czekolada - 27946 przepisów (strona:835/1864)

Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 151

czekoladowego. Składniki: 200ml śmietany 30% 200ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50ml wrzątku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka Mus czekoladowy: 100g mlecznej czekolady 120ml śmietany 30% Dekoracja: bita śmietana 1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia(...)doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 4. Mus czekoladowy: Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. 5. Gotową panna cottę udekorować bitą

Szalona Kuchnia Eweliny
Kostka śmietankowa z migdałami 191

następnie  cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody(...)ciemnego kakao - 3 płaskie łyżki cukru pudru 1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao. 2. Masę przełożyć na równo rozłożone delicje, wygładzić wierzch i zetrzeć kilka tabliczek czekolady dla dekoracji.  Ciasto wystudzić kilka godzin przed krojeniem

Apetyczna babeczka
Bułeczki gniazdka. 184

szczypta soli 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis  tutaj ) lub otarta skórka z 1/2 pomarańczy 80 g roztopionego masła DODATKOWO: 1 żółtko 1 łyżka wody 50 g białej czekolady 1 łyżeczka masła cukrowe posypki kolorowe jajeczka      Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże rozcieramy w małej miseczce z cukrem, 50 ml ciepłego mleka i łyżeczką przesianej mąki(...)minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie wyjmujemy kieliszki (należy je przekręcić i wyjąć).      W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g białej czekolady z 1 łyżeczką masła, dokładnie mieszamy i dekorujemy nią bułeczki, posypujemy cukrowymi posypkami, wypełniamy kolorowymi jajeczkami i gotowe

Rozpustne gotowanie
TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI 212

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny słoik wiśni drylowanych Dagoma 1 kostka czekolady gorzkiej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując(...)dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Przepis #122 Czekoladowo-kokosowe Brownie z fasoli 306

Witajcie, ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale(...)blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy słodzik, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną, kakao oraz jajka. Całość dokładnie ze sobą łączymy . Tak przygotowaną masę przekładamy do formy. Wierzch dodatkowo posypałam odrobiną startej czekolady ale to nie jest konieczne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.   Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i idealnie sprawdzi się na deser

Health-Fit-Life
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 190

mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt(...)cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Ciasteczka "Pieguski" 168

samo szybko znikają :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli pół kostki masła (100g) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 100g czekolady mlecznej lub deserowej (według uznania) WYKONANIE: 1. Do pierwszej miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sół. 2. W drugiej miseczce utrzeć na gładką masę masło z cukrem oraz dodać jajko(...)wymieszanej masy (masło, jajko, cukier), dodać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) i dokładnie wymieszać. 4. Na koniec pokroić czekoladę na małe kosteczki i dodać do ciasta. 5. Na formie do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka (porcja na jedno ciastko - pół łyżki stołowej). Ciastka układać w odstępach. 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 13 minut

Serce zamknięte w formie pyszności
Kokosowo jaglany koktajl na drugie śniadanie 220

sprawdzone metody. A jedną z nich jest…. blender. W kilka chwil można stworzyć coś pysznego, zdrowego i pożywnego zarazem. Do tego moje ulubione pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej i… można dalej biec. Miłego dnia moi drodzy Składniki: jogurt typu greckiego kokosowy 150 g 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych Sonko + do dekoracji 1 banan Do koktajlu podałam pyszne(...)pieczywo z owsem w czekoladzie mlecznej Sonko . Odrobina zdrowej słodyczy Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy cały jogurt typu greckiego kokosowy, dodajemy 4 łyżki opiekanych płatków jaglanych i 1 pokrojonego (obranego) banana. Całość miksujemy. Podajemy od razu, wierzch można udekorować opiekanymi płatkami jaglanymi. Smacznego

Słodkie okruszki
deser z soków:łatwy,tani,pyszny... 156

budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietanfix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać(...)wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, śmietan fix, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
3bit 197

Składniki: - herbatniki - krakersy - kajmak - śmietana 36% - mleko 500ml - laska wanili - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 150g masła - 130g cukru - żółtko - gorzka czekolada Przygotowanie: 1. Dno formy wykładamy krakersami. 2 .  Kajmak należy podgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka.   Wszystko(...)przestygnąć) 5 . Budyń przekładamy do formy i układamy warstwę z krakersów. 6. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno (można dodać cukier puder) 7. Gotową śmietanę przekladamy do formy i ścieramy czekoladę

Coś z niczego
Ciasto kajmakowo-kawowe 235

inki. Masa kajmakowo-kawowa: 400 ml kremówki 800 ml jogurtu greckiego 500 g masy kajmakowej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2  łyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami gorącej wody. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Jogurt grecki zmiksuj. Partiami dodawaj kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną(...)delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4 godziny.  Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą, posypką etc. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTKA CZEKOLADOWE!! 173

mąki gryczanej 30 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ryżowej łyżka skrobi ziemniaczanej jajko 100 g ciepłego masła 90 g cukru 20 g kakao 100 g czekolady pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą mixera. Ważne żeby masło miało miękką konsystencję - żeby nie było "prosto" z lodówki

BezglutenowaIzabela
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 131

moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie, w związku z czym śpiewała sobie pod nosem. A ja, jako dziecię o pamięci słonia i uszach trolla dosyć szybko przyswoiłam sobie(...)ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie ubić śmietaną, zatrzeć czekoladę i umyć owoce Bon apetit! Artykuł Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis pochodzi z serwisu Kate's Kitchen - zdrowie, dieta, przepisy, restauracje, podróże, motywacja

Kate's Kitchen
Kostka alpejska 152

ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie(...)śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
3 bit z advocatem i wiśniami 256

masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady wiśnie z soku 1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodajemy mieszankę. Do powstałego budyniu wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty