płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych) Masa - 75 ml mleczka kokosowego - 20 g masła orzechowego - 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzidła najlepiej płynnego Dodatkowo - mały banan - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Spód Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy by powstała gęsta masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)mieszamy. Tak przygotowaną masę (która już wystygła) wylewamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyciągamy tarte chwilę wcześniej. Ozdabiamy plasterkami banana oraz startą czekoladą. Później ciasto możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce. Taki deser świetnie orzeźwia w cieplejsze dni. Smacznego
Health-Fit-LifeKulki owsiane 1 szkl. płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego (z samych orzechów arachidowych, bez cukru i innych dodatków) 2 łyżki siemienia lnianego roztartego w moździerzu ½ tabliczki gorzkiej czekolady 70% ½ szkl. wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki miodu ½ szkl. ulubionych pestek np. słonecznika Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy płatki owsiane, tak by zaczęły się lekko rumienić i ładnie(...)pachnieć. Podobnie postępujemy z pestkami. Dorzucamy je do płatków. Czekoladę siekamy drobno, lub ścieramy na tarce, i łączymy z płatkami. Dosypujemy wiórki i siemię lniane. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy masło i miód, mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na talerzyku i chowamy do lodówki na pól godziny
Dzieje kuchennej Wiewióryzestygnie nam galaretka, jeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym. Składniki 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 250g serka mascarpone 150g jogurtu naturalnego gęstego 100g białej czekolady 2 dowolne ciastka Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy
Smacznie Pysznie Kalorycznieciekawy deserek dla szukających pomysłu na wykorzystanie tapioki Składniki: 600ml mleka kokosowego lub krowiego 1/3 szklanki tapioki łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki syropu klonowego 4 kostki gorzkiej czekolady 90% banan Wykonanie: Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać tapiokę. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (aż kuleczki tapioki(...)staną się przezroczyste). Co ok. 5 minut odkryć i pomieszać, by kuleczki nie przywarły do dni garnka. Gdy kuleczki będą przezroczyste ściągnąć z palinka, dodać czekoladę i mocno wymieszać. Nałożyć do szklaneczek, zaczekać aż ostygnie i udekorować plasterkami banana. Z podanych składników otrzymamy 3 większe lub 4 mniejsze porcje deseru
Mania Wypiekanianajdzie nas ochota na słodkie. Składniki : * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 3 łyżki kakao * pół łyżki proszku do pieczenia * 3 łyżki mleka * jajko * opcjonalnie czekolada i lody Przygotowanie : Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać mleko i jajko. Wymieszać całość i przełożyć do kokilki. U mnie do dwóch mniejszych. Wstawić do mikrofalówki na największą(...)minuty. Posypać startą czekoladą i włożyć jeszcze na pół minuty. Podawać po wystudzeniu bądź na ciepło z lodami waniliowymi
Magiczne Życie Martypieczenia krem chałwowy 2 budynie waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 800 ml mleka 2 łyżki cukru 300 g chałwy waniliowej 200 g miękkiego masła oraz starta czekolada do posypania Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Miksować do momentu aż cukier się rozpuści(...)Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować pozostałym kremem i posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem najlepiej wcześniej wystawić z lodówki
Monia miesza i gotujezmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe * 200 ml wrzącej wody warstwa śmietanowa: * 400 ml śmietanki 30 % * 2 łyżeczki cukru pudru * 2 łyżeczki żelatyny * 50 ml gorącej wody Posypka * czekolada 3 kostki Przygotowanie: Masa budyniowa Blaszkę 25 na 35 wykładam papierem do pieczenia a na nim pierwszą warstwę herbatników. Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z budyniami ( proszkiem(...)wodzie ( nie wrzącej) i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem. W trakcie miksowania dodaje cukier puder a na koniec żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładam na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą. Odkładamy na kolka godzin do lodówki. Smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodymielonych orzechów laskowych 150 g cukru 50 g mąki tortowej 2 łyżki oleju Krem 6 żółtek 3,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe 50 g cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła extra Dodatkowo orzechy mielone do posypania wierzchu ciasta woda i alkohol do nasączenia biszkoptu Biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy piana stanie się(...)mleka wymieszać z żółtkami, budyniami oraz cukrem i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń podzielić na dwie części, , do jednej dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Masło podzielić na pół i utrzeć z każdym budyniem osobno. Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z odrobiną alkoholu, wyłożyć porcję budyniu waniliowego a następnie
Pieguskowa Kuchniałyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 1 kubek (330ml) śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru serek mascarpone (250 g) dowolne owoce świeże, mrożone, z puszki np. brzoskwinie 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka przelać do miski miksera, ubić sztywną pianę, dodawać po 1-2 łyżki cukru i ubijać tak do wyczerpania cukru. Po ubiciu białek z cukrem na wolnych obrotach(...)papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem. Ozdobić na wierzchu kremem, owocami. Rozpuścić czekoladę z łyżką masła i mleka, chłodną polewą polać wierzch w esy-floresy. Ps. Białka najczęściej zostają kiedy pieczemy ciasta drożdżowe, pączki, wówczas zostawić sobie w lodówce, w miseczce. Można
kgwjanczewodwie miarki ulubionej odżywki białkowej) *można dodać cynamon lub inne przyprawy Nadzienie i polewa -wersja kakaowa: masło kokosowe -wersja jasna: daktyle (namoczone, odsączone i zblendowane na mus) -tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, len, sezam, słonecznik, wiórki kokosowe wymieszać i zmielić na drobniejsze kawałki w blenderze. Osobno w blenderze zmielić daktyle/morele/żurawinę (lub pociąć własnoręcznie nożem) i dodać wraz z kakao(...)przez 15-20 minut. Mus kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wypełnić nim ostygnięte ciastka. Jasne ciasteczka wypełnić musem daktylowym. Kiedy masło stężeje polać rozpuszczoną gorzką czekoladą
Candy Pandasmnie Cukry Nyskie 200 g wiórek kokosowych 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) 2 szklanki mleka 100 g masła lub margaryny niespełna 3/4 szklanki cukru polewa z białej czekolady do ozdoby Przygotowanie: Do małego garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, mieszając aby cukier się rozpuścił. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, wciąż gotujemy. Po chwili powoli dodajemy mało, mieszając(...)ostrożnie pokroić i polać polewą. Ja zazwyczaj wykorzystuję szybszą wersję – wkładam wafle na chwilę do zamrażalnika, wyjmuję i delikatnie kroję tworząc mniejsze wafelki. Wszystkie ozdabiam polewą z białej czekolady i jeszcze na chwilę chłodzę. Następnie podaję. Wafelki można przechowywać w lodówce. Wafelki są miękkie / delikatne, ale takie mają być. W smaku przypominają popularne rafaello. Moi znajomi je uwielbiają
Słodkie okruszkiszklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek mleka 5 jajek 1 i 1/2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g.) 25 g. masła 3 łyżki śmietanki 30 % Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao i mleko roztopić w rondelku. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i powidła. Zmiksować(...)miski ładnie się połączyło. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Czekoladę pokruszyć do rondelka, dodać masło i śmietankę. Mieszać aż składniki się połączą i polewa będzie gładka. Gorącą polewę wylać na ciasto. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wiórkami kokosowymi
Agusiowe smakołykimleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka 1 łyżka oleju olej do smażenia jogurt naturalny ulubione owoce 3 łyżki startej czekolady Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej(...)nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w oparachprawda, ale warto zgrzeszyć takim kawałkiem słodyczy. ¾ szklanki śmietanki 30% 60 g masła 200 g wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek mleka w proszku 150 g mlecznej czekolady Śmietankę podgrzewamy w garnku z masłem do momentu jego rozpuszczenia. Wsypujemy wiórki kokosowe, cukier puder i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej folią spożywczą małej keksówki(...)Foremkę wstawiamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie blok odwracamy na talerz lub deskę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, Ciepła dokładnie rozsmarowujemy na masie kokosowej. Chłodzimy w lodówce. Wierzch bloku możemy obsypać płatkami kokosowymi
VioletoweKucharzeniełyżka * cukier – 3/4 szkl * maslo – 200 g * budyń śmietankowy – 2 czubate lyżki ( 40 g ) DODATKOWO: * maliny ( mogą być mrożone ) – ok. 250 g * biała czekolada – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy cukrem na puch. Dodajemy ole oraz mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dzielimy na 2 części. Połowę wylewamy na blachę wyłożoną(...)mleka. Wlewamy do gotującego i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Łyżka po łyżce dodajemy do utartego wcześniej na gładko masła. Wykładamy na upieczone ciasto, obficie posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodko