na niego połowa
Zainspirowana w kuchnikokosowego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny puszka gęstego mleczka kokosowego (wcześniej schłodzonego) 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy dwu-,trzykrotnie wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się(...)wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy masę i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie, czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie sernikowej. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy odłożonymi ciasteczkami Oreo. Wkładamy do lodówki. Rada: 1) Domowe mleko
Kuchnia MagdaLenyszklanki bakalii u mnie skórka pomarańczowa i migdały 300 g dżemu truskawkowego 125 g masła 2 czubate łyżki kakao pozostałe: posiekane migdały płatki cynamonowe pokruszone polewa czekoladowa, czyli czekolada mleczna i odrobina mleka Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, ręcznie lub w malakserze i przesypujemy do naczynia. W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy(...)mieszamy z pokruszonymi ciastami, dżemem i bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w polewie czekoladowej, czyli rozpuszczonej czekoladzie w mleku, a następnie w migdałach lub pokruszonych płatkach cynamonowych. Odstawiamy do stężenia. U mnie około godzinki w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnimaślanych 10 dag rozpuszczonego masła SER: 1 kg sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki kakao ewentualnie cukier puder do smaku 3-4 banany ORAZ: pasek gorzkiej czekolady do dekoracji WYKONANIE: SPÓD: Herbatniki mielimy za pomocą blendera, wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. SER: Galaretki rozpuszczamy w szklance(...)uznania. Połowę serowej masy wykładamy na spód i wyrównujemy. Banany obieramy, obcinamy końcówki i układamy na masie serowej. Drugą część masy mieszamy z kakao i wylewamy na banany,wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy na wierzch naszego sernika. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Pani na deser